Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Sadržaj

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje deteta itekako zavisno i od očevog zdravstvenog stanja. Kako gojaznost roditelja utiče na potomka i kako čak i male promene u načinu života mogu umanjiti ili kompletno sprečiti taj nepoželjni efekat.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Gojaznost dece konstantno raste. Iako izgleda da veći deo uzroka može da se pripiše nezdravoj ishrani i manjku fizicke aktivnosti dece, ipak moramo razmotriti efekat epigenetike i uzeti u obzir zdravlje roditelja pre i tokom trudnoće. Sada već uveliko priznata teorija razvojnog porekla zdravlja i bolesti sugerise da zdravlje majke pre i tokom trudnoće direkno oblikuje zdravlje njenog deteta. Na primer, gojaznost majke pored negativnog uticaja na samu trudnocć je i direktno asocirano sa povecnjem natalne tezine i gojaznosti novorodjencadi, a kasnije i adolescentnim zdravljem deteta.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Koja je svrha epigenetike?

Šta je, i koja je svrha epigenetike? Stručna definincija epigenetike je: izmena genske ekspresije kroz aktiviranje ili deaktiviranje odredjenog gena bez izmene genske sekvence.

U praktičnom smislu, epigenetika menja funkciju gena u zavisnosti od našeg okruženja i načina zivota. Epigenetske promene utiču na to koji od naših gena će biti manje ili vise aktivni, i samim tim uticati na naš metabolizam i zdravlje. Na primer i veoma uprosceno, kada hronicno unosimo visak kalorija, geni koji su odgovorni za stvaranje masnih naslaga se aktiviraju i vremenom doprinose nasoj gojaznosti.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Kako zdravlje majke utiče na zdravlje deteta?

Proces epigenetike dolazi do velikog izražaja tokom trudnoće, na dva načina.

Prvo, majka prenosi nepoželjne epigenetske promene na bebu pri samom začecu, doniranjem polvine genetskog koda. Drugo, u slučaju gojaznosti, tokom cele trudnoće preko placente majka konstantno komunicira sa bebom što samim tim znači da beba vidi isti prekomerni unos kalorija kao i majka. Zajedno ovim procesima majka diktira razvoj metabolizma fetusa a kasnije i bebino postnatalno zdravlje.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Koliko zdravlje oca utiče na zdravlje deteta?

No, iako je naširoko prihvaćeno da nepravilna ishrana, gojaznost, i sedentarni nacin zivota majke negativno utiče na bebu, ostaju pitanja: Da li, to jest koliko zdravlje oca utiče na zdravlje deteta? i kojim putem se to desava?

Stopa muške gojaznosti neprestano raste u svetu a i u Srbiji. Trenutno u Srbiji, oko 20% muškaraca je gojazno a skoro 50% muskaraca ima višak kilograma. Sada već uveliko prepoznata teorija razvojnog porekla zdravlja i bolesti nam stavlja do znanja da i očevo zdravlje pre začeća itekako utiče na zdravlje njegovog deteta.

Na primer, studije su pokozale da očev je višak telesne mase u direktnoj associjaciji sa povećanjem porođajne težine bebe, nezavisno od gojaznosti majke. Dok su fiziološki mehanizmi koji utiču na ovaj efekat manje razjašnjeni, za sada je potvrđeno da očeva gojaznost kroz nepoželjne epigenetske modifikacije sperme negativno utiče na samu plodnost, a dalje i metabolizam i zdravlje deteta.

Ovaj process je delom ekvivalentan doniranju polovine genskog materijala sa majčine strane koje smo gore naveli. Takođe, očeva goajznost ima jos jedan aspekt uticaja na zdravlje bebe preko direktnog efekta na funkciju placente, mada ovaj uticaj još nije najbolje razjašnjen. Ovde je znacajno spomenuti da se gojaznost oca negativno odražava na dete čak i kod vantelesne oplodnje (in vitro fertilizacije), i može uticati na ishode iste.

Tako da, iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje deteta itekako zavisno i od očevog zdravstvenog stanja.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Kako umanjiti i sprečiti nepozeljni efekat

Iako gojaznost jednog, drugog, ili oba roditelja negativno utiču na ishod trudnoće i zdravlje deteta, bitno je znati da čak i male promene u načinu života mogu umanjiti ili kompletno sprečiti taj nepozeljni efekat. Pored ociglednog korigovanja ishrane, roditelji bi trebalo da učestvuju u umerenoj fizickoj akitvnosti kao i pre trudnoće (oba roditelja), tako i (majke) tokom trudnoce. Na primer, vec sada se zna da:

  1. gojazne majke koje vežbaju pre i tokom trudnoće poboljsavaju metabolicki razvoj deteta nezavisno od prekomerne težine. Tj. iako je majka gojazna, vežbanjem ti efekti gojaznosti će biti uveliko negirani.
  2. vežbanje majke pre i tokom trudnoće može da koriguje neželjeni efekat očeve gojaznosti.
  3. vežbanje gojaznog oca pre trudnoće pospešuje metabolički razvitak deteta.
  4. uporedo vežbanje oba roditelja ima dodatni efekat na zdravlje deteta, u poređenju sa vežbanjem samo jednog roditelja.
  5. I najbitnije, nikad nije kasno početi sa vežbanjem, čak nakon začeća.

Kako vežbati i koju vrstu treninga izabrati?

Naravno, ostaje pitanje kako vežbati i koju vrstu treninga izabrati. Za roditelje pre trudnoće, ne postoje nikakva ograničenja i trening može biti bilo kog tipa, inteziteta, volumena, i najbolje uz savet trenera.

Kad je rec o “zdravim” tj. trudnocama bez komplikacija, aktivnosti mogu biti bilo kog tipa minimum od 150 minuta nedeljno, srednje-jakog inteziteta, i uz savet lekara tokom trudnoće (detaljnije informacije o aktivnosti tokom trudnoce procitaj ovde).

Iako je 150 minuta preporuka, mnoge studije pokazuju da su pozitivni efekti vežbanja na zdravlje deteta direktno proporcijalni dužini i intezitetu treninga. To znači da vežbanje u trajanju dužem od 150 minuta i jaceg inteziteta mogu dodatno pospešiti razvoj deteta. Takodje, trening snage, aerobni trening, ili kombinacija su podjednako dobri kad je u pitanju poboljšanje zdravlja i ishoda trudnoce. Jedna od najvecih prepreka treniranja tokom trudnoće je strah trudnice zasnovan na dezinformacijama da trening, pogotovu visokog inteziteta usporava dotok krvi do bebe i negativno utiče (usporava) na srcani ritam bebe. Bitno je napomenuti da postoji dovoljno naučnih studija koje pokazuju da u zdravim trudnoćama bez komplikacija se to ne dešava i da je beba potpuno bezbedna i pri višim trenaznim intezitetima.

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta

Na primer, pokazano je da bebe imaju iste kardiovaskularne promene odmah nakon 30 minuta umerene vožnje bicikle (~70% maximalnog inteziteta), kao i nakon 20 minuta (10 puta po minut trening i 9 pauza od minut) vežbanja od 90% maximalnog inteziteta (studija). Prema tome, vežbanje ne da je bezbedno vec je i preporučeno svima, uključujuci roditelje pre i tokom trudnoće.

Fizička aktivnost ne samo da ce poboljšati vaše i zdravlje vašeg deteta, već će ustaljena rutina vežbanja takođe pomoći vašem detetu da stekne dobre navike i postane više aktivno.

avatar
Doktor nauka na polju ćelijske i molekularne bioenergetike i trenutno istrazivač na Medicinskom fakultetu na Harvardu. Istraživanje na polju teorije razvojnog porekla zdravlja i bolesti, epigenetike, i metobolizma.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...