Beba u 12. mesecu, stiže 1. rođendan!

Beba u 12. mesecu

Sadržaj

Beba u 12. mesecu i prvi rođendan! Čini se da je neverovatno brzo prošlo vreme od trenutka kada ste doneli onaj mali zavežljaj iz porodilišta. Zahvaljujući vašoj brizi, ljubavi i podršci vaše dete je toliko toga savladalo i naučilo. Puno toga je još pred vama, ali sada sa daleko više roditeljskog samopouzdanja ulazite u izazove koje odrastanje deteta donosi.

Rast bebe – Beba u 12. mesecu 

Na kraju prve godine dete obično utrostruči svoju težinu na rođenju, i poraste 50% od svoje dužine na rođenju. Prosečna dužina na rođenju je oko 50cm, a sa godinu dana 75cm, uz individualne varijacije. Glava poraste prosečno 12 cm tokom prve godine. Kao što smo mi do sada naglašavali, svako zdravo dete koje se dobro hrani raste svojim tempom i sledi svoju krivulju rasta!

Beba u 12. mesecu

Nicanje zuba

Dete od 12 meseci trebalo bi da ima 6 sekutića, najčešće dva u donjoj i četiri u gornjoj vilici. Period nicanja zuba je individualan, a patološkim se smatra nicanje koje kasni više od 6 meseci od očekivanog. Ako dete nema zube do 12. meseca to se smatra zakasnelom denticijom. Potrebno je da se konsultuje dečji stomatolog koji će odrediti način daljeg praćenja deteta. U pitanju može da bude nedostatak zuba ili postojanje smetnji na putu nicanja.

Ishrana bebe 12 meseci

Krajem prve godine dete je spremno za ishranu za porodičnom trpezom. Beba sada može jesti skoro sve što i vi. Hrana treba da je nutritivno vredna i dovoljno meka kako bi mogla lepo da je sažvaće, bez jakih začina.

Deci su potrebni češći obroci. Uz tri glavna obroka užina pre podne i posle podne će detetu dati dovoljno energije za ceo dan. I dalje je detetu potrebno 500-600ml mleka. Dojenje treba nastaviti i tokom druge godine. Vaša beba je sada spremna da dobije i  kravlje mleko. Ali uz oprez i postepeno povećavanje količine, kako biste blagovremeno reagovali ukoliko dođe do alergijske reakcije. Dete sada može da dobije i belance.

Možete oprezno početi da dajete detetu med. Četvrtinu kašikice za prvi put, pa na svakih nekoliko dana možete postepeno povećavati količinu. Med koristite za zaslađivanje hrane umesto šećera.

Mališani od godinu dana su poznati po tome što ne jedu mnogo, pa nemojte puno brinuti ako se apetit vaše bebe smanji u ovom periodu. Iako možda očekujete više, realno je da dete pojede oko četvrtinu šolje od svake grupe namirnica. Dete će  jesti kada bude gladno i da će jesti dok ne bude sito – ono vrlo dobro može da proceni koliko je dovoljno.

Beba u 12. mesecu

Bar jedan obrok tokom dana treba da bude zajednički za celu porodicu. Dete tako uči da je ravnopravni član porodice, gleda kako drugi jedu, podstiče se njegova/njena samostalnost u jelu. Dete je u svojoj stolici za hranjenje, za zajedničkom trpezom. TV, tableti i telefoni su isključeni, ukućani koriste vreme obroka za razgovor.

Najbolje bi bilo da od početka stvarate dobre navike kada je reč o bebinoj ishrani. Pri tome imajte u vidu da svi napori da naučite dete šta je zdrava ishrana mogu propasti ako drugi članovi porodice ne daju lični primer. Zato, ukoliko želite da se vaša beba hrani zdravo, treba da počnete i vi tako da se hranite.  Ovo je prilika da porodica preispita svoje navike u ishrani. I male promene navika i porodičnog jelovnika, ili načina pripreme hrane, mogu značajno da unaprede ishranu, a time i zdravlje cele porodice!

Dnevni ritam i rutine bebe u 12 meseci

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti.

Beba u 12. mesecu

Koliko beba spava u 12 meseci

Detetu od godinu dana je potrebno oko 13 ipo do 14 i po sati spavanja, uključujući jedan dnevni odmor tokom prepodneva (20 do 30 minuta) i duži, poslepodnevni odmor (2 do 3 sata). Najverovatnije uspeva da poveže celu noć bez buđenja bar nekim noćima. Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše, i normalno je za ovaj uzrast.

Bebine šetnje 

Boravak na svežem vazduhu prija bebi i pruža bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. U parku ili u prirodi omogućite detetu da se slobodno kreće na prostirci na travi. Dete ne bi trebalo da bude u kolicima duže od sat vremena, jer je za to vreme sputano i fizički neaktivno.

U kontaktu sa ljudima beba razlikuje poznate od stranih osoba. Plaši se nepoznatih prostora i nepoznatih osoba. Ovo je nova situacija za roditelje, pogotovu ako se majka vraća na posao posle porodiljskog odsustva! Ako dete čuva njemu nepoznata osoba, dobro je da to bude u kući, u okruženju koje dete poznaje.

Beba u 12. mesecu

Šta beba ume u 12 meseci?

 • sedi bez pridržavanja
 • puzi na rukama i kolenima,pokušava da se uspravi
 • počinje da pravi korake držeći se za oslonac
 • ponavlja zvuke i pokrete kako bi skrenulo pažnju na sebe
 • razume jednostavne zahteve i pitanja (ne diraj, gde je pametna glava)
 • uživa u igri skrivanja i tapšanja
 • hvata male predmete palcem i kažiprstom
 • samostalno koristi svoj pribor za jelo

Većina dece ovog uzrasta puzi ili hoda pridržavajući se za nameštaj. U ovom periodu pojavljuju se prvi znaci koji ukazuju da je prohodavanje blizu: ako dete može samo sebe da povuče (držeći se za nekoga ili nameštaj) u uspravni položaj, ako hoda držeći se za nameštaj, ako može makar i na kratko da se održi samostalno stojeći.

Beba u 12. mesecu

Kada će beba prohodati?

Svako dete ima svoj razvojni put, pa tako neka prohodaju i sa 9 meseci dok druga prohodaju sa punih 18. Dete će samostalno stajati i hodati onda kada za to bude spremno; nemojte cupkati dete da stoji dok ono samo ne ovlada tom veštinom i podsticati da hoda tako što ga držite za obe ruke, time detetu ne pomažete, već naprotiv nepotrebno opterećujete kičmu i mišiće koji je stabilizuju. Nemojte stavljati dete u dubak, dubak nije bezbedan za dete i ono u njemu usvaja nepravilnu šemu hodanja na prstima.

Na to kada će dete prohodati zavisi i okruženje, prostor i stimulacija deteta. Ako  dete dosta vremena provodi u sedeljkama, ljuljalicama, šetalicama, ono će moguće kasnije prohodati.

Razvoj fine motorike

Uz ove veštine, dete razvija i finu motoriku. Koristi šake i prstiće da ređa manje posude u veće, sklanja poklopce i vraća ih nazad, ali i da se samostalno hrani uzimanjem komadića hrane. Jednogodišnje dete sigurno „vodi“ svoju ruku i u stanju je da predmet, koji je dotle ispuštalo, a zatim bacalo na pod, sada stavi u vašu ispruženu ruku ili posudu. Podjednako koristi obe ruke.

Razvoj govora u 12 meseci

Komunikacija sa bebom postaje sve više dvosmerna i beba uživa u ovim “razgovorima”. Verovatno izgovara neke jednostavne reči kao što su „tata“ ili „mama“.  Navedite dete da povezuje predmete sa njihovim nazivima. Što više to radite, to ćete više graditi bebin rečnik. Razgovarajte sa bebom i imenujte stvari koje može da vidi. Što više puta  dete čuje određenu reč, to će je brže upamtiti. Svaku dnevnu aktivnost iskoristite za razgovor, igru i učenje. Brojte stepenike dok se penjete uz stepenice. Kada birate voće i povrće na pijaci, izgovarajte njihove nazive i boje. Kada čitate bebi, navedite je da vam pokaže stvari koje su joj poznate.  Ovo su sve načini da se obogati bebin rečnik.

Jednogodišnjak razume jednostavne zahteve. Neka deca vrlo malo govore iako bi se reklo da sve razumeju. Stimulišite ih neprestano imenujući predmete i radnje koje se ona ustručavaju da nazovu pravim imenom. Pri tome izgovarajte reči pravilno; pravilan izgovor će se javiti utoliko pre što ga više dete bude od vas slušalo. Mera inteligencije nije vreme pojave prvih reči, već dužina perioda između prve reči i prve rečenice, naravno, pod uslovom da dete dobro čuje i da mu se stalno priča

Beba u 12. mesecu

Podsticanje razvoja bebe u 12. mesecu

Pružajte svom detetu nežnost i pokazujte mu ljubav. Budite svesni interesovanja koje vaše dete pokazuje i odgovorite na njih. Hvalite vaše dete za pokušaje da nauči nove veštine!

 • napravite što bezbedniji prostor za dete
 • sada kada vaša beba puzi i hoda uz pomoć, dajte joj da istražuje kroz dodir, da oseti različite teksture ispod stopala, kao što su trava, tepih i pod.
 • nastavite da podstičete razvoj bebe kroz igru
 • pokazujte joj i imenujte predmete
 • podstičite dete da hvata različite predmete
 • učite ga šta može da radi sa igračkom-da je uhvati, baci, otvori, zatvori,udara jednu o drugu, ređa jednu na drugu
 • dajte mu da stavlja predmete raznih oblika u  kutiju kroz odgovarajući prorez
 • posebno će ga interesovati igra stavljanja predmeta u kutiju i vađenja napolje, kao i sve druge igre skrivanja, koje ukazuju na početak pamćenja
 • igrajte se sa loptom, dete se raduje da je gura od sebe
 • igrajte se „taši-taši“, pokazujte „gde zeka pije vodu“, imenujte delove tela
 • podstičite samostalnost deteta, hvalite ga što se samo hrani
 • dajte detetu slikovnice, listajte ih zajedno sa njim
 • čitajte detetu svakog dana
 • Ohrabrite bebu da postane više nezavisno tokom oblačenja i hranjenja.

Vreme koje provodite u igri sa detetom je dragoceno jer je igra način na koji dete uči i savladava nove veštine, podstiče radoznalost, emocionalni i socijalni razvoj.

Na žalost, dan je previše kratak za sve što bismo želeli da uradimo, pogotovo ako se posle porodiljskog odsustva vraćate na posao. Zato iskoristite vreme koje imate za igru sa detetom na najbolji način. Važno je ne samo koliko vremena posvećujete detetu, već mnogo više način na koji to radite. Iskoristite svaki trenutak dnevnih rutina (presvlačenje, hranjenje, kupanje, odlazak u prodavnicu, u šetnju, putovanje kolima) za razgovor sa bebom, igru i zabavu. Isključite televizor, tablete i telefone dok ste sa detetom.

Važno je da odvojite, „ukradete“ malo vremena i za sebe, da priuštite neki prijatan trenutak samo za sebe, bilo da je to kafa sa prijateljicama, frizer, odlazak u kupovinu… Često se dogodi da pod pritiskom obaveza ali i emocionalne posvećenosti detetu partnerska veza počne da trpi. Nađite vreme i za partnera, roditelji imaju pravo i na lični život!

Beba u 12. mesecu

Bezbednost deteta

Veliki napredak u motornom razvoju, kao i radoznalost deteta, potreba da se igra i istražuje zahtevaju dodatnu brigu o bezbednosti deteta. Dete se više ne zadovoljava samo boravkom u zatvorenom prostoru, ono uživa napolju, gde mu je vidik neograničen (ali isto tako i opasnosti koje ga vrebaju). Vaše dete više neće da sedi u ogradici, buni se i u kolicima, a smiri se tek kada ga oslobodite ograničenja. Od sada pa još bar narednih godinu dana, moraćete da ga pratite u stopu i štitite od povređivanja, ali ga nemojte sputavati.

Imajte na umu da će dete možda već sutra savladati neku novu veštinu i izložiti se opasnosti o kojoj do tada niste razmišljali. Kotrljati se po vašem krevetu na kome ste ga ostavili i pasti, ustati, dohvatiti stolnjak i srušiti na sebe sve predmete sa stola… Bezbroj opasnosti vreba i najbolje je da ih unapred eliminišete.

 • Proverite sve predmete i igračke koje dajete detetu, da li imaju sitne delove koji se mogu odvojiti, boju koja se ljušti.
 • Obezbedite fijoke, utičnice za struju, kablove, sklonite stolnjake.
 • Obezbedite stepenice, ulazna vrata ili vrata terase.
 • Vodite računa o temperature hrane koju dajete detetu.
 • Pazite na vruće napitke. Mnogo je dece koja imaju trajne ožiljke od opekotina izazvanih kafom ili vrućom hranom koja im je bila na dohvat ruke.
 • Sklonite van dohvata deteta hemikalije za kućnu upotrebu, kao i lekove.

Ovo su samo neke od bezbrojnih opasnosti koje vrebaju radoznalo odojče! Postavite se u bebin položaj na podu i iz te perspektive sagledajte šta sve može da bude opasno. Biće vam mnogo lakše ako ove opasnosti uklonite. Ni za trenutak ne prepuštajte starijoj deci da brinu o bebi! U kolima obavezno koristite sigurnosno sedište prilagođeno uzrastu deteta!

Preventivni pregledi u 12. mesecu bebe

Sa navršenih godinu dana vreme je za sistematski pregled.  Prati se napredovanje deteta (način ishrane, uvođenje čvrste hrane), njegov celokupni razvoj, dobijanje u težini i dužini, motorni razvoj, razvoj govora, kako uspostavlja vezu sa osobama iz svoje okoline, kontrola nicanja zuba.

Posavetujte se sa pedijatrom oko suplemenata koji su bebi potrebni (vitamin D, omega-3 masne kiseline, preparati gvožđa i dr.).

Šta treba da vas zabrine u razvoju bebe?

 • Dete nema apetit, odbija hranu.
 • Ne reaguje na tiše zvuke.
 • Ne proizvodi zvuke kao odgovor drugima
 • Ne pokazuje interes za predmete oko sebe.
 • Predmete ne istražuje već ih stavlja u usta.
 • Često je uznemireno ili dete se zacenjuje.
 • Ne uspostavlja kontakt oči u oči.

Ukoliko vas nešto brine u vezi razvoja vašeg deteta obratite se pedijatru. Ako je strah bio neosnovan, jedna briga manje! Ako dete zaista ima kašnjenje u nekoj oblasti ili problem u razvoju, rana intervencija može uspešno da ga reši ili ublaži!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...