Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza – Iskustva iz prakse

Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza

Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza, govore iskustva iz prakse u svetu o učestalosti izbora prirodnog porođaja. Koja je korist od VBAC?

Šta kažu iskustva iz prakse o izboru načina porođaja?

Gotovo dve trećine žena u Velikoj Britaniji koje su prvo dete rodile carskim rezom rodi drugo dete prirodnim putem, otkriva nedavno sprovedeno istraživanje. Od porodilja koje su napravile ovakav izbor, čak 63 odsto je imalo uspešan porođaj.

Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza

Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza – Šta pokazuju rezultati istraživanja?

„Ovi rezultati su prilično ohrabrujući jer pokazuju uspešno rađanje drugog deteta prirodnim putem, iako pri prvom porođaju to nije bio slučaj“, ističe Džon Torp, zamenik urednika magazina „Međunarodni dnevnik akušerstva i ginekologije“.Ipak, dr Hana Najt, koja je bila na čelu ovog tima istraživača, naglasila je da odabir vaginalnog porođaja nakon što je prvo dete rođeno carskim rezom može dovesti i do komplikacija i potrebe za hitnim carskim rezom. Naravno, one porodilje čiji je prvi porođaj, izveden ovim zahvatom, protekao bez komplikacija su kandidati za bezbedno  vaginalno rađanje narednog puta.

Korist od VBAC 

Kao prvo, izbegavate operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja porođaja, gde su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija. A veoma retko ženi je u toku operacije neophodno odstraniti matericu zbog komplikacija koje se razvijaju. Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija iste. Duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagodnosti, su sve razlozi zbog kojih treba da razmišljate o vaginalnom porođaju iako ste prethodno imali carski rez. Treba da znate da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplikovati porođaj.

Sve češći izbor prirodnog porođaja posle carskog reza

6-8 nedelja oporavka od carskog reza

Tokom šest do osam nedelja, koliko uglavnom traje posleporođajni period, organi se vraćaju u predporođajno stanje i za to vreme mogu se dogoditi još neke komplikacije koje se,   pravilnom prevencijom mogu izbeći. Zdravstvene komplikacije u toku babinja nisu tako česte, ali svi operativno završeni porođaji, posebno carski rez, nose visok rizik za pojavu nekih od njih, kao što su endometritis, infekcija rane i tromboembolijske bolesti.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...