15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Deca ne vole

Sadržaj

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo.

Šta deca ne vole tokom odrastanja i razvoja?

Često se deca ponašaju na načine koji se nama odraslima se ne sviđaju. Zato što su frustrirani, umorni ili ne znaju kako drugačije izraziti svoje potrebe. Detinjstvo je doba pune radosti, istraživanja i učenja. Ali, i razdoblje u kojem se deca susreću sa nizom situacija i iskustava koja im nisu po volji.

Deca ne vole
Deca su mala bića puna znatiželje i energije. No, i oni imaju svoje nevolje i stvari koje im se ne sviđaju. U ovom članku ćemo istražiti neka od ponašanja koja deca ne vole, te vam dati savete kako ih izbeći i izgraditi bolji odnos sa decom.

Deca ne vole ograničenja i kontrolu

Deca su po prirodi znatiželjna i žele istraživati svoj svet. Međutim, često se susreću sa ograničenjima i kontrolom od strane odraslih. To može biti frustrirajuće. To može uključivati pravila o tome šta smeju, a sta ne smeju raditi. Kao i ograničenja u pogledu kretanja, aktivnosti i izbora.

Nepoznate i zastrašujuće situacije

Deca se mogu osećati nesigurno i uplašeno u nepoznatim ili zastrašujućim situacijama. To može uključivati nove ljude, mesta, iskustva ili glasne prostore.

Deca ne vole

Deca nikako ne vole dosadu i monotoniju

Deca su puna energije i vole biti aktivna. Dosada i monotonija mogu biti frustrirajuće i dovesti do nemira. I do tantruma i drugih problema u ponašanju.
Važno je pronaći aktivnosti koje su im zanimljive. Takođe je važno dati im priliku da budu kreativni i istražuju.

Oduzimanje stvari koje deca vole

Deca se mogu jako rastužiti i ljutiti kada im se oduzmu stvari koje vole. Tu spadaju i oštećene igračke koje za njih imaju značenje koje odrasli ne razumeju.

Pospremanje

Deca se često opiru pospremanju svojih igračaka, sobe ili drugih stvari. To može biti frustrirajuće za roditelje i dovesti do ’’sukoba interesa’’.

Deca ne vole

Ograničenja i pravila

Deca u ovom uzrastu žele istraživati i testirati granice. Mogu se frustrirati kada im se kaže ne ili kada su ograničena pravilima. Važno je postaviti jasna pravila i očekivanja. Ali takođe biti fleksibilan i razumeti da će deca ponekad pogešiti.

Deca ne vole promene u rutini

Deca vole rutinu i mogu se uznemiriti kada se stvari ne odvijaju onako kako su očekivali. Važno je što je moguće više održavati rutinu, ali takođe biti spreman na promene i biti fleksibilan.

Prisiljavanje da rade nešto što ne žele

Deca žele osjetiti da imaju kontrolu nad svojim životima.Važno je dati im izbor kada god je to moguće. Ako ih prisilite da rade nešto što ne žele, to će samo dovesti do frustracije i otpora.

Deca ne vole

Deca ne vole deliti svoje stvari

Deca se još uvek uče o deljenju i posedovanju. Deliti svoje igračke, hranu ili druge stvari sa drugom decom može im se činiti teško i izazvati osećaj nesigurnosti.

Vikanje, kritikovanje i negativnost

Deca su veoma osetljiva na kritiku i negativnost. Važno je dati im puno pozitivnih pojačanja i ohrabrenja. Deca se ne osećaju dobro kada na njih vičete ili ih kritikujete. To ih može učiniti da se osećaju bespomoćno, sramotno i nesigurno. Umesto toga, pokušajte razgovarati s decom mirnim tonom. Objasnite im šta ste primetili i zašto je njihovo ponašanje bilo neprihvatljivo. Ponudite im konstruktivne savete o tome kako se mogu ponašati drugačije u budućnosti.

Uporedjivanje sa drugom decom

Uporedjivanje dece s drugom decom može im naštetiti na više načina. Prvo, može ih učiniti da se osećaju nesigurno i neadekvatno. Drugo, može dovesti do ljubomore i sukoba između braće i sestara. Treće, može usmeriti fokus djece na faktore poput popularnosti ili uspjeha, umesto da se fokusiraju na vlastiti rast i razvoj.

Ignorisanje

Deca imaju potrebu za pažnjom i ljubavlju. Kada ih ignorišete, to im može poslati poruku da nisu važni ili da nisu voljeni. To može dovesti do osećaja tuge, usamljenosti i besa. Pokušajte odvojiti vreme svaki dan da se posvetite deci i da sa njima komunicirate na smislen način.

Deca ne vole

Neprimereno postavljanje granica

Deca se osećaju sigurno i ugodno kada znaju gdje su granice. Ako su pravila nejasna ili se stalno menjaju, deca će se zbuniti i frustrirati. Postavite jasne i dosledne granice i budite spremni da ih primenite na pravedan i dosledan način.

Neispunjena obećanja

Ako obećate detetu nešto, važno je da to ispunite. Ako ne uspete održati obećanje, to može naštetiti vašem odnosu sa decom. Može im otežati da vam veruju u budućnosti. Budite oprezni šta obećavate i budite sigurni da možete ispuniti svoje obećanja.

Deca ne vole

Nepoštovanje njihovih osećanja

Deca imaju osećaje kao i odrasli i važno je da ih poštujemo. Ako vam dete kaže da je tužno, ljutito ili frustrirano – shvatite to ozbiljno. Pokušajte razumeti zašto se tako oseća. Ne odbacujte njihova osećanja i nemojte im govoriti da nemaju razloga za uznemirenost.

Zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dete jedinstveno i da će imati različita ´´nevolje´´ i sklonosti. Najbolji način da saznate što vaše dete ne voli je razgovarati s njim i pažljivo ga slušate. Takođe je važno biti strpljiv i razumeti da će deca ponekad pogešitii. Uz malo podrške i ohrabrenja, naučiće se nositi sa svojim frustracijama. I tako se razviti u srećne i zdrave odrasle osobe. Roditelji i starateljii igraju važnu ulogu u pomaganju deci da se nose sa ovim izazovima. Pružajući im ljubav, podršku i razumevanje. Tako će da razviju veštine suočavanja i da nauče kako se nositi sa teškim emocijama i situacijama.

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...