Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

hipotonus utice na razvoj govora

Sadržaj

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice.

Kako hipotonus utiče na razvoj govora?

Hipotonus kod beba podrazumeva smanjeni tonus mišića. Kao posledica dolazi do usporenog motoričkog razvoja. Beba će kasnije odizati glavu, kasnije samostalno sesti, propuzati ili prohodati. Tada pedijatar predlaže vežbice sa fizioterapeutima i radnim terapeutima. Naizgled, hipotonus se vezuje isključivo za sedenje, puzanje, hodanje. Fokus roditelja je obično na dostizanju viših nivoa motoričkog razvoja. Sam izgovor reči u tom momentu deluje daleko i nevažno. Međutim, treba razvijati svest o tome da se osnova govora stvara tokom prve godine života.

hipotonus utice na razvoj govora
Hipotonus  je smanjeni mišićni tonus i kod beba se javlja relativno često. Nekada je udružen i sa slabošću mišića. Tonus mišića bebe  prati se i tokom trudnoće i  nakon porodjaja.

Da li bebe sa hipotonusom treba uputiti i logopedu?

U zavisnosti od stepena hipotonije, doći će do slabosti mišića i slabije kontrole pokreta mišića govornih organa. Kod težih oblika, postojaće teškoće sa sisanjem i hranjenjem, ali i sa govorom. Naravno, logoped je obavezan deo podrške.

Šta se dešava sa bebama koje idu na vežbice, a hranjenje teče uredno? U praksi možemo čuti da su deca sa nepravilnim izgovorom glasova imala hipotonus tokom prve godine. On se može odraziti na slabiju pokretljivost jezika. Jezik neće moći da se postavi u adekvatan položaj za izgovor. Tada će deca nepravilno izgovarati glasove. Doći će do ,,izbacivanja” jezika prilikom izgovora glasova S, Z, C. Može doći i do nepravilnog izgovora glasova L, R, Š, Ž, Č, Dž. Što je veći broj nepravilnih glasova, sredina će teže razumeti detetov govor. Takođe, nepravilan izgovor glasova se kasnije odražava na usvajanje čitanja i pisanja.

hipotonus utice na razvoj govora
Hipotonus  će prepoznati pedijatar prilikom Vaših redovnih  odlazaka na kontrolu. U okviru ovih pregleda pedijatar prati i motorni razvoj deteta.

Kako vežbamo mišiće govornih organa?

U slučajevima hipotonusa, treba da uzmemo u obzir i mišiće govornih organa. Kao što ćemo vežbati mišiće ruku, nogu, leđa, u ,,rad” treba da uključimo i male mišiće od kojih zavisi izgovor reči.

hipotonus utice na razvoj govora
Mnogi  problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu.  Treba na vreme reagovati kako bi se problemi prevazišli. Potrebna je saradnja roditelja,  pedijatra, fizijatra, fizioterapeuta i somatopeda.

Roditelji beba sa hipotonusom mogu naučiti masažu za bebe. Posebno prilagođeni pokreti masaže će pomoći da ojačaju mišići govornih organa. Masaža se može primenjivati od najranijeg uzrasta kao pasivan vid stimulacije. Masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna. Mnogi roditelјi već teše svoju decu trlјanjem leđa, trlјanja po stomaku i stopala. Klјučna komponenta masaže beba je da roditelјi umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun lјubavi.

Predlog igara, vežbice za stimulaciju govora

U zavisnosti od bebinog uzrasta, možemo kroz igru uvesti različite vežbice.

  • Kako ide konjić? (imitiramo konjski kas uz podizanje jezika na nepce).
  • Plaženje.
  • Pomeranje jezika u različitim pravcima (gore, dole, u stranu).
  • Naduvavanje obraza.
  • Poljubac.
  • Coktanje i mljackanje.
  • Duvanje.

Važno je da se ove vežbice primenjuju i na kasnijim uzrastima.

hipotonus utice na razvoj govora
Masaža lica bebe uobičajeno je u sklopu masaže celog tela bebe. Pri masaži bebinog lica, treba obratiti pažnju na svaku celinu lica.

Šta još treba primenjivati?

  • Nije preporučeno da beba dugo koristi cuclu/varalicu. Dugotrajna upotreba cucle dodatno onemogućava pokretanje jezika.
  • Važno je izbegavati dugo zadržavanje na pasiranoj hrani. Pasirana hrana onemogućava jačanje mišića govornih organa.
  • Sredina u kojoj dete odrasta treba da bude stimulativna po razvoj govora.

Primenom navedenih saveta možemo prevenirati nastanak govornih poremećaja. Ukoliko ne reagujemo na vreme, biće potrebno mnogo više vremena da dete koriguje nepravilan položaj jezika. Često deca sa ovim problemom drže jezik van usta.

Informisanost i pravovremeno reagovanje su ključ pravilnog govora!

avatar
Master logoped, sertifikovani Marte Meo praktičar i IAIM instruktor za masažu beba. Posebne oblasti interesovanja su joj prva godina života, rana intervencija i edukacija roditelja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...