Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje trudnoće

Blizanacka trudnoca od 1. do 13. nedelje trudnoce

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje trudnoće je prvi trimester vase trudnoće. Očekujete li blizance ili trojke? Iznenađenje! Vaši snovi o velikoj porodici će se ostvariti brže nego što biste očekivali! Vaša trudnoća je veoma posebna i razlikuje se od trudnoće sa jednom bebom, a evo i zašto.

Blizanačka trudnoća

Za početak, svi rizici sa više trudnoća se povećavaju. Možda ćete se osećati odlično, ali ako ste trudni sa blizancima ili sa mnogo beba, verovatno ćete biti upućeni kod specijaliste koji se bavi komplikovanim trudnoćama. U poređenju sa ženama koje nose jednu bebu, moraćete češće da idete kod lekara, radite analize krvi i ultrazvuk.

blizanacka trudnoca po nedeljama
Zdravstvene kontrole će biti češće kod blizanačke trudnoće

Preuranjenost porođaja se smatra glavnim rizikom u svakoj višestrukoj trudnoći. Ako nosite dve ili više beba, onda će svaka od njih biti manja, jer bi sve trebalo da imaju dovoljno prostora u Vašoj materici. Porođaj nedelju dana ranije nije naročito opasan, ali rođenje pre 36. nedelje znači da će bebe imati poteškoća sa disanjem i hranjenjem, kao i druge probleme povezane sa prevremenim porođajem.

Najbolje što možete da uradite za svoje mališane je da vodite računa o sebi i pratite sva uputstva svog lekara. Budite ometeni prijatnim brigama, na primer odaberite imena, jer morate da pronađete 2 ili 3 imena odjednom! Potrudite se da se dobro odmorite i steknete snagu pre susreta sa decom.

Kako biste se pripremili za porođaj i saznali šta je neophodno za zdravu trudnoću, članci na našem sajtu će vam pomoći.

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje trudnoće – prvi trimestar

Kada se pojave prvi znaci, preporučuje se da uradite test trudnoće kod kuće. Međutim, samo lekar može potvrditi da ćete imati blizance. Zahvaljujući ultrazvuku, moguće je otkriti više trudnoća prilično rano, u šestoj nedelji. Iako je prilično teško čuti otkucaje srca svakog fetusa, lekar može da izmeri ukupan broj otkucaja srca svih beba.

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje
Unosite dovoljnu kočičinu vode, vrlo je važno!

Od 1. do 4. nedelje trudnoće

Koji su znaci blizanačke trudnoće? Implantacijsko krvarenje. Kada se fetalno jaje pričvrsti za sluzokožu materice, moguć je mali krvavi iscjedak iz vagine – po pravilu, to se dešava dve nedelje nakon oplodnje. Osetljivost grudnog koša. Zbog hormonalnih promena, grudi postaju osetljivije i nabrekle. Tokom trudnoće sa blizancima, telo proizvodi čak više hormona hCG (humani horionski gonadotropin) nego u jednoj trudnoći, tako da ova osećanja mogu biti izraženija.

Dvostruki razvoj – Kako se formira više fetusa tokom trudnoće

Raznovrsni blizanci. Kada se dve jajne ćelije oplode različitim spermatozoidima, formiraju se dve zigote, od kojih se svaka razvija u embrion. Bratski blizanci nisu identični. Takođe, mogu biti i istopolni i heteroseksualni.

Identični blizanci. Kada se samo jedno jaje oplodi rano u trudnoći, zigot se ponekad deli na dva embriona. Jednojajčani blizanci su uvek istog pola, imaju isti skup hromozoma i izgledaju isto.

Implantacija unutar materice. U ovoj fazi, vaši blizanci su male kuglice ćelija koje se neprestano dele. Negde za par nedelja nakon oplodnje, ove kuglice su pričvršćene za zid materice.

Placenta počinje da se formira. Otprilike treće nedelje nakon oplodnje, svaki fetus formira placentu – izvor ishrane i kiseonika za embrione. U izuzetno retkim slučajevima, posteljica može biti jedna za nekoliko fetusa.

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje
Blizanci su dar sa neba!Dvostruka radost

Blizanačka trudnoća od 5. do 8. nedelje, razvoj beba i kako se trudnica oseća

Često mokrenje. Tokom trudnoće, zapremina cirkulišuće krvi se već povećava, a ako očekujete blizance, onda se povećava još više. Vaši bubrezi moraju da obrađuju više tečnosti, što dovodi do bržeg punjenja bešike i potrebno je češće da idete u toalet. Ali nemojte se ograničavati u vodi, jer je održavanje ravnoteže vode tokom trudnoće veoma važno.

Umor. Kako se nivoi hormona hCG i progesterona u krvi povećavaju, možete se osećati umorno. Pokušajte da se više odmarate.

Mučnina i povraćanje. Za ovu fazu trudnoće mučnina nije tipična, ali se kod nekih majki javlja već mesec dana nakon začeća, a ponekad i ranije. Buduće majke blizanaca ponekad mogu iskusiti više mučnine nego majke sa jednim plodom.

Formiraju se mozak i kičmena moždina. Negde u šestoj nedelji od nervnih cevi embriona nastaju kičmena moždina i mozak.

Pojavljuju se ruke i noge. Do osme nedelje, blizanci imaju rudimentarne udove nalik veslima.

Dvostruki otkucaji srca. Bebe formiraju srca, a u nekim slučajevima već počinju da rade.

Formiraju se svi glavni organi. Do kraja osme nedelje počinju da se formiraju svi veliki organi embriona, uključujući pluća i genitalije.

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje
Mučnina u trudnoći kvari radost u prvim mesecima, ali i tu ima pomoći!

Trudnoća blizanaca od 9. do 13. nedelje

Grudi rastu. Dojka raste povećanjem mlečnih žlezda i masnog tkiva, jer ako više volite dojenje, moraćete da hranite ne jednu bebu, već dve! Uskoro će vam trebati opušteniji i udobniji grudnjak.

Više vaginalnog iscedka. Kao što smo već rekli, tokom trudnoće sa blizancima povećava se nivo hormona i povećava se obim cirkulišuće krvi. Ovo takođe uzrokuje povećanje obima izlučivanja. Ne brinite ako je iscedak beo ili bistar i nema jak miris. A ako je iscedak  praćen svrabom, pečenjem ili neprijatnim mirisom, možda imate lokalnu  infekciju.

Pojavljuju se prsti na rukama i nogama, kao i nokti. Bebe razvijaju prste na rukama, zatim na stopalima. Do 12. nedelje verovatno će se pojaviti nokti.

Crte lica su nacrtane. Do tog vremena, lica embriona su sužena i na njima su nacrtane karakteristične crte. Svi imaju kapke, profil postaje jasniji, a na licu se vide nos, oči i grnja usna.

Pojavljuju se rudimenti zuba. Iz desni potiču zubne klice, od kojih se naknadno formiraju zubi.

Urin se proizvodi. Telo fetusa počinje da proizvodi urin i izlučuje ga u amnionsku tečnost.

ISHRANA U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…