Kako pratiti razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Sadržaj

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu je primetan. Bebe su razvile širok spektar veština. Bebe su postale znatno mobilnije.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Ovaj period označava kraj prve godine bebinog života.  Kao i do sad, pratićemo ključne razvojne faze, kao što su samostalno stajanje, prvi koraci i veštine manipulacije predmetima. Evo šta možete očekivati u tom vremenskom okviru.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Samostalno stajanje

Većina beba u ovom uzrastu može stajati samostalno uz potporu, a neki mogu čak i napraviti prve korake uz pomoć odraslih ili uz pomoć nameštaja.

Evo šta je preporuka za roditelje kojima se žuri da beba prohoda. Dajte detetu vremena da savlada deo po deo. Fazu po fazu. Bolje je nego da se što pre beba usmeri ka prvim koracima.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Faze pre prvih koraka

  • Pravilan iskorak, na puno stopalo (ne na prste). Usmeravajte bebu da u iskorak ide i preko jedne i preko druge noge.
  • Stabilno stajanje, gde beba nije nagnuta unapred već stoji pravo. Beba se  igra  predmetima u visini ramena, ne nagnuta napred.
  • Bočni hod uz nameštaj. Nekada može da se uvežbava i ako se namesti red od stolica sa jedne i druge strane. Pa se beba kreće između njih bočno
  • Tek onda prvi koraci, kada beba hoda unapred.

Nećete im učiniti uslugu ako podignete njihove ruke u vazduh i vi ih vodite da hodaju. Tako im namećete svoj ritam. Oni se ljuljaju i naginju unapred, a posle će to biti dupli posao. Da se ruke iz vazduha spuste dole i na drugačiji način održava ravnoteža.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Prvi samostalni koraci bebe

Ako se sve prethodno dobro navežbalo, neka deca u ovom uzrastu mogu početi praviti svoje prve samostalne korake. Kao i svaki početak, prvi koraci mogu biti nesigurni. Kako beba bude napredovala u razvoju motoričkih veština, tako će se i hod menjati ka boljem.

Umesto da vi vodite bebu da hoda, pokušajte da je usmerite na to da bude sigurna i stabilna na svojim nogama. Nekada u tome može da pomogne kada dete nešto nosi u rukama. Tražite, na primer, da podigne loptu sa poda i da vam donese. I videćete kako će krenuti samostalno!

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Koja obuća za bebu kada prohodava?

Sa prvim koracima često kreću pitanja roditelja o prvoj obući. Kakva treba da bude, koju odabrati, kada obuvati bebu? Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor.  Zato što neće svaka obuća odgovarati stopalu svakog deteta.

Istraživanja su pokazala da kruta obuća i anatomski uložak predstavljaju često problem za pravilan razvoj stopala bebe. S druge strane, popularna „barefoot“ obuća nije uvek dobar izbor za svaku bebu. Pravilan odgovor bi bio da vodite bebu u prvu kupovinu. Isprobajte različite modele i onda odlučite koji da kupite.

Kupovina cipela je potrebna kada beba napravi nekoliko vezanih koraka. Obuvaćete je kada idete napolje. Ukoliko je u kući hladno ili je dete krenulo u vrtić, možete i patofne da obuvate bebi.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Održavanje ravnoteže bebe

Bebe postaju sve veštije u održavanju ravnoteže dok sede, stoje ili pokušavaju hodati. Pružite im sigurno okruženje za vežbanje ovih veština.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu i istraživanje i otkrivanje

Bebina radoznalost je sve veća. Pružite im raznolike igračke i okruženje koje ih podstiče na istraživanje. Penju se, guraju igračke i sve više razumeju kako svet oko njih funkcioniše. Njihova preciznost se povećava.

Bebe postaju sve nezavisnije, pokušavajući da jedu samostalno i obavljaju jednostavne zadatke uz podršku odraslih.

Manipulacija predmetima

Bebe u ovom uzrastu postaju sve spretnije u manipulaciji predmetima. Kao što su kocke, slagalice i igračke sa dugmićima.

Razvoj bebe u 11. i 12. mesecu

Ohrabrujte rečnik i komunikaciju

Razgovarajte sa bebom kao da vas sve razume! Pomozite joj da nauči osnovne reči i pojmove. Kao i za ostale veštine, u ovom periodu, kao da se sve ubrzalo. Bebe razumeju sve više reči i moguće je da izgovaraju više zvukova.

Socijalna interakcija

U ovom uzrastu razvijaju se socijalne veštine. To uključuje sposobnost da pokažu emocije i reaguju na emocije drugih ljudi.

Napomena

Kao i u prethodnim fazama razvoja, važno je pratiti individualni ritam vaše bebe. Bebe se razvijaju različito, pa ne brinite ako vaša beba postiže ove faze ranije ili kasnije. Pratite savete sa redovnih poseta pedijatru. Ukoliko postoji neka sumnja, potražite mišljenje specijalista.

Pratite svoju bebu, podržavajte je u razvoju različitih veština. Provodite vreme zajedno kako biste ojačali svoj odnos i podstakli razvoj.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...