Zapušeni mlečni kanali i dojenje, 2 uzroka, simptomi i lečenje

Zapušeni mlečni kanali

Sadržaj

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih kanala i kako se sprovodi lečenje?

Zapušeni mlečni kanali

Ako ste se ikada suočili sa zapušenim mlečnim kanalom tokom dojenja, znate koliko to može biti stresno i neprijatno. Začepljeni mlečni kanali su u osnovi osetljive, bolne tačke na dojci. Kada se ne povuku, mogu dovesti do mastitisa, što je infekcija dojke. Ako imate posla sa začepljenim kanalom, verovatno tražite olakšanje za svoju nelagodnost i neke efikasne ideje za lečenje.

Zapušeni mlečni kanali

Šta je začepljen kanal za mleko?

Dugo vremena se smatralo da su bolne, osetljive tačke na dojkama tokom dojenja bukvalno začepljeno mleko. Ili, mleko koje se zaglavilo  u mlečnim kanalima. Ali istraživanje Akademije za medicinu dojenja (ABM) iz 2022. Godine sve je to promenilo.

Nekada smo mislili da su začepljeni mlečni kanali poput čepova i boca vina. Ali zapravo ono što smo otkrili u nedavnim studijama je da začepljeni mlečni kanali zapravo nisu ‘čepovi’ u mlečnim kanalima. Dakle, šta su onda zapušeni kanali? Začepljenje kanala se odnosi na  oticanje i sužavanje višestrukih mlečnih kanala koji su međusobno povezani. Ovo oticanje i sužavanje obično je uzrokovano upalom ili visokim bakterijskim opterećenjem.

Bolji termin za „začepljene kanale“ bio bi nešto poput „duktalnog sužavanja”. Ovo se dešava kada na kanale utiču faktori poput upale. Mnogi ljudi spajaju začepljene kanale sa mastitisom, infekcijom dojke, ali to nije ista stvar.  Dok je duktalno suženje ograničeno na lokalizovano područje dojke, mastitis obuhvata veću površinu dojke. Mastitis čak može izazvati simptome slične gripu. Kao što su umor, glavobolja, groznica, mučnina i bolovi u telu.

Zapušeni mlečni kanali

Šta je uzrok zapušenog mlečnog kanala?

Nekada se mislilo da se začepljeni kanali dešavaju kada se mleko „zaglavi“ u Vašem mlečnom kanalu. Ili je bilo ograničeno da se kreće stvarima kao što su preuski grudnjaci ili pritisak na dojku. Ali, kao i naše definicije začepljenih mlečnih kanala, naše razumevanje onoga što ih uzrokuje takođe se promenilo.

Postoje dva glavna uzroka začepljenja kanala.

 • Prvi je nešto što se zove disbioza dojke. To je kada postoji neravnoteža u mikrobiomu dojke. Možete imati prekid veze sa tipovima bakterija i drugih organizama mikrobioma za koje se pretpostavlja da tamo postoje. I, imaju prekomerni rast određenih tipova u poređenju sa drugim tipovima. Ovo može da vas predisponira da imate infekcije i začepljenje mlečnih kanala. Na kraju i mastitis.
 • Još jedan uobičajeni krivac začepljenja mlečnih kanala je hiperlaktacija. Hiperlaktacija je kada stimulišete svoje telo da proizvodi više mleka nego što Vaša beba jede. Ovo se često dešava ako puno pumpate, a Vaša beba ne uzima višak mleka koje proizvodite.To je pomalo klizav teren, jer Vaše telo ne može da izbaci mleko onoliko brzo koliko je potrebno. To dovodi do toga da se povuče. Onda, kada imate rezervnu količinu mleka, to takođe može dovesti do upale  kanala kroz koje mleko izlazi.

Simptomi zapušenih mlečnog kanala

Simptomi začepljenih mlečnih kanala razlikuju se od jedne do druge mame. Glavni simptom koji većina mama ima je bolno područje na dojci. Bez obzira na uzrok, suženi kanali mogu dovesti do osetljivog područja dojke. Dojka može imati blago crvenilo. Često se ovo rešava samo od sebe u roku od nekoliko sati do dana i ne pojavljuju se dodatni simptomi.”

Drugi simptomi začepljenog kanala mogu uključivati:

 • Bol sa razočaranjem (vreme u Vašem hranjenju kada mleko počinje da teče).
 • Crvenilo preko područja, u zavisnosti od boje kože.
 • Smanjena proizvodnja mleka, što može dovesti do toga da Vaša beba bude nervozna na dojkama.

Ako se simptomi pogoršaju umesto poboljšaju, to može dovesti do mastitisa, infekcije dojke. Kada upala napreduje, javlja se mastitis, a mama doživljava teže simptome, kao što su groznica, jeza i bolovi u telu.

Zapušeni mlečni kanali

Načini lečenja začepljenog mlečnog kanala kod kuće

Nekada je mamama koje doje savetovano da pumpaju ili doje što je više moguće kada imaju začepljen kanal. Takođe im je rečeno da energično masiraju mesto gde se začepljenje oseti. Da razbiju začepljenje i ispuste mleko. Ali kako je naše razumevanje začepljenih kanala evoluiralo, tako se razvijaju i preporučene opcije lečenja.

Prekomerna proizvodnja mleka može dovesti do začepljenja kanala, važno je da ne dojite ili ne pumpate preterano kada imate začepljene kanale. Ukratko, ne želite da preterano stimulišete proizvodnju mleka.

Ne preporučujemo nužno smanjenje količine hranjenja jer ne želite previše da pravite rezervnu količinu, već samo normalno hranite. Hranite kako inače hranite bebu i hranite samo onoliko koliko Vaša beba traži. Tako da ne napravite začarani krug prekomerne proizvodnje. Ne pokušavajte ni da ispumpate začepljenje.

Kako smanjiti upalu u grudima

Pored toga, želite da učinite sve što možete da smanjite upalu u grudima:

 • Nanesite hladan paket/kesu smrznutog povrća na bolno područje.
 • Dojite ili ispumpajte kao i obično, vodeći računa da izbegnete dodatno isceđivanje mleka.
 • Držite se dalje od duboke masaže grudi i alata za masažu grudi. Ovo može pogoršati upalu.
 • Pitajte svog lekara o korišćenju antiinflamatornih lekova kako biste smanjili upalu.
 • Uverite se da Vam grudnjak dobro pristaje i da nije previše čvrst.
 • Uverite se da Vaša beba ima dobro, duboko priljubljivanje.
 • Ako izmlazate pumpom, uverite se da Vam jastuče pumpe pravilno stoji.

Zapušeni mlečni kanali

Kada kontaktirati lekara

Većina začepljenih kanala može se rešiti kod kuće i rešiće se za nekoliko dana.Ali ako  imate groznicu, jezu i/ili crvenilo koje počinje da se širi po Vašim grudima, kontaktirajte lekara. Infekcija se može pojaviti prilično brzo i možete se poprilično razboleti.

Ako imate mastitis, verovatno ćete imati temperaturu, često iznad 39°C. Takođe ćete osetiti simptome slične gripu, uključujući bolove u telu. Ako vam lekar dijagnostikuje mastitis, verovatno će Vam biti propisani antibiotici za lečenje infekcije.

Naravno, obavezno se obratite medicinskom profesionalcu svaki put kada osetite bol koji se ne oseća normalno ili se ne može kontrolisati. Vi najbolje poznajete svoje telo i ako Vam nešto smeta, važno je poslušati tu intuiciju.

Zaključak

Ako primetite bolno, osetljivo mesto na dojci i mislite da je možda začepljen kanal, pokušajte da ne brinete. Skoro svi jednom dobijemo u nekom trenutku tokom našeg dojenja. Nastavite da hranite svoju bebu normalno i pokušajte sa tretmanima poput hladnih obloga i antiinflamatornih lekova. Trebalo bi da budete spremni da će se u roku od nekoliko dana Vaša začepljenja  rešiti. Ako napreduje i imate simptome slične gripu, ne oklevajte da se obratite lekaru.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...