Paradajz zdrava hrana! Da Izuzetno zdravo povrće, koje ima sočne plodove. Da li je zdraviji kuvani ili svež paradajz, kako se kupuje i čuva ova namirnica?
Paradajz zdrava hrana
Mogu biti različitog oblika i boje, što zavisi od sorte, ali je svakako dobrodošao na trpezi pobornika pravilne i zdrave ishrane, bilo kao svež ili kuvan. Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena. Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).
Da li je zdraviji kuvani ili svež paradajz?
Paradajz je korisna namirnica u zdravoj ishrani svih ljudi i trudnica i u svežem i u prerađenom obliku. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena, dok u svežem stanju zadržava prisutnost vitamina C. Antioksidativna svojstva likopena štite naše imune ćelije od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i DNK.
Kako kupovati paradajz?
Pri kupovini biraju se tvrdi, zreli, intenzivno obojeni plodovi, bez oštećenja i prijatnog mirisa.
Kako se čuva ova namirnica?
Kako čuvati paradajz? Paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru (remeti se struktura i gubi se ukus paradajza). Nedozrele treba čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Sok treba čuvati u staklenim flašama.
Široka primena i upotreba paradajza!
Retko koja namirnica ima tako široku primenu u ishrani. Od sjajnih salata, čorbi, dodavanja u kompleksna jela, do soseva i preliva, smutija i sokova od paradajza.
Napomena: kožicu paradajza uzgajanog klasičnom proizvodnjom treba ukloniti posle kraćeg potapanja u vruću vodu, a zatim ohladiti, ili oguliti paradajz ljuštilicom bez potapanja u vruću vodu. Beli deo ispod peteljke obavezno uklonite jer sadrži solanin.
Dobre navike
Paradajz ne treba soliti pri pripremi salata jer se narušava prirodni i dobar odnos natrijuma i kalijuma. Preporučen je u ishrani dijabetičara, obzirom da pored svih korisnih svojstava ima nizak glikemiski indeks i veliki broj hrančljivih materija koje pomažu u snižavanju vrednosti šećera u krvi. Niske je kalorične vrednosti (100 grama paradajza ima 18 kalorija).
Recept – Paradajz čorba sa povrćem koju deca obožavaju
Potreban materijal:
600 g paradajza
2 šargarepe
1 paprika
1 manji krompir
1 crni luk
3 čena belog luka
1 parče osrednje veličine celerovog korena
1 kašika suvog začina bez glutaminata
1 kašičica šećera
Morska so po ukusu
Celerov list ¼ vezice
Ukoliko želite ili deca vole, pred kraj pripreme dodajte malo domaćih rezanaca.
Povrće dobro operite i očistite. Paradajz na kratko prokuvajte i kada se prohladi odstranite kožicu. U lonac od 2 l sipajte vodu i paradajz, šargarepe, papriku, luk crni i beli, celer i krompir. Kuvajte 20-tak minuta pa dodajte vodu koja je isparila, biljni začin bez glutaminata i kašičicu šećera. Izblendajte štapnim mikserom pa dodajte list celera i prokuvajte 4-5 minuta na tihoj vatri. Posolite po ukusu.