Horioamnionitis – Infekcija placente i amnionske tečnosti

Infekcija placente i amnionske tečnosti

Horioamnionitis je bakterijska infekcija placente i amnionske tečnosti u trudnoći. Ime je dobio po dve membrane koje okružuju fetus u materici: horion i amnion.

Infekcija se javlja kada bakterije, gljivice ili virusi uđu u bilo koje od tkiva ili membrana oko fetusa. Ovo uključuje:

 • Horion (spoljna membrana).
 • Amnion (unutrašnja membrana).
 • Placenta.
 • Amniotska tečnost.
Infekcija placente i amnionske tečnosti
Zapaljenje zahvata ovojke, pupčanu vrpcu i posteljicu i može da se prenese na plod. Intraamnionska infekcija može nastati i hematogenim putem.

Šta uzrokuje Horioamnionitis?

Horioamnionitis (Chorioamnionitis) je najčešće uzrokovan bakterijama koje se obično nalaze u vagini. Takođe se dešava kada  vodenjak (plodova voda) pukne mnogo pre rođenja. Ovo omogućava bakterijama u vagini da se pomere u matericu.

Infekcija može biti uzrokovana bakterijskim, gljivičnim ili virusnim agensima. Uobičajeni bakterijski agensi koji se nalaze u Horioamnionitisu uključuju Streptokoke grupe B, Micoplasma i Ureaplasma, Gardnerella vaginalis, Escherichia coli i Bacteroides. Vrste Candida su identifikovane kao faktori rizika za horioamnionitis, što dovodi do prevremenog porođaja i neželjenih fetalnih ishoda.

Infekcija placente i amnionske tečnosti
Ako vam pukne vodenjak, treba da se porodite što pre, a najkasnije unutar 24 sata.

Infekcija placente i amnionske tečnosti – Ko je u riziku?

Veća je verovatnoća da ćete imati infekciju placente i amnionske tečnosti ako:

 • Vaša amnionska kesa pukne mnogo pre nego što se zaista porodite.
 • Imate dug porođaj.
 • Imate česte vaginalne preglede tokom porođaja.
 • Ako je ovo Vaša prva trudnoća.
 • Imate polno prenosivu infekciju ili drugu vaginalnu infekciju.
 • Koristite alkohol ili duvan.
 • Imate Streptokok grupe B.

Koji su simptomi Horioamnionitisa?

Simptomi Horioamnionitisa mogu biti malo drugačiji za svaku trudnicu. Simptomi mogu izgledati kao drugi zdravstveni problemi. Zato ni jedan simptom nemojte zanemarivati. Uvek posetite svog lekara radi dijagnoze.  Oni mogu uključivati:

 • Groznica.
 • Ubrzani rad srca kod majke i bebe.
 • Bolna materica.
 • Obilniji vaginalni sekret, koji ima neprijatan miris ili neobičnu boju.
Infekcija placente i amnionske tečnosti
Horioamnionitis je komplikacija trudnoće povezana sa značajnim, perinatalnim i dugoročnim negativnim ishodima. Javlja se u oko 1 –  5% porođaja u SAD i jedan je od uzroka prevremenog porođaja.

Kako se postavlja dijagnoza infekcije placente i amnionske tečnosti?

Vaš lekar će vas pitati o Vašem prethodnom zdravlju (istorija bolesti). Pregledaće Vas i možda moći da dijagnostikuju Chorioamnionitis samo po simptomima. Možda će Vam trebati i laboratorijski test da proverite infekciju. Vaš lekar koji prati trudnoću može naručiti test krvi i urina da proveri infekciju ili broj belih krvnih zrnaca. Takođe, naručiti test za vaginalnu kulturu za traženje bakterija. Ako sumnja na ovu infekciju može tražiti uzmanje uzorka vaše amnionske tečnosti. Na osnovu ove analize se utvrđuje da li  postoje bakterije u plodovoj vodi. Svakako, uradite ultrazvuk da biste proverili zdravlje fetusa.

Infekcija placente i amnionske tečnosti
Vaš lekar može tražiti da se uradi analiza plodove vode.

Kako se leči Horioamnionitis?

Lečenje infekcije placente i amnionske tečnosti će zavisiti od Vašiһ simptoma, starosti i opšteg zdravlja. Takođe će zavisiti od toga koliko je ozbiljno stanje.

Antibiotici se koriste za lečenje horioamnionitisa čim se otkrije infekcija. Antibiotici se često daju putem IV (lek kroz iglu direktno u vašu venu). Vaš lekar može indukovati  da ranije rodite bebu. Ovo može sprečiti komplikacije za Vas i Vašu bebu. Možda ćete morati da nastavite da uzimate antibiotike nakon što se beba rodi, i vVi i beba.

Saveti koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite posetu svom lekaru

 1. Znajte razlog Vaše posete i šta želite da se desi.
 2. Pre posete, zapišite pitanja na koja želite da dobijete odgovore.
 3. Povedite nekoga sa sobom da Vam pomogne da postavljate pitanja i zapamtite šta Vam Vaš lekar kaže.
 4. Prilikom posete zapišite naziv nove dijagnoze i sve nove lekove, tretmane ili testove. Takođe zapišite sva nova uputstva koja vam daje lekar.
 5. Saznajte zašto je propisan novi lek ili tretman i kako će vam pomoći. Takođe znajte koji su neželjeni efekti.
 6. Pitajte da li se Vaše stanje može lečiti na druge načine.
 7. Saznajte zašto se preporučuje test ili procedura i šta rezultati mogu značiti.
 8. Znajte šta da očekujete ako ne uzmete lek ili ne uradite test ili proceduru.
 9. Ako imate naknadni sastanak, zapišite datum, vreme i svrhu te posete.
 10. Saznajte kako da kontaktirate svog lekara ako imate pitanja.
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…