Sirupi za kašalj za decu – Za produktivni i suvi kašalj

Sirupi za kašalj za decu - Za produktivni i suvi kašalj

Sadržaj

Sirupi za kašalj za decu ublažavaju simptome prehlade i kašlja i pomažu. Treba ih pažljivo birati i koristiti u preporučenim dozama i za predviđeni uzrast, jer su biljne suptance aktivne i mogu izazvati zdravstvene neprijatnosti ako se koriste prekomerno. U terapiji kašlja se primenjuju biljne droge koje deluju i pomažu kod produktivnog i kod suvog kašlja.

Sirupi za kašalj za decu, za produktivni i suvi kašalj, kako birati?

Kašalj je odbrambeni refleks kojim se iz disajnih puteva izbacuju sekret, strane čestice i drugi iritansi. Kašalj može biti simptom različitih akutnih i hroničnih stanja i bolesti, ali je najčešće povezan sa prehladom, respiratornim infekcijama koje uzrokuju virusi ili bakterije i bolestima gornjih disajnih puteva.

Sirupi za kašalj za decu - Za produktivni i suvi kašalj

Za primenu nekog biljnog proizvoda kod dece, a naročito dece uzrasta do 4 godine, najbitnije je potražiti savet pedijatra i/ili farmaceuta, jer su tačna dijagnoza i težina simptoma najbitniji za terapiju.

Sirupi za produktivni kašalj

Ekspektorantne biljne droge se koriste kod produktivnog kašlja. Najčešće se primenjuju u vidu čajeva (infuza) i sirupa, a izrađuju se na bazi lista bršljana, korena i cveta jagorčevine, herbe timijana i majčine dušice, lista eukaliptusa, plod anisa.

List bršljena

Aktivni sastojci lista bršljana deluju ekspektorantno, spazmolitički i bronhodilatatorno. Od lista bršljana se ne pravi čaj, već se primenjuju različiti ekstrakti najčešće u obliku sirupa. Neki od ovih proizvoda su registrovani kao biljni lekovi kod produktivnog kašlja. Proizvodi na bazi lista bršljana ne primenjuju se kod dece mlađe od 2 godine, jer može doći do pogoršanja respiratornih simptoma. Kod dece uzrasta 2-4 godine kod koje se često javlja kašalj, primena se ne preporučuje bez konsultacije sa lekarom. Dužina primene je 7 dana.

Sirupi za kašalj za decu - Za produktivni i suvi kašalj

Rizom i cvet jagorčevine

Takođe deluju kao ekspektoransi kod kašlja povezanog sa prehladom. Od rizoma jagorčevine se izrađuju različiti ekstrakti koji se primenjuju u obliku sirupa i to kod dece starije od 4 godine. Od cveta jagorčevine se izrađuje čaj, ali se on ne preporučuje za primenu kod dece mlađe od 12 godina.

Treba se držati propisanih doza

Prilikom primene proizvoda na bazi lista bršljana, korena i cveta jagorčevine treba se pridržavati preporučenih doza, pošto je moguće predoziranje, koje se manifestuje stomačnim tegobama, povraćanjem, dijarejom, uznemirenošću.

Proizvodi na bazi herbe timijana

Deluju ekspektorantno, spazmolitički i antimikrobno i efikasni su kod produktivnog kašlja praćenog prehladom. Kod dece starije od 4 godine najčešće se primenjuju u obliku sirupa koji sadrže tečne esktrakte. Kod dece starije od 12 godina mogu se primenjivati još i čaj, tinktura i čvrsti dozirani oblici.

Prilikom primene ekspektorantnih droga treba izbegavati istovremeno korišćenje antitusika.

Sirupi za kašalj za decu - Za produktivni i suvi kašalj

Biljne droge za suvi kašalj

Biljne droge sa demulcentnim delovanjem sadrže sluzi koje oblažu služnicu grla i umanjuju iritaciju i suvoću grla nastalu zbog učestalog kašljanja.

Beli slez

U terapiji bronhitisa i kašlja praćenog iritacijom i suvoćom grla kod dece starije od 3 godine može primeniti hladni macerat korena belog sleza. Kod dece od 3-5 godina 0,5-1 g usitnjenog korena belog sleza se prelije sa 150 ml sveže prokuvane i ohlađene vode, a nakon 30 minuta se procedi i primenjuje 3 puta na dan. Kod dece uzrasta 6-11 godina, pojedinačna doza je 0,5-1,5 g. Deci se može davati i po 1 kašika mlakog macerata na svaka dva sata.

Macerat korena belog sleza se koristi i za izradu sirupa, često u kombinaciji sa ekstraktima ekspektorantnih droga.

Islandski lišaj

Za ublažavanje iritacije grla kod dece od 6-12 godina mogu se primenjivati i lozenge na bazi vodenog ekstrakta talusa islandskog lišaja (4-6 lozengi dnevno).

Prilikom istovremene primene ovih proizvoda sa drugim lekovima, preporučuje se primena pola sata do sat vremena pre ili posle uzimanja leka, jer sluzi mogu odložiti njihovu resorpciju.

 

 
Ekspektoransi Preparat Uzrast Dužina primene
List bršljana Suvi i tečni ekstrakti Deca starija od 2 godine 7 dana
Rizom jagorčevine Infuz: 0,3-0,5 g (1 kašičica=3,5g) usitnjenog korena u 150 ml ključale vode, 3 puta dnevno

Suvi ekstrakti

Deca starija od 12 godina, odrasli 7 dana
Tinktura, tečni, polučvrsti ekstrakti Deca 4-12 godina 7 dana
Cvet jagorčevine Infuz: 1g cveta (1 kašicica=1,3 g) u 150 ml ključale vode, 2 puta dnevno Deca starija od 12 godina, odrasli 7 dana
Herba timijana Infuz: 1-2 g (1 kašičica=1,4g) usitnjene herbe u 150 ml ključale vode, 3-4 puta dnevno

Tinktura

Alkoholi ekstrakti

Deca starija od 12 godina, odrasli 7 dana
Vodeni ekstrakt Deca 4-12 godina 7 dana
List eukaliptusa Infuz: 1,5-3 g usitnjenog lista u 150 ml ključale vode, do 4 puta dnevno.

Inhalacija: 3 g usitnjenog lista u 150 ml ključale vode do 3 puta dnevno

Deca starija od 12 godina 7 dana
Plod anisa Infuz: 1-3,5 g celog ili sveže usitnjenog ili smrvljenog ploda u 150 ml ključale vode, 3 puta dnevno. Deca starija od 12 godina Ne duže od 2 nedelje
Demulcentna sredstva
Koren belog sleza Macerat: 0,5-1 g usitnjenog korena sa 150 ml sveže prokuvane i ohlađene vode, 3 puta dnevno Deca 3-5 godina 7 dana
Macerat: 0,5-1,5 g, usitnjenog korena sa 150 ml sveže prokuvane i ohlađene vode, 3 puta dnevno 6-11 godina 7 dana
Islandski lišaj Oromukozna primena (lozenge) Deca 6-12 godina 7 dana

 

Za ublažavanje simptoma kašlja povezanih sa prehladom

Za ublažavanje simptoma kašlja povezanih sa prehladom kod dece uzrasta između 4 i 11 godina starosti, mogu se dermalno primenjivati polučvrsti proizvodi koji sadrže 2-10% etarskog ulja lista pitome nane ili 10% etarskog ulja eukaliptusa. Nanose se do 3 puta dnevno na grudi ili leđa.

Važno:

Važno je napomenuti da se proizvodi koji sadrže etarska ulja lista pitome nane, eukaliptusa, timijana, morača ili anisa ne primenjuju za inhalaciju kod dece, a naročito dece uzrasta do 3 godine, jer može doći do  bronhospazma.

Čaj od cveta lipe

Može se koristiti za ublažavanje simptoma kod prehlade i nazeba. Kod dece uzrasta od 4-12 godina primenjuje se u obliku toplog čaja, koji se pravi od 1g cveta lipe (oko pola kafene kašičice) i primenjuje 2-4 puta dnevno, najbolje u popodnevnim satima i uveče. Kod dece starije od 1 godine infuz se primenjuje 1-2 puta dnevno, tako da ukupna doza bude oko 1,5 g. Terapija se započinje pri pojavi prvih znakova prehlade i traje najviše 7 dana.

avatar
Farmaceut Asistent sa doktoratom na Institutu za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....