Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti

Losos u pravilnoj i zdravoj ishrani

Sadržaj

Losos sadrži prirodne antioksidanse (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.

Losos, riba koja je poželjna na trpezi

Riba je poželjna namirnica u ishrani trudnica, i mama u periodu oporavka, kao i kasnije jer ima veliku biološku i dijetetsku vrednost.

Riblje masti

Zašto je losos u vrhu liste najkvalitetnijih riba? Šta sadrži losos?

Meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine (sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su lako usvojive), nezasićene masne kiseline, naročito esencijalne masne kiseline iz porodice omega-3, koje su neophodne za održanje krvnih sudova bez plaka i za pravilan razvoj mozga bebe, lecitin i druge fosfolipide (zato se masti ribe lako vare), vitamine rastvorljive u mastima (vitamin A, D, E, K), vitamine B grupe (B1, niacin, vitamin B12 i dr.) i mineralne materije (natrijum, kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.). Losos sadrži prirodne antioksidante (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.

Riblje masti losos

Kako kupovati svežeg lososa?

Telo bleštavo sjajno, sa pribljubljenim krljuštima, specifičnog mirisa po svežini, čvrste teksture (pri pritisku prstom tela ribe brzo dolazi do vraćanja u prvobitno stanje), očiju bistrih, sjajnih i punih, crveno-bordo vlažnih škrga.

Kupovina zamrznutog lososa

Pakovanje mora da bude dobro zatvoreno, bez tragova leda, bez odstupanja od prirodne boje lososa. Da bi se izbeglo kvarenje ove ribe pri odmrzavanju, ne činite to ostavljajući na sobnoj temperatur. Upakovanu ribu ubaciti u sud sa protočnom hladnom vodom, do poluodmrznutog stanja i onda je pripremajte.

Kako odmrzavati losos?

Odmrzavanje ribe vrši se na temperaturi od 0 do 6 stepeni, dakle odlaganjem u frižider. Zbog kvarenja i velikog gubitka soka, ne treba je odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Riblje masti

Riblje masti su dragocene?

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati  losos.

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti
Ekcemon
Melproven
Babymel D
Melprohem D
Striamel D
Dynamic.rs
Dynamic - Personalni treninzi
Dynamic.rs
Dynamic - Body Logic salon
Najnoviji članci

Preporučujemo vam...

Melprohem-D je u potpunosti prirodan preparat za hemoroide. Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava, neretko se javljaju i na samom porođaju, ili u prvim nedeljama...

Poruke o hrani putuju kroz generacije DA! Hrana nikada nije bila samo izvor energije, ona ima i psihološki, emotivni i socijalni, ali i kulturološki efekat. Hrana je deo identiteta i...

Od nedavno abortus lekovima u Srbiji je moguć. On se za sada izvodi jedino u bolničkim uslovima i to samo u Beogradu. Medikamentozni abortus, kao nehirurška metoda prekida trudnoće, postao...

Reverzibilna kontracepcija dugog dejstva (LARC) obuhvata one metode koje se propisuju i koriste ne više od jednom mesečno. Njihova efikasnost ne zavisi od saradnje pacijenta ili pravilne upotrebe. LARC se...