Kako izlečiti kandidu u trudnoći?

kandida u trudnoći

Sadržaj

Kandida u trudnoći je učestao problem. Kako izlečiti kandidu u trudnoći?  Kandida je prirodni stanovnik ljudskog tela, gljivica koja nastanjuje crevni trakt. Normalno je da je kandida u malom broju uvek prisutna i u vagini. Kada se umnoži nastaje kandidijaza. Pojava ove infekcije može ukazivati na druge zdravstvene tegobe poput gestacijskog dijabetesa ili pada imuniteta i dr. Sigurno se, kao i svaka druga infekcija, mora lečiti tokom trudnoće.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Uvek se obratite ginekologu kada imate neke simptome koji ukazuju na promenjeno zdravstveno stanje.

Zašto je kandida u trudnoći učestao problem?

Zbog promene vaginalne flore i varijacije šećera u trudnoći, trudnice su sklone nastanku kandide. Ishranom se može povesti računa o suzbijanju ove infekcije. Trudnoća takođe pogoduje razvoju kandide jer trudnica svojom željom za slatkišima ili kiselim krastavčićima… Tako može ishranom namnožiti kandidu i pojačati infekciju koju do tad možda nije ni znala da ima.

Kandidijaza se često javlja prilikom pada imuniteta, zato vodite računa o ovom podatku, pogotovu ako ste ranije imali kandidu. U trudnoći, kod dijabetičara i nakon upotrebe antibiotika, candida se umnožava. Zato bi ako pijete antibiotike bilo dobro preventivno koristiti biljne vaginalete i probiotik koje će preporučiti ginekolog. Takođe, ukoliko ste imali kandidu ranije, dobro je da preventivno uradite bris kao deo redovnih pregleda priprema za trudnoću. Da biste u drugo stanje ušli što bezbrižnije i spremnije.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Umerena fizička aktivnost kojuvam ginekolog preporuči, ojačaće vaš imunitet.

Tokom trudnoće dolazi do disbalansa hormona (naročito estrogena). To za direktnu posledicu može imati i poremećenu ravnotežu gljivica u genitalnom traktu. Takođe, ukoliko se, zbog određenih zdravstvenih problema koji se mogu javiti u trudnoći, koriste kortikosteroidi. Kortikosteroidi nisu preporučljivi ali se ponekad ne mogu izbeći, kao na primer, prilikom izuzetno bolne  upale karpalnog tunela… U dogovoru za svojim lekarom, za svaki slučaj, povedite računa o ishrani, uvedite probiotike i preventivno uradite bris.

Koji su simptomi kandidijaze?

Najčešći simptomi kandidijaze su gust i beličast sekret praćen svrabom i peckanjem u vagini. Zatim, upaljenom i crvenom vaginalnom sluzokožom, bolovima pri mokrenju i odnosu. Sekret može biti izmenjenog, neprijatnog mirisa. Ukoliko ste ranije imali kandidu, lako ćete prepoznati simptome. Ali je uvek dobro potvrditi njeno postojanje uzimanjem brisa kod ginekologa koji će vam prepisati terapiju.

Količina kandide u vaginalnoj flori se lako i brzo utvrđuje analizom vaginalnog brisa. Takođe je važno znati da se kandidijaza može preneti seksualnim putem. Prilikom terapije neophodno je da partneri koriste kondom ili se uzdrže od odnosa. Međutim to nije jedini način prenošenja i uzrok nastanka ove infekcije.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Kod kandidijaze važan je poseban rezim ishrane.

Kako izlečiti kandidu u trudnoći?

Pored ginekološke terapije neophodna je i promena ishrane. Ukoliko imate kandidu odmah izbacite: šećer, kafu, proizvode i peciva od belog brašna. Zatim, kvasac, pečurke, sušeno i kandirano voće, konzervisanu hranu. Takođe je potrebno smanjiti unos mlečnih proizvoda i voća, pogotovu onog koje sadrži dosta šećera (poput banana, urmi, grožđa i lubenice..).

Kandida u trudnoći – Jelovnik i recepti za 7 dana (1.deo) PROČITAJTE OVDE

Kandida u trudnoći – Jelovnik i recepti za 7 dana (2.deo) PROČITAJTE OVDE

Kandidijaza se leči najčešće antimikoticima (vaginalete, vaginalne kreme ili tablete protiv gljivica). A drugi vrlo važan faktor je korigovana ishrana. Antimikotici se u prvom trimestru uglavnom koriste obazrivo. Često se preporučuju biljne vaginalete tj.vaginalete od prirodnih sastojaka i promena ishrane. Mada se u zavisnosti od količine kandide u brisu i starosti trudnoće svakako i oni bez posledica uvode.

Da li je kandida opasna za bebu?

Vaginalna kandidijaza nije opasna za plod dok je u maminom stomaku. Međutim,  može se preneti na bebu tokom porođaja. Važno je da se kandida leči u trudnoći, odmah kada se ustanovi problem.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Sveže i termički obrađeno povrće je dobrodošlo.

Promena načina ishrane i lečenje kandidijaze

Pored terapije koju vam je prepisao lekar, važno je konzumirati namirnice koje jačaju imnuitet. Kao što su beli luk, kefir, jogurt (ovi mlečni proizvodi su dozvoljeni i poželjni). Takođe, maslinovo ulje, sodu bikarbonu, đumbir. Namerno sam navela samo ove namirnice jer u prirodi postoje sjajni preparati i namirnice koji pomažu u borbi sa kandidom ali koji se ne preporučuju u trudnoći. Zato je dobro čitati uputstva i pitati lekara za mišljenje kad uvodite novu, prirodnu alternativu u ishranu. Uvek je i apsolutno podržavam, ali uz naglasak da se određene inače zdrave namirnice, određeni čajevi ili preparati u drugom stanju ne preporučuju.

S obzirom na to da je kandida gljivica koja se hrani šećerom ukidanje “njenih” namirnica će je konačno izbaciti iz organizma. Nakon toga je važno da ojačate imunitet. Umerenom fizičkom aktivnošću, zdravom ishranom i izbegavanjem stresa koliko god je to moguće. Ukoliko imate naviku da koristite veš od sintetičkih materijala bilo bi dobro da ga zamenite prirodnim materijalima (pamuk, svila). Pamučni veš je poželjno iskuvavati.

Nakon terapije protiv kandide trudnicama savetujem korišćenje vaginaleta koje sadrže laktobacile ili oralne probiotike. Oni služe da uspostave narušenu bakterijsku ravnotežu u vagini i digestivnom traktu. Važno je posavetovati se s lekarom i izabrati najbolji probiotik za vas u datoj situaciji. I važno je pravilno ga koristiti da bi se postigao optimalni efekat.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Integralni hleb bez kvasca je preporučen u periodu lečenja kandidijaze.

Kako da se infekcija kandidom ne vrati?

Čest je slučaj da se posle sprovedene terapije infekcija brzo povuče ali se nažalost često i vraća. Vrlo je važno biti uporan s kandidom jer njeno nelečenje odnosi snagu imunog sistema.

Umesto nezdravih namirnica treba više konzumirati namirnice bogate vlaknima.  Birati integralne žitarice pre nego beli hleb, sveže povrće, prirodno čisto maslinovo ulje, beli luk, običan jogurt. Isto, cveklu, šargarepu, limun. Sve namirnice koje podižu imunitet organizma su dobrodošle u suzbijanju i lečenju kandide. Vitamin C, magnezijum. Različiti dodatci ishrani koji sadrže acidofilus i bifido, dve vrste crevnih biokultura. Obično se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane. Savetujemo i smanjenje stresa i jačanje imunološkog sistema. Naglašavam da trudnice, koliko god je u njihovoj moći, treba da izbegavaju vesti, filmove i razgovore koje im odnose mir. I da se fokusiraju na aktivnosti koje ih smiruju. Ovo  je važno za svaku buduću mamu. Pored dobrobiti za zdravlje, prenatalna istraživanja su pokazala da naše negativne emocije i sadržaji o kojima pričamo i čitamo tokom dana ostavljaju trag na emocije bebe u stomaku.

Nutritivi koji će biti korisni u ovom periodu

-Biotin, tj. Vitamin B u dozama od po 500 mg dnevno u dogovoru sa ginekologom. Većina trudnica određenu količinu suplementacije koja se preporučuje unose kroz trudničke suplemente.

-Kompleks vitamina B u kapsulama koje ne sadrže gljivice

Beli luk – uspešan u borbi protiv gljivica i ojačivač imuniteta. Imaćete dupliu korist od njega. Ukoliko postoji mogućnost, uvek je bolje koristiti ga svežeg, uz hranu, salatu nego u kapsulama.

-Sok aloja vere takođe uništava kandidu. Treba piti nekoliko kafenih kašičica dnevno zajedno s vodom.

-Zbog oleinske kiseline koja kontroliše rast kandide u organizmu dobro je piti najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno s hranom.

-Kašika kokosovog ulja dnevno takođe može pomoći u suzbijanju infekcije.

Vitamin C jača imunitet organizma koji je neophodan u borbi sa ovom infekcijom.

Kako izleciti kandidu u trudnoci
Vrlo je važno biti uporan s kandidom jer njeno nelečenje odnosi snagu imunog sistema.

Svi ovi suplementi koji idu uz ishranu bogatu svežim povrćem (naročito zeleno povrće dok krompir treba izbegavati). Sa integralnim žitaricama (proso, heljdina kaša, raž, ovas, ječam, amarant, kinoa, zatim izdanci, klice raži, kinoe i ovsa). Semenkama, suncokretom, susamom, bundevom kao i odgovarajućim količinama proteina. Pouzdano leče infekciju i istovremeno otklanjaju zamor, koji je još jedan od simptoma prezasićenosti organizma kandidom(ali i trudnoće).

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...