Zadržimo od praznika ono najbolje!

Zadržimo od praznika ono najbolje

Sadržaj

Zadržimo od praznika ono najbolje! Šta sve možemo od prazničnih pustolovina da ponovimo i drugim danima tokom godine?

Planovi pred praznik

Možda ste imali velike i lepe planove za praznike sa decom. Možda ste želeli da im ovu Novu godinu i Božić napravite posebno čarobnim. Da se tokom zimskog raspusta zbližite i napravite im mnogo lepih novih uspomena. Možda ste želeli da im se, bivajući srećni i zabavni za praznike, iskupite i odužite za to što možda niste bili takvi u poslednje vreme. Možda ste želeli da se nešto bitno u vašem životu počne menjati na bolje počevši od praznika nadalje. Možda ste doneli pametne i neophodne novogodišnje odluke za sebe.

Zadržimo od praznika ono najbolje
Čestitke koje deca prave su dragocene uspomene.

Možda ste ostvarili veliki deo onoga što ste planirali i želeli za praznike. Sjajno! Bravo! Ali, ako ste poput mnogih drugih ljudi, doživeli ste neke lepe trenutke tokom prazničnih dana, ali većina vaših dobrih planova ostala je neostvarena.

Zadržimo od praznika ono najbolje

Razmislite šta sve možete od prazničnih pustolovina da ponovite i drugim danima tokom godine? Da pravite kolačiće sa decom, medenjake i pogačice sasvim sigurno možete bilo kada. I na proleće i na leto. Možete praviti ukrase od krep papira, crtati proletnje motive i bojiti ih sa decom. Ili na Internetu pronaći besplatne već gotove crteže za bojenje – samo ukucajte „Printable coloring pages“. Uvek možete svetlećim lampicama ukrasiti dvorište i tokom letnjih noći. Izgledaće jednako čarobno. A sigurno vam niko neće zameriti ako ga iznenadite nekim malim „novogodišnjim“ poklonom.

Zadržimo od praznika ono najbolje

Odluka za novi početak

Možete odrediti sebi dan za novi početak u svakom godišnjem dobu! Po jedan dan u januaru, u aprilu, u julu i u oktobru, recimo. Meni se to čini mnogo prirodnijim nego da imamo samo jedan dan kada sređujemo račune i donosimo nove odluke. Neophodno nam više od toga.

Potražite još praznika tokom godine koji bi mogli biti zanimljivi vama i deci. I koje biste mogli usvojiti i slaviti ih ubuduće. Sigurno postoje mnogi običaji koje smo zapustili i zaboravili. Osim toga, naša slovenska mitologija prebogata je praznicima i običajima koje bi moglo biti lepo oživeti opet. Ja upravo sa decom istražujem naše slovenske bogove. Uvek istovremeno dobre i loše njihove ćudi i tražimo svoje omiljene.

Zadržimo od praznika ono najbolje

Šta je to što ste želeli da doživite tokom praznika?

Kakva su to osećanja? Osećaj povezanosti sa svojom porodicom? Nove, velike ambicije i nada? Uzbuđenje u iščekivanju budućnosti, entuzijazam? Vera? Bezbrižnost? Kako praznici uspevaju da vam te osete donesu? Oni sigurno ne moraju biti vezani isključivo za Novu godinu i zimu. Razmislite kako biste ih mogli ponoviti i drugim danima tokom godine.

Novogodišnje svođenje računa

Ako niste postigli skoro ništa od onoga čemu ste se nadali, ne zamerajte sebi. Ne kinjite sebe nepravedno jer to što ste želeli je sigurno bilo nešto veliko i značajno. Nešto što menja život na bolje, zar ne? A za takve promene nije dovoljna jedna noć, makar i novogodišnja. Za to treba trud i rad i prihvatanje mnogobrojnih padova i izneveravanja sebe. Znam da ste do sada već silan trud uložili. Teško je, ali pomislite samo kako ćete se osećati jednom kada shvatite da ste to postigli!

Zadržimo od praznika ono najbolje
Praznik je uvek kada smo zajedno.

Bogatstvo i sreća u porodici

Kada, recimo, budete sedeli u restoranu sa svojom porodicom i vodili zabavne, iskrene razgovore i osetili snažnu bliskost sa svakim od njih. Tada pomislite kako ne biste radije bili nigde drugde na planeti nego tu, sa njima, baš takvima kakvi jesu. Ili jednom kada shvatite da možete verovati sebi da ćete sebe čuvati. I da ćete uvek raditi ono što je za vas dobro, bilo to prijatno ili ne.

Zadržimo od praznika ono najbolje

Drugim rečima, kada postignete ono što se zove samokontrola i snaga volje. Ili kada jednog dana nađete zapis iz svog današnjeg dnevnika i shvatite da više niste ni nevoljeni ni usamljeni. Da uživate u društvu mnogobrojnih divnih ljudi koje volite i koji vas vole. Da imate lepu zdravu porodicu i da se ni za šta više ne osećate ni stari ni da ste zakasnili. Zar to neće biti vredno svakog truda i ponovnog podizanja kada padnete?

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...