Šta ume beba sa 10 11 i 12 meseci, šta raditi sa bebom?

sta ume beba u 10, 11 i 12 meseci

Šta ume beba sa 10 11 i 12 meseci, šta raditi sa bebom? Odojče u desetom  mesecu zauzima „četvoronožni položaj“, pri čemu, dok se oslanja na šake, podiže grudni koš, stomak i guzu. U ovom položaju ono se klati napred-nazad u mestu, ravnomemo premeštajući težinu na ruke i noge, što predstavlja preduslov za puzanje.

Kada beba puzi?

U početku, puzanje je nekoordinisano, ali će ga dete tokom narednog meseca usavršiti. Preko puzanja beba dolazi do sedenja na boku, sa obrtanjem trupa, oslanjajući se pri tome na šake. Ovo je neophodan preduslov za pravo, stabilno sedenje. Takođe je u stanju da se, oslanjajući se rukama na stolicu, podigne u klečeći položaj. Krajem desetog  meseca odojče iz klečećeg položaja uspeva da se uspravi na obe noge tako što stavlja jednu nogu napred i rukama se povlači nagore držeći se za neki predmet. Neka deca mogu da naprave nekoliko koraka pridržavajući se za zid ili krevet, a manji broj i bez pridržavanja.

sta ume beba u 10, 11 i 12 meseci

Prilikom hvatanja predmeta, odojče sada koristi samo palac i kažiprst, te precizno može da uhvati vrlo sitan predmet („pincetni hvat“). Ako bebi ponudimo dve kocke, ona će ih uzeti i udarati jednu o drugu. Složenije igračke će istraživati kažiprstom i zagledati sa svih strana, interesujući se za detalje.

U kontaktu sa ljudima beba razlikuje poznate od stranih osoba

Plaši se nepoznatih prostora i nepoznatih osoba. Ovo je nova situacija za roditelje, pogotovu ako se majka vraća na posao posle porodiljskog odsustva! Ako dete čuva njemu nepoznata osoba, dobro je da to bude u kući, u okruženju koje dete poznaje.

sta ume beba u 10, 11 i 12 meseci

U jedanaestom mesecu beba sigurno sedi i …

Ako uhvatite dete za obe ruke, ono će pokušati da hoda unapred, u početku nesigurno i sa raširenim nogama. Beba u jedanaestom mesecu ima sve bolju tzv. finu motoriku:  Palac sa savijenim kažiprstom, poput pincete, hvata predmete, često vrlo sitne (mrvice sa poda, semenke i slično). Kako ih potom, po pravilu, stavlja  u usta, ne smete je ni za trenutak gubiti iz vida. Jedanaestomesečno odojče može da jede samostalno i da pije iz šolje, uz vašu malu pomoć. Samostalnost pokazuje i u želji da se samo oblači i svlači (što mu je lakše). Poznaje bliske osobe i raduje im se, ali se nepoznatih i dalje plaši.

Jednogodišnje dete sigurno „vodi“ svoju ruku i u stanju je da predmet, koji je dotle ispuštalo, a zatim bacalo na pod, sada stavi u vašu ispruženu ruku ili posudu. Jednogodišnjak razume jednostavne zahteve. Većina dece izgovara nekoliko reči. Neka deca vrlo malo govore iako bi se reklo da sve razumeju. Stimulišite ih neprestano imenujući predmete i radnje koje se ona ustručavaju da nazovu pravim imenom. Pri tome izgovarajte reči pravilno; pravilan izgovor će se javiti utoliko pre što ga više dete bude od vas slušalo. Mera inteligencije nije vreme pojave prvih reči, već dužina perioda između prve reči i prve rečenice, naravno, pod uslovom da dete dobro čuje i da mu se stalno priča.

Pružajte svom detetu nežnost i pokazujte mu ljubav. Budite svesni interesovanja koje vaše dete pokazuje i odgovorite na njih. Hvalite vaše dete za pokušaje da nauči nove veštine!

sta ume beba u 10, 11 i 12 meseci

Šta ume beba na kraju prve godine?

 • sedi bez pridržavanja
 • puzi na rukama i kolenima,pokušava da se uspravi
 • počinje da pravi korakedržeći se za oslonac
 • ponavlja zvuke i pokrete kako bi skrenulo pažnju na sebe
 • razume jednostavne zahteve i pitanja (ne diraj, gde je pametna glava)
 • uživa u igri skrivanja i tapšanja
 • izgovara prve reči
 • počinje da pije iz šolje i jede kašikom, pokušava da se hrani samo
 • hvata male predmete palcem i kažiprstom

Šta da radite sa detetom u ovom uzrastu?

 • napravite što bezbedniji prostor za dete
 • nastavite da podstičete razvoj bebe kroz igru
 • pokazujte joj i imenujte predmete
 • podstičite dete da hvata različite predmete
 • učite ga šta može da radi sa igračkom-da je uhvati, baci, otvori, zatvori,udara jednu o drugu, ređa jednu na drugu
 • dajte mu da stavlja predmete raznih oblika u  kutiju kroz odgovarajući prorez
 • posebno će ga interesovati igra stavljanja predmeta u kutiju i vađenja napolje, kao i sve druge igre skrivanja, koje ukazuju na početak pamćenja
 • igrajte se sa loptom, dete se raduje da je gura od sebe
 • igrajte se „taši-taši“, pokazujte „gde zeka pije vodu“, imenujte delove tela
 • podstičite samostalnost deteta, hvalite ga što se samo hrani
 • dajte detetu slikovnice, listajte ih zajedno sa njim

Šta ume beba sa 10, 11 i 12 meseci, šta raditi sa bebom

Šta treba da vas zabrine

 • Dete nema apetit, odbija hranu
 • Ne reaguje na tiše zvuke
 • Ne proizvodi zvuke kao odgovor drugima
 • Ne pokazuje interes za predmete oko sebe
 • Predmete ne istražuje već ih stavlja u usta
 • Često je uznemireno ili se zacenjuje
 • Ne uspostavlja kontakt oči u oči

Ukoliko vas nešto brine u vezi razvoja vašeg deteta obratite se pedijatru. Ako je strah bio neosnovan, jedna briga manje! Ako dete zaista ima zaostajanje u nekoj oblasti ili problem u razvoju, rana intervencija može uspešno da ga reši ili ublaži!

Bezbednost deteta

Veliki napredak u motornom razvoju, kao i radoznalost deteta, potreba da se igra i istražuje zahtevaju dodatnu brigu o bezbednosti deteta.

Dete se više ne zadovoljava samo boravkom u zatvorenom prostoru, ono uživa napolju, gde mu je vidik neograničen (ali isto tako i opasnosti koje ga vrebaju). Vaše dete više neće da sedi u ogradici, buni se i u kolicima, a smiri se tek kada ga oslobodite ograničenja. Od sada pa još bar narednih godinu dana, moraćete da ga pratite u stopu i štitite od povređivanja, ali ga nemojte sputavati.

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…