Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? – Mit ili istina?

Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći

Sadržaj

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog voća. Međutim, to ne znači da ovo tropsko voće treba jesti u neumerenim količinama.

Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći?

Buduće mame su često zabrinute šta je bezbedno da jedu tokom trudnoće, a šta nije. Znate da izbegavate sirovu ribu, višak kofeina, meki sir (od nepasterizovanog mleka)… Ali možda Vam je takođe rečeno da se klonite ananasa. Ima li razloga  za ovakav savet? Ne baš. Postoji mit o ovom tropskom voću da može da izazove pobačaj ili porođaj. Ali to nije tačno.

Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći
Jedna činijica ananasa (porcija) je sasvim dovoljna 50-100g.

Naprotiv, ananas ima nekoliko prednosti ako se jede u umerenim količinama. Pun  je vitamina, antioksidanata i vlakana koja podržavaju zdravu trudnoću. Ipak, neke trudnice bi možda trebalo da izbegnu ananas zbog njegove povezanosti sa refluksom kiseline i visokim sadržajem šećera. To može negativno uticati na trudnice sa gestacijskim dijabetesom.

Bezbednost ananasa tokom trudnoće

Kao i većina drugog voća, ananas je bezbedan za jelo u umerenim količinama tokom trudnoće. Možda ste čuli priču starijih žena koja kaže da ananas može izazvati kontrakcije ili trudove. Ali nema čvrstih dokaza koji bi to potvrdili. Mit potiče od činjenice da ananas sadrži bromelin. Ovaj digestivni enzim je zapravo povezan sa pobačajem. Ali samo ako ga konzumirate u velikim količinama.

Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoci
Prema nekim podacima trudnica treba da pojede 7 celih ananasa da bi se desile kontrakcije.

Istraživanja su pokazala da se bromelin uglavnom nalazi u stabljici i jezgru ananasa. Koje ustvari i ne jedemo. Trebalo bi da se konzumira u veoma visokim dozama da izazove neželjene efekte tokom trudnoće. Tako da normalna veličina porcije neće imati nikakvog efekta. Ovo je posebno tačno jer jedete samo meso ananasa, koje ima relativno nizak nivo enzima.Trudnice mogu bezbedno da uživaju u ananasu.

Zabavni načini da jedete ananas u trudnoći

Želite da uključite ananas u svoju ishranu tokom trudnoće ? Evo nekoliko ukusnih ideja.

 • Izmešajte ananas – svež ili smrznut – u smoothie.
 • Pomešajte ananas u voćnu salatu.
 • Koristite ananas kao preliv za jogurt, ovsenu kašu, sladoled ili čak picu.
 • Umutite salsu od ananasa.
 • Kao prilog pecite kriške ananasa.
Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoci
Ananas će oplemeniti ukus svake voćne salate.

Prednosti ananasa tokom trudnoće

Ananas, zajedno sa drugim voćem i povrćem, može biti hranljiv deo Vaše ishrane tokom trudnoće. Ananas je bogat izvor vitamina C, antioksidanata, dijetalnih vlakana i mnogih drugih zdravih vitamina i mineralnih materija.

 • Ananas ima antiinflamatorna svojstva.
 • Sadrži vlakna koja se mogu boriti protiv zatvora (neželjeni efekat trudnoće za neke trudnice).
 • Ananas je odličan izvor minerala, hranljivih materija i antioksidanata. Ukusno voće pruža obilje vitamina C, kao i folata, gvožđa i magnezijuma.
 • Bromelin u ananasu ima terapeutske prednosti. Prema jednoj studiji, može pomoći u lečenju bronhitisa, sinusitisa, dijareje, hirurških bolova i još mnogo toga.
 • Ananas se uglavnom sastoji od vode, što može pomoći u sprečavanju dehidracije.
Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoci
Konzervirani ananas ili sok od ananasa konzumirati umereno. Jedna porcija ili jedna čaša soka, u bilo kom od ovih oblika je sasvim uredu. Toplota koja se koristi za vreme pasterizacije ananasa uništava enzim bromelain.

Imajte na umu da, uprkos prednostima bromelaina, ne bi trebalo da uzimate suplemente bromelina dok ste trudni.

Ko treba da izbegava ananas?

Kao i svaku hranu, ananas treba jesti umereno tokom trudnoće. A za neke grupe, uključujući one sa većim rizikom od gestacionog dijabetesa. Možda bi bilo najbolje da ga još više ograniče ili jedu samo povremeno u malim količinama.

Ovo voće ima više šećera, pa ga treba jesti umereno kako bi se izbeglo i prekomerno dobijanje na težini. Pacijenti sa postojećim dijabetičkim stanjima takođe treba da se drže dalje od ananasa (ili da traže savet od lekara pre nego što ga redovno konzumiraju).

Ananas je takođe kiselo voće i kod nekih ljudi može pogoršati gorušicu u trudnoći. Ako primetite da ananas izaziva gorušicu ili refluks kiseline, razmislite o ograničavanju količine. Takođe možete pokušati da jedete ananas sa drugom hranom.

Da li je bezbedno jesti ananas u trudnoci
Kandirani ananas sadrži veću kočičnu šećera i konzerrvans. Nije preporučljiv izbor za trudnice i pobornike zdrave ishrane.

Kako prepoznati alergiju na ananas?

Trudnice takođe treba da izbegavaju da jedu ananas ako su alergične. Simptomi alergije na hranu će se pojaviti ubrzo nakon uzimanja ananasa i mogu uključivati:

 • Osip po koži.
 • Svrab ili oticanje usana, grla i jezika.
 • Curenje iz nosa.
 • Bol u stomaku, mučnina ili dijareja.
 • Vrtoglavica.
 • Kašalj ili piskanje.

Ljudi sa alergijama na lateks češće pate od alergija na ananas.

Bezbednost hrane za trudnoću

Ako se pitate da li je neka hrana bezbedna za jelo, najbolje je da se konsultujete sa stručnjacima. Možete se konsultovati sa ginekologom ili registrovanim dijetetičarom koji je specijalizovan za trudnoću. Većina namirnica je bezbedna za konzumiranje tokom trudnoće. Pametno je uživati u raznovrsnoj hrani da biste dobili najviše hranljivih materija.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...