Prirodni porođaj posle carskog reza, iskustva i 5 koristi

Prirodni porođaj posle carskog reza

Sadržaj

Prirodni porođaj posle carskog reza, da li je moguć? O iskustvima prirodnog porodjaja posle carskog reza. Kakva je korist od prirodnog porodjaja nakon carskog reza?

Da li je posle carskog reza moguć prirodni porođaj?  

Da, po pravilu jeste. Ako ste prethodno imali jedan Carski rez, postoji verovatnoća da se možete poroditi vaginalnim putem u sledećoj trudnoći. Naravno to zavisi od više faktora.  Prvenstveno od toga zašto je rađen prvi carski rez. Ako ste, prvi carski rez imali kao planiranizbog karlične prezentacije, postoji opcija da se porođate vaginalno.

Međutim, ako ste prvi put se otvorili dovoljno, a tri sata se nije spustila beba, a bila je dobro postavljena i vama je na kraju urađen carski rez kod bebe od 3000 g, onda je verovatnoća da ćete se sada vaginalno porođati veoma mala. Naravno kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog osnovne bolesti koja postoji i sada, u drugoj trudnoći i ovaj put će biti urađen carski rez.

Prirodni porodjaj posle carskog reza

Prirodni porođaj posle carskog reza – ko odlučuje?

Odluku o tome da li možete krenuti u vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza donosi vaš ginekolog. Može se desiti da krenete u  probni vaginalni porođaj. Pa da se u toku porodjaja ipak odluči za porođaj  carskim rezom.

Kakva je korist od prirodnog porođaja nakon carskog reza VBAC?

  • Imali se prethodno jedan carski rez, rađen donjom poprečnom incizijom. Ako je bilo više carskih rezova ili je jedan rađen uz »T« otvaranje materice, ne pokušava se vaginalni porođaj.
  • Da ne postoji suženje karlice ili njen izmenjen oblik.
  • Da nije bilo operacija na materici.
  • Da ne postoje bolesti ili stanja kod vas koja povećavaju opasnost od vaginalnog porođaja.
  • Da ne postoje stanja koja sada ugrožavaju vašu bebu.

Prirodni porodjaj posle carskog reza

Izbegavate operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja porođaja, gde su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija. Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija, duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagodnosti. Ovo su sve razlozi zbog kojih treba da razmišljate o vaginalnom porođaju iako ste prethodno imali carski rez. Treba da znate da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplikovati porođaj.

Od čega sve zavisi da li je moguć VBAC?

Doktor će pretpostavljati da će vaginalni porođaj po svojoj  verovatnoći biti manje uspešan za žene koje imaju više od 90 kg, kao i za žene starije od 35 godina. Uspešnost vaginalnoga porodjaja  zavisi i od veličine i težine deteta. Kod veće novorođenčadi vaginalni porodjaj nakon carskog reza predstavlja veći rizik i ne preporučuje se.

Ukoliko je žena imala jednom pre vaginalni porođaj, verovatnoća za uspešnost još jednoga vaginalnog porođaja nakon carskoga reza iznosi 89 %. U slučaju da je nakon carskog reza sledio vaginalni porođaj, verovatnost uspešnoga ponovnog  vaginalnog porođaja iznosi 93 % .

Da li postoje rizici?

Čak iako nema prepreka za vaginalni porođaj nakon porođaja, postoji rizik. Manji je od 1%,  da dođe do rupture, odnosno prskanja materice na mestu ožiljka od prethodne operacije. Takva komplikacija ugrožava život i vas i vaše bebe. Može dovesti do veoma obilnih krvarenja i nedostatka kiseonika za bebu dok je još u vašem stomaku.

Prirodni porodjaj posle carskog reza

Prirodni porođaj posle carskog reza se ne indukuje

Danas se smatra da ukoliko je trudnica imala prethodni carski rez, ne indukuje se porođaj. Treba biti veoma obazriv sa stimulacijom sintocinonom u vaginalnom porođaju. Studije ukazuju da je bolje uraditi planirani carski rez kod prethodnog porođaja carskim rezom, nego dočekati da se trudnica izdilatira preko 6-7 cm, pa  da se onda ide na hitan carski rez.

Kada nije preporučen prirodni porođaj posle carskog reza?

Prirodni porođaj  nije nikako preporučljiv nakon dva ili više carskih rezova ili ukoliko je prošlo manje od dve godine od prvog carskog reza.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...

Prolaps organa male karlice je pojava kada dođe do spuštanja nekih od organa koji se nalaze u maloj karlici, kroz vaginalni ili  analni kanal. Od organa to su materica, bešika,...