Uticaj ishrane na ishod IVF postupka i studije – Kako se hraniti?

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka

Sadržaj

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim kiselinama i B vitainima. Šta obavezno uključiti u ishranu?

Mediteranska ishrana

Ovaj način ishrane zasniva na tradicionalnim prehrambenim navikama ljudi iz zemalja koje se graniče sa Sredozemnim morem. Tipična mediteranska ishrana podrazumeva puno povrća, voća, pasulja, orašastih plodova i semena. Zatim, biljaka, žitarica i proizvoda od žitarica. Takođe, sadrži umerene količine mlečnih proizvoda, jaja, ribe i nešto mesa. Uključuje i konzumiranje značajne količine zdravih masti. Maslinovo ulje, koje je u stvari mononezasićena masnoća, zdrava je masnoća. Ona se najčešće i povezuje sa mediteranskom ishranom. Takođe su i polinezasićene masti, prisutne u orasima, semenima i masnoj ribi. Uopšte za kompletno zdravlje je dobro kombinovati ove sastojke i okrenuti se mediteranskoj ishrani.

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka –  Zašto se ova ishrana preporučuje?

Značaj zdrave ishrane i zdravog načina života postaje sve prepoznatljiviji i istraživaniji. Sve je više dokaza da ova ishrana može uticati na ishod IVF postupka. Mada su u određenim oblastima potrebna i dalja istraživanja.

Iskreno govoreći ne postoji “čudotvorna“ hrana za plodnost. Postoje samo hranljive materije koje dokazano poboljšavaju reproduktivno zdravlje. A to su folati, B6, B12, omega-3 masne kiseline, cink. Takođe i neki antioksidanti, poput vitamina C, D i E . Većina tih hranljivih materija nalazi se u namirnicama koje čine Mediteransku ishranu.

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka

Ključni hranljivi sastojci Mediteranske ishrane

Optimalni nivoi vitamina B (uključujući folate) nisu važni samo za prevenciju oštećenja nervnog sistema. Ovi vitamini pomažu i ćelijama našeg tela da budu jake i da imaju zdravu DNK, što može da utiče na začeće. U mediteranskoj ishrani je visok sadržaj vitamina B. Vitamin B6 i B12, kao i folati, neophodni su za razgradnju homocisteina. Aminokiseline koja se prirodno javlja u krvnoj plazmi. Povišeni nivoi homocisteina povezani su sa lošim reproduktivnim ishodima i loše utiču na trudnoću.

Vitamin D se, takođe, može uneti konzumiranjem masne ribe i jaja. Čini se da utiče na ishode vantelesne oplodnje podržavajući nivoe estrogena i progesterona. Ovi hormoni su važni u regulaciji menstrualnog ciklusa, povećavajući šansu za začeće. Ovaj ključni vitamin povezan je sa povećanim nivoom testosterona kod muškaraca i igra važnu ulogu u kvalitetu i broju spermatozoida.

Omega-3 masne kiseline su važne kada je u pitanju smanjenje upale. Oni se mogu dobiti iz riba, kao što su losos, skuša i sardine. Takođe, sadrže ih i orasi. Povezani su sa proizvodnjom hormona koju utiču na menstrualni ciklus. Na rast i razvoj jajnih ćelija, kao i na ovulaciju.

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka

Nedavne studije

Kad su u pitanju nedavna istraživanja, sva pokazuju blagodeti za zdravlje pri unošenju ove hrane.

 • Holandsko istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da je konzumiranje mediteranske hrane pre ulaska u IVF proces povećava šanse za trudnoću.
 • Štakažu rezultati u nedavnoj grčkoj studiji jednog profesora koja je objavljena u stručnom časopisu 2018. godine? Utvrđeno je da su žene koje su konzumirale mediteransku hranu tokom šest meseci pre VTO procesa, imale znatno veće šanse da zatrudne i rode živu bebu. U odnosu na od žene koje se nisu na taj način hranile. Istraživači su pitali žene o njihovoj ishrani pre VTO. Otkrili su da one koje jedu više svežeg povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, ribe i maslinovog ulja, a manje crvenog mesa, imaju 65-68% veću verovatnoću da postignu uspeh u začeću. I to, u poređenju sa ženama koje se ne pridržavaju mediteranske ishrane.
 • U drugoj studiji je učestvovalo preko 200 muškaraca. Oni su davali uzorak sperme (bili su muškarci različitih telesnih težina). Otkriveno je da su bolje rezultate imali oni koji su se pridržavali mediteranske ishrane. Da su oni imali bolji kvalitet sperme, uključujući oblik spermatozoida, koncentraciju i kretanje.

Uticaj ishrane na ishod IVF postupka

Šta obavezno uključiti u ishranu?

 • Puno povrća.
 • Integralni hleb, žitarice, testeninu, pirinač.
 • Ekstra devičansko maslinovo ulje.
 • Voće.
 • Orahe i semenke.
 • Mahunarke, pasulj i sočivo.
 • ribu i morske plodnove
 • Jogurt, jaja i sir.
 • Živinu piletinu i ćuretinu.
 • Crveno meso (ponekad).

Obavezno uzimati dosta vode, a kafu smanjiti na eventualno jednu dnevno.

Šta isključiti iz ishrane?

Isključiti alkoholna pića, cigarete i narkotike.

avatar
Udruženje pruža informacije o lečenju neplodnosti na jednom mestu. Pomoć, podrška, konsultacije, vodič kroz IVF klinike i procedure.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Muška plodnost se suočava sa tihom krizom. Koji su izazovi muške plodnosti je veoma aktuelna tema. Zapanjujući je pad koncentracije sperme za 51% od 1973. do 2018. godine. Slučajevi muške...