Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Veliki kašalj

Sadržaj

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove komplikacije kod ljudi svih uzrasta. Kod nekih pacijenata bolest će zahtevati i bolničku negu. Ozbiljne i ponekad smrtonosne komplikacije su verovatnije kod beba, koje nisu navršile ni godinu dana.

Najosetljivije kategorije za veliki kašalj 

Bitno je istaći, da su najosjetljivije kategorije trudnice, novorođenčad, dojenčad.  Zatim, deca ispod pete godine života, ali i stariji, posebno oni u trećoj životnoj dobi. U ovu grupu spadaju i imunokompromitovani  tj. onkološki pacijenti.

Veliki kašalj
Veliki kašalj se pogrešno naziva dečjom bolešcu! To je bolest koju tinejdžeri i odrasli prenose deci.

Klinička slika velikog kašlja

Klinička slika velikog kašlja prezentuje se napadima spazmatičnog kašlja. Tok bolesti je postepen. U početku nespecifičan i nalikuje prehladi. Tada kada je osoba najzaraznija, obično se ne posumnja na pertusis. Tako bolesnik neometano širi infekciju. Vrlo često kod odraslih klinička slika je blaga, atipična. Obično je subklinička. Iz tog razloga, ova bolest ostaje nedijagostifikovana u proseku od 30 – 40% oboljelih.

Simptomi – Prva faza ili rani kataralni stadijum

Ova faza bolesti traje oko jedne do dve nedelje.

 • Curenje iz nosa ili lagano zapušen nos. Obično je dete bez povišene telesne temperature ili je ona blago povišena.
 • Kašalj je slab i gotovo da ga nema.
 • Pred kraj ove faze počinju se javljati napadi kašlja.

Veliki kašalj

Druga faza – stadijum kašlja (paroksizmi)

Ova faza bolesti traje od dve do šest nedelja.

 • Brzi, eksplozivni i ponavljajući napadi kašlja koji traju od jednog do dva minuta bez udisaja. Oni završavaju dugim i duboko uvučenim udahom koji ima karakterističan zvuk poput zvuka magarca. Zbog toga se bolest ranije nazivala i magareći kašalj.
 • Potom dete obično povrati oskudnu sluz i bude izmučeno i malaksalo.
 • Napadi kašlja češće se javljaju noću. Stanje se obično pogoršava kako bolest odmiče.
 • Tokom ovog perioda deca znaju imati i apnoične krize. Plavilo u licu (cijanozu). To retko može dovesti do oštećenja mozga.
Veliki kasalj
Imunitet posle preležane bolesti traje najviše 10 godina. Imunitet nakon vakcinacije je kraći i traje 4 do 7 godina.

Treća faza –  stadijum oporavka

Treća faza bolesti traje od dve do tri nedelje. I to, leti kraće nego zimi. Međutim, neretko može potrajati i mesecima.

Kako se postavlja dijagnoza velikog kašlja?

Postoje klinički i laboratorijski kriterijumi za postavljanje dijagnoze.

Klinički kriterijumi

Svaka osoba koja ima kašalj koji traje najmanje dve nedelje Takođe i najmanje jedno od sledećih stanja:

 • Paroksizmalni napadi kašlja,
 • Inspiratorno hripanje,
 • Povraćanje nakon kašlja
 • Epizode apeneje kod novorođenčadi/dojenčadi

Laboratorijski kriterijumi

 • Izolacija uzročnika PCR metodom iz nazofaringealnog brisa. Što je zlatni standard za postavljanje dijagnoze. Optimalan period tokom prve dve nedelje od pojave kašlja. Posle prve faze bolesti, osetljivost se smanjuje i povećava rizik od lažno negativnih rezultata. U periodu od treće do četvrte sedmice ovaj test postaje manje pouzdan.
 • Serologiju na BP trebalo bi koristiti dve do osam sedmica nakon početka kašlja. Ali rezultati se mogu tumačiti i dvanaest sedmica od prvih simptoma. Serologija je metoda koja je nepouzdana kod dojenčadi zbog majčinih antitela. Takođe nije metoda izbora kod dece ispod deset godina. U njihovom razmatranju treba uzeti u obzir skoru vakcinaciju sa DTaP – IPV – Hib vakcinom.

Nakon postavljene dijagnoze bolest se leči antibioticima koje prepisuje lekar. Takođe i simptomatskim lekovima i sredstvima,  za koje lekar procenjuje da mogu pomoći.

Veliki kasalj
Prenosioci infekcije za novorođenčad, dojenčad i malu decu su mlade osobe i starije osobe. Kod njih je klinička slika oboljenja najčešće blaga, zbog čega se ne javljaju lekaru.

Kako se zaštiti od pertusisa

Najbolja zaštita i dalje je imunizacija protiv uzročnika bolesti koja štiti od teške forme pertusisa. Posebno trudnica, novorođenčadi i dece do 1. godine života. Protiv ove zarazne bolesti postoji vakcina koju deca primaju od drugog do šestog meseca života i potom pri polasku u školu.

Upoznati smo da imunitet nakon preležane bolesti ali i nakon imunizacije vremenom slabi. Tako i kod dece kod koje je u proseku prošlo više od pet godina od poslednje doze vakcine protiv velikog kašlja. Ili, više od pet godina od preležane bolesti.

avatar
Načelnik službe pedijatrije DZ Doboj, član je Lekarske komore doktora i Udruženja pedijatra Republike Srpske. Svakodnevno se bavi promocijom javnog i dečijeg zdravlja. Učesnik je i predavač na brojnim međunarodnim kongresima u regionu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...