Da komunikacija sa babicom u porodilištu bude najbolja moguća

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Sadržaj

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u porodilištu. I naravno, najbitnije, kako će proći na porođaju… Da bi se osećali prijatno, bitno je uspostaviti komunikaciju sa babicom.

Komunikacija sa babicom u porodilištu i najčešća pitanja trudnica

Ne zaboravite, babica je vaša “najbolja prijateljica na porođaju”. Uspostavite kontakt da bi vam porođaj i atmosfera na porođaju bila dobra. Najčešća pitanja koja postavljaju trudnice babici su sledeća.

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Koje su procedure od ulaska u porodilište do porođaja?

Nakon što se presvučete u bolničku ili svoju spavaćicu, uradiće vam ginekološki pregled da utvrde koliko ste otvoreni. Na prijemu babica od Vas uzima opšte generalije, akušersku anamnezu. Popunjava celokupnu dokumentaciju vezanu za vašu trudnoću i porođa. Zatim, otvara venski put, uzima krv za analize i karlične mere. I, povezati na fetalni monitor (CTG) kako bi se pratile kontrakcije i otkucaji srca ploda.

ŠTA DOKTOR PROVERAVA NEPOSREDNO PRED POROĐAJ

Ne bojite se da postavite pitanja o tome kako porođaj teče ili da tražite pojašnjenje. I to, za bilo kakav zahvat ili medicinski postupak, kao i o lekovima. To je vaše pravo a dužnost babice da vam da objašnjenje zašto se nešto i kada radi. O mnogim stvarima možete odlučivati i vi, vaš je porođaj.

Ono sto vama najviše znači je da vam babica kaže da ste odlično prošli kroz kontrakciju, da ste sjajni, da vas bodri. Da vam objasni svaku proceduru kroz koju prolazite u toku porođaja. Da vas ohrabri kada niste sigurni da se dobro snalazite u ulozi majke. Jer vam to daje dodatnu snagu da ste na pravom putu.

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Od čega zavisi koliko ce trajati porođaj?

Koliko će da traje porođaj, zavisi od više parametara i da li vam je to prvi porođaj.

  • Od položaja bebe.
  • Veličine glave vaše bebe.
  • Sposobnosti vaseg grlića materice da se stanji i proširi.
  • Oblika i prostora vaše karlice.
  • Vase sposobnosti da se napinjete.
  • Vaseg stava o porođaju.
  • Podrske osoblja.

Kako olakšati bol u toku porođaja?

Koristite tehnike disanja i opuštanja. Ukoliko niste naučili, pokazaće vam ih babica. Nekim ženama prija ljuljanje u stolici, tople ili hladne obloge i ono sto najviše prija je šetnja. Slobodno šetajte po porodilištu i u trenutku kada imate kontrakciju zastanite. Prodišite kako treba i nastavite sa šetnjom. Pokušajte da se koncentrišete na opuštanje tokom kontrakcije.

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Da li prokidanje vodenjaka boli i kada se radi?

Prokidanje vodenjaka ne boli. Ukoliko nije došlo do spontanog prsnuća, babica ili lekar će izvrsiti njegovo prokidanje. I to, kada ste u aktivnoj fazi porođaja. Prokidanje se vrši u trenutku kada imate kontrakciju i kada je nalegao prednjačeći de. A dilatacija treba da bude što veća. Nekad se vrši prokidanje vodenjaka neposredno pre rađanja bebe.

Da li mogu da pijem vodu i jedem hranu?

Kada dođete u porodilište i u aktivnoj ste fazi porođaja. Ne preporučuje se unos hrane i pića, pogotovu od trenutka kada se uradi klizma.  Ukoliko su vam usne suve, možete da namažete balzam za usne. Zamolite da babica nakvasi tupfer vodom i osveži vaše usne i lice.

Koliko je bitna saradnja sa babicom u toku porođaja?

Izuzetno je bitno. Saradnja treba da bude obostrana. Da babica stekne vašu naklonost i poverenje. Da imate istu misiju a to je da vaš porođaj bude u što prijatnijoj atmosferi. Ne ustručavatese da u svakom trenutku kažete kako se osećate. A kad dodje do samog trenutka rađanja bebe slušate instrukcije babice kako disati u kom trenutku. Kada da pomognete u rađanju bebe i da se napinjete a kada da stanete, odmorite i sačekate naredni napon. Ukoliko ta saradnja postoji, verovatno ćete imati pozitivno iskustvo nakon toga.

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Da li je bolje porađati se prirodnim putem bez ili sa epiduralom?

To usključivo zavisi od praga osetljivosti na bol. Ukoliko se dobro nosite sa bolom svakako je bolje probati sa prirodnim metodama. Ali ukoliko zatražite lekove protiv bolova u redu je, jer porođaj nije test otpornosti na bol. Epiduralna anestezija na porođaju sve češće se koristi.

Komunikacija sa babicom u porodilištu

Da li ću imati promene u raspoloženju nakon porođaja?

Mnoge mame nakon porođaju imaju fenomen bebi bluz. Ukoliko imate epizode anksioznosti, tuge, plakanja i iscrpljenosti obavezno o tome obvestite babicu. Ona će vam verovatno savetovati da što više odmarate. Da se zdravo se hranite  i porazgovarate sa doktorom o vašim simptomima. Bebi bluz se javlja kod većine žena i obično nestaju posle jedne do 2 nedelje.

Ko brine o meni a ko o bebi nakon porođaja?

O Vama brine babica, ona je zadužena za negu porodilja nakon porodjaja. Naravno, i ginekolog koji vas je porodio. O bebi i podršci dojenju su zadužene pedijatrijske sestre. Pedijatrijske sestre koje rade u dečijem boksu kao i pedijatar.

avatar
Radi kao profesor stručnih predmeta: akušerstvo, ginekologija, neonatologija, u Medicinskoj školi i obučava buduće babice. Drži online individualnu edukaciju psihofizičke pripreme za porođaj @bebakuci.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...

Prolaps organa male karlice je pojava kada dođe do spuštanja nekih od organa koji se nalaze u maloj karlici, kroz vaginalni ili  analni kanal. Od organa to su materica, bešika,...

Postura tela je posle porođaja još uvek uslovljena promenama nastalim u trudnoći. Kako da popravite držanje tela, koje je važno za očuvanje zdravlja. Brojne obaveze oko bebe su razlog zašto...