Kako pratiti razvoj bebe u 5. i 6. mesecu

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu

Sadržaj

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu je intenzivan. Bebe postaju sve aktivnije. Razvijaju veštine koje ih pripremaju za veće samostalno kretanje. Praćenje ključnih razvojnih faza, kao što su sedenje, puzanje i istraživanje pomaže u zdravom razvoju bebe.

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu

Praćenje razvoja je važno jer možete blagovremeno reagovati. Pred vama su smernice koje opisuju šta očekuje vašu bebu u ovom periodu.

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu
Igra sa bebom je od velikog značaja za razvoj.

Boravak na stomaku

Bebe će i dalje provoditi dosta vremena na stomaku. Time će ojačati mišiće vrata i leđa. Sve više će koristiti ruke da nose težinu tela, da se odižu. Većina beba u ovom uzrastu se samostalno okreće sa leđa na stomak. Za samostalno vraćanje na leđa potrebno je sačekati još neko vreme. Budite strpljivi i vraćajte bebu na leđa kada primetite da je dosta boravka na stomaku.

Razvoj puzanja u 5. i 6. mesecu bebe

Dok su na podu, bebe će sve više istraživati kretanja u raznim pravcima. Okretaće se oko svoje ose, nekad odgurivati unazad. Ovo su prvi koraci ka nezavisnom kretanju.

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu
Beba je sve okretnija i snažnija!

Da biste ih u tome podržali, potrebno je da prostor u kome bebe borave bude siguran za istraživanje. Uklonite oštre predmete i osigurajte podlogu koja će biti stabilna. Odaberite podnu podlogu za bebe umesto platnenih podloga. Platnene podloge  klizaju zajedno sa bebom koja se kreće.

Priprema za sedenje

Bebe u ovom uzrastu obično počinju pokazivati veću kontrolu nad trupom. Sve lakše možete da ih dovedete u sedeći položaj. Ako to radite povlačenjem bebe napred. Može vam izgledati da je beba spremna ili sama traži. Zapamtite da je dovođenje bebe u sedeći položaj pravilno kada se izvodi preko boka i kroz rotaciju. A ne ravno napred.

Takođe izbegavajte korišćenje jastuka ili specijalne stolice za sedenje. Iako vam sada izgleda kao da bebe u tome uživaju.  I vama je dosta lakše sa bebom. Na duže staze, utiča na veliko opterećenje bebine kičme. Kao i moguće probleme u daljem razvoju. Hajde da im čuvamo kičmu dok su nam u rukama. Uvek možete da prilagodite položaj da beba bude u vašem krilu. Ali, da napravite mesto da se karlica ne trpi dikretan pritisak celog bebinog tela.

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu
Beba voli muziku i reaguje na zvuke.

Reakcija na zvuke i glasove u 5. i 6. mesecu bebe

Bebe postaju sve svesnije zvukova. Sve bolje reaguju na pozive svog imena i druge glasove.

Kontakt očima  i praćenje pokreta bebe

Bebe će se sve češće truditi da prate pokrete objekata pogledom. Ovo je važno za razvoj vida i koordinacije oka-ruka.

Razvoj fine motorike u 5. i 6. mesecu bebe

Bebe sada su sve veštije u hvatanju i manipulaciji sitnim predmetima. Dajte bebi priliku da istražuje različite teksture, boje i oblike. Tako ćete podstaći njen razvoj čula.

Razvoj socijalnih veština

Socijalni razvoj se nastavlja. Bebe postaju sve više zainteresovane za interakciju s drugim ljudima. Razgovarajte s bebom, čitajte joj priče, pevate pesmice. Igrajte se kako biste podstakli razvoj njenog govora.

U ovom uzrastu, bebe sve više postaju aktivni istraživači sveta oko sebe. Važno je pružiti im sigurno okruženje. Kao i podršku kako bi se razvile u samostalne i samopouzdane mališane.

Razvoj bebe u 5. i 6. mesecu
Volite bebu i dajte joj nežnosti, nikada nije previše.

Interakcija i opuštanje bebe

Nastavite sa vežbicama i nežnom masažom. Bebe vole osećaj sigurnosti koji pruža fizički kontakt i naručje roditelja. Ovo je period kada se pribegava nošenju bebe u različitim nosiljkama. Birajte one koje su ergonomske, testirane i prilagođene zdravom razvoju bebe.

Napomena: Sve bebe razvijaju se individualnim tempom. Ne brinite ako vam izgleda kao da vaša beba ne postiže ove sve veštine u navedenom roku. Nekada je potrebno malo više vremena, strpljenja, vežbi, smernica.

Podsetićemo da dostizanje razvojnih miljokaza nije takmičenje. Posebno ne sprint trka na kratke staze. Više je maraton,  put kojim vaša beba treba da prođe u svom ritmu. Vaš zadatak je da je na tom putu podržite. Da joj pružite ljubav, podršku i raznovrsnu stimulaciju.  Tako će se razviti na najbolji mogući način. Ukoliko osećate zabrinutost, na kontrolama kod pedijatra zatražite odgovore.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...