Šta je Zalivanje Fisura Mlečnih Zuba?

Sta je Zalivanje Fisura Mlecnih Zuba

Sadržaj

Šta je Zalivanje Fisura Mlečnih Zuba? Mlečni zubi su veoma važni za zdravlje naših mališana. Zašto je zalivanje fisura, najbolji način  u borbi protiv karijesa i za očuvanje zdravlja mlečnih zuba?

Šta su fisure?

Poznato je da se  mlečni zubi lako i brzo kvare, naročito ako je oralna higijena malog deteta neadekvatna, ukoliko su u ishrani većinom zastupljeni ugljeni hidrati ili ukoliko su prisutne  navike grickanja izmedju obroka… Neretko, pranje mlečnih, pogotovu bočnih zuba, predstavlja pravi izazov za roditelje. Dete nije uvek raspoloženo za pranje a i sama anatomija griznih površina zuba dodatno komplikuje i otežava čitav postupak pranja.

Sta je Zalivanje Fisura Mlecnih Zuba

Grizna površina bočnih zuba sačinjena je od mnogobrojnih jamica, udubljenja i žlebova, što čini fisurni sistem  zuba. Upravo su fisure mesta odakle kreće nastanak karijesa. Dobra vest je da se ovakva grizna površina jednim potpuno jednostavnim, brzim i bezbolnim postupkom može zaliti tj ispuniti zalivačem i na taj način zaštiti od karijesa.

Sam zalivač ima kapacitet da otpušta fluoride i na taj način deluje antikariogeno. U fisurnom sistemu se tada neće zadržavati čestice hrane i biće olakšano samo čišćenje zuba.

Zašto su mlečni zubi važni?

  • pravilan razvoj lica i vilica,
  • pravilan govor,
  • kvalitetna ishrana,
  • pravilan razvoj i postavljanje stalnih zuba.

Kada je idealno zalivati fisure?

Postoje dva bitna preduslova za zalivanje fisura prvi je kooperativnost , sto najčešće uslovljavlja sam uzrast deteta i drugi potpuno prisustvo zdrave krunice u ustima . Idealno bi bilo zaliti mlečne  zube oko 3.-4. godine. Na taj način  štitimo mlečne zube duži period, posebno je važno znati da se mlečne petice zamenjuju stalnim tek sa 11-12 godina života deteta.

Sta je Zalivanje Fisura Mlecnih Zuba

Kako se sprovodi zalivanje fisura?

Sam postupak zalivanja je jednostavan i brz, čitava procedura traje oko 10ak minuta. Ono što je još bitnije znati, apsolutno je bezbedan, bezbolan ne zahteva nikakvo bušenje zuba niti primanje anestezije. Ono što je neophodno pred samo zalivanje jeste temeljno čišćenje površine zuba koji se zalivaju. To se radi rotirajućom mekanom četkicom i posebnom pastom, kako bi se  očistili svi  ostaci hrane ili naslaga, koji su se mogli sakriti u fisurnom sistemu zuba.

Nakon toga, potrebno je istu površinu nagristi kiselinom u trajanju oko 30sekundi i pazljivo isprati i posušiti zube. Samo nagrizanje površine kiselinom, omgućava da se glatka površina zuba pretvori u mikroskopski vidljivu, hrapavu površinu, što omogućava  zalivaču da što bolje prodre i veže se za zub. Na tako tretiranu površinu zuba postavlja se zalivač. Zalivač je tečne konzistencije, što mu omogućava lako prodiranje  u sve jamice, žlebove i udubljenja, najčešće je mlečno bele boje, kako bi se lako razlikovao od okoline zuba . Ovo razlikovanje je neophodno da olakša kontrolu postavljenog zalivača kako od strane stomatologa tako i od strane roditelja. Materijal koji se koristi za zalivanje prelazi iz tečne u čvrstu konzistenciju uz pomoć lampe za polimerizaciju.

Ukoliko je zalivač ostao u višku i smeta zagrizu, stomatolog lako i brzo ukloni višak. Odmah nakon procedure dete može potpuno bezbedno da jede ili pije tečnost.

Koliko traju efekti zalivanja fistura?

Sam rok trajanja zalivača dosta je individualan, izmedju tri i pet godina a vrlo često i duže. Za dugotrajnost je potrebno  besprekorno pranje zuba kao i  redovne kontrole kod stomatologa na 3 i na 6 meseci. Kontrole su bitne  kako bi se eventualno primetili ispali zalivači ili nepotpuni i na vreme zamenili.

Dokle god je zalivač u celosti prisutan, nepotrošen i bez pukotina 100 % čuva fisurni sistem od nastanka karijesa na predilekcionim mestima.   Glasamo za zalivače i zdravlje zuba naših mališana, uvek kad je to moguće!

avatar
Profesionalno iskustvo unapređivala učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...