Primena Biljnih Čajeva Kod Dece

0

Za upotrebu čajeva kod dece, doziranje količine čaja je veoma važna!

Za primenu nekog biljnog čaja kod dece, a naročito dece uzrasta do 4 godine, najbitnije je potražiti savet pedijatra i/ili farmaceuta, jer su tačna dijagnoza i težina simptoma najbitniji za terapiju. Biljni čajevi se primenjuju kod blagih simptoma bolesti ili za njihovu prevenciju. Uglavnom su namenjeni za terapijsku primenu kod odraslih osoba i adolescenata, dok se u osetljivim grupama poput trudnica, dojilja i male dece primena većine biljnih droga uglavnom ne preporučuje, prvenstveno zbog nedovoljno podataka o bezbednosti njihove primene.

Za upotrebu čajeva kod dece, doziranje količine čaja je veoma važna!

Izbor čajeva

Bogatstvo i raznovrsnost biljnog sveta na ovim prostorima uslovilo je korišćenje velikog broja biljaka i biljnih droga za lečenje i samomedikaciju, pa kod nas primena biljnih čajeva ima dugu tradiciju. Biljni čajevi (infuzi) predstavljaju česte i veoma rado korišćene napitke, koji se osim za uživanje mogu koristiti i u terapijske svrhe. Biljne droge se uglavnom primenjuju pojedinačno, ali veoma često i u obliku čajnih mešavina.

U dečijoj populaciji čajevi se primenjuju najčešće kod digestivnih tegoba, nazeba i kašlja. Čajevi se konzumiraju topli, i po mogucstvu nezasladjeni, sto je male dece veoma bitno. Ukoliko je potrebno zasladiti koristiti med, naravno pod uslovom da je dete starije od 1 godine.

Čaj od cvasti kamilice

Je jedan od najčešće upotrebljavanih čajeva kod dece, a povoljno deluje kod digestivnih tegoba, kao što su nadimanje i grčevi. Može se primenjivati kod beba starijih od 6 meseci, a topli napitak se pravi što se 0,5-1 g cvasti (pola-jedne kafene kašičice) prelije sa 150 ml ključale vode i procedi nakon 10 minuta.

Po uzrastu

Kod dece uzrasta 2-6 godine pojedinačna doza je 1-1,5g, a kod dece 6-12 godina 1,5-3g. Topli napitak se primenjuje 2-4 puta dnevno, obično u vreme ili nakon obroka, ne duže od 7 dana. U slučaju alergije na ambroziju ili neke druge biljke iz iste familije poput nevena, hajdučke trave i sl, biljni čaj od cvasti kamilice se ne sme koristiti.

Čaj od lista pitome nane

Čaj se priprema tako što se 1-2 g usitnjenog ili celog lista (1 supena kašika) prelije sa 100-150 ml ključale vode i nakon 10 minuta procedi. Primenjuje se 3 puta dnevno kod dece starije od 4 godine za olakšanje digestivnih tegoba poput lošeg varenja i nadimanja, ne duže od 2 nedelje.

Biljni čajevi koji se pripremaju od plodova kima, morača i anisa

Takođe deluju blagotvorno kod stomačnih tegoba, naročito ako su praćene nadutošću i gasovima. Ovi čajevi uobičajeno se koriste još od prvih meseci života, kod bolnih grčeva beba. Topli napitak za bebe se priprema tako što se odgovarajuća kolicina sveže zdrobljenog ploda prelije sa 150 ml ključale vode i nakon 10-15 minuta procedi. Dnevna doza ploda kima kod beba iznosi 1 g,  ploda anisa 0,5 g, a ploda morača 1-2 g. Međutim, prema najnovijim preporukama, čajevi od ploda kima i anisa nisu namenjeni za primenu kod dece mlađe od 12 godine, dok je starosna granica za primenu kod dece 4 godine. Primena čajeva od plodova kima, anisa i morača je zabranjena ukoliko postoji preosetljivost na njihove sastojke ili preosetljivost na celer, mirođiju, ambroziju i polen breze.

Čajevi su dobra navika koja se stiče u detinjstvu, a mnogi čajevi imaju i terapijsko dejstvo…

Čaj od cveta lipe

Koristi se koristi za ublažavanje simptoma kod prehlade i nazeba. Kod dece uzrasta od 4-12 godina primenjuje se u obliku toplog čaja, koji se pravi od 1g (oko pola kafene kašičice) i primenjuje 2-4 puta dnevno, najbolje u popodnevnim satima i uveče. Kod dece starije od 1 godine infuz se primenjuje 1-2 puta dnevno, tako da ukupna doza bude oko 1,5 g. Terapija se započinje pri pojavi prvih znakova prehlade i traje najviše 7 dana.

U terapiji bronhitisa i kašlja praćenog iritacijom i suvoćom grla kod dece starije od 3 godine može primeniti hladni macerat korena belog sleza. Kod dece od 3-5 godina 0,5-1 g usitnjenog korena belog sleza se prelije sa 150 ml sveže prokuvane i ohlađene vode, a nakon 30 minuta se procedi i primenjuje 3 puta na dan. Kod dece uzrasta 6-11 godina, pojedinačna doza je 0,5-1,5 g.

Pogledajte tabelu

  Uzrast Doziranje Način pripreme Dužina primene
cvast kamilice 6 meseci-2 godine 0,5-1 g, 2-4 puta dnevno cvast se prelije sa 150 ml ključale vode i nakon 5-10 minuta procedi do 7 dana
2-6 godina 1-1,5 g, 2-4 puta dnevno
6-12 godina 1,5-3g , 2-4 puta dnevno
list pitome nane 4-11 godina 1-2 g, 3 puta dnevno ceo ili usitnjen list se prelije sa 100-150 ml ključale vode i nakon 10 minuta procedi do 2 nedelje
plod kima do 1 godine 1 g (podeljeno u 2-3 doze) sveže zdrobljen plod prelije se sa 150-200 ml ključale vode i procedi nakon 10-15 minuta do 2 nedelje
1-4 godine 1-2 g (podeljeno u 2-3 doze)
4-10 godina 1-4 g (podeljeno u 2-3 doze)
plod anisa do 1 godine 0,5 g (podeljeno u 2-3 doze)
1-4 godine 1 g (podeljeno u 2-3 doze)
4-10 godina 2 g (podeljeno u 2-3 doze)
plod morača do 1 godine 1-2 g (podeljeno u 2-3 doze) sveže zdrobljen plod prelije se sa 150-200 ml ključale vode i procedi nakon 10-15 minuta do 7 dana
1-4 godine 1,5-3 g (podeljeno u 2-3 doze)
4-11 godina 3-5 g (podeljeno u 2-3 doze)
koren belog sleza 3-5 godina 0,5-1 g, 3 puta dnevno usitnjen koren se prelije sa 150 ml sveže prokuvane i ohlađene vode, uz često mešanje se nakon 30 minuta procedi do 7 dana
6-11 godina 0,5-1,5 g, 3 puta dnevno

 

Kod bolnih grčeva beba i male dece može se primeniti mast ili gel sa 2% etarskog ulja ploda kima, koji se nanosi utrljavanjem na kožu stomaka.

Share.

About Author

Comments are closed.