Ko sve može da ima dijastazu? 10 razloga za Diastasis recti

ko sve može da ima dijastazu

Ako se pitate ko sve može da ima dijastazu, odgovor je SVI. Iako se najčešće vezuje za trudnoću i period posle porođaja, dijastazu može imati bilo ko. Od beba, preko super-utreniranih sportista, porodilja, muškaraca, žena. Od mršavih do gojaznih. Jednostavno, bilo ko.

Diastasis recti

Diastasis recti ili dijastaza pravog trbušnog mišića, predstavlja razmicanje levog i desnog trbušnog mišića rektusa. Praćena je pojavom istanjenja tetivne tvorevine, linee albe, koja ih spaja.  Dijastaza se javlja uzdužno po sredini stomaka. Može nastati na bilo kom delu od grudne do pubične kosti. Može biti parcijalna ili totalna. Parcijalna dijastaza se javlja samo na jednom delu, npr. oko pupka. Totalna dijastaza se javlja duž cele tetive.

ko sve može da ima dijastazu
Najčešće se dijastaza vezuje za period trudnoće.

Ko sve može da ima dijastazu?

Pojava dijastaze se najčešće vezuje za populaciju trudnica i porodilja. To je logično s obzirom na rast stomaka usled rasta bebe. Nijedno stanje ne dovodi do takvih promena i rastezanja unutar trbušne šupljine kao trudnoća. Zato je dijastaza rektusa abdominisa normalna pojava kod trudnica. Takođe i kod porodilja, jedan vremenski period koji je individualan. Međutim, dijastazu može imati bilo ko. Od beba, preko super-utreniranih sportista, porodilja, muškaraca, žena, mršavih, gojaznih. Jednostavno, bilo ko.

ko sve može da ima dijastazu
Važno je utvrditi pojavu dijastaze i raditi na rehabilitaciji.

Razlozi za pojavu dijastaze

Razlozi za pojavu dijastaze kod osoba koje nisu rađale ili su muškog pola, su različiti:

 1. Abdominalne operacije gde se oštećuju abdominalne aponeuroze.
 2. Genetska predispozicija usled lošijeg kvaliteta vezivnog tkiva.
 3. Loša kontrola intraabdominalnog pritiska.
 4. Loš obrazac disanja.
 5. Ležak fizički rad sa lošim obrascem disanja.
 6. Gojaznost.
 7. Slabost trbušne muskulature.
 8. Loša postura.
 9. I mnogi drugi razlozi.

Nakon abdominalnih operacija može biti narušena automatska regulacija rada trbušnih mišića. Automatska regulacija podrazumeva rad bez naše voljne kontrole. Mesto ožiljka na tetivi takođe može predstavljati slabu tačku. Samo tkivo tetive je oko 30% jače od mesta ožiljka od operacije. Svaka abdominalna operacija povećava šansu nastanka dijastaze ili kile.

ko sve može da ima dijastazu
Veština disanja, veština za ceo život, vitalnost i zdravlje.

U osnovi svake dijastaze leži loša kontrola intraabdominalnog pritiska u kombinaciji sa još nekim drugim faktorima. Kod loše kontrole unutrašnjeg pritiska, pritisak se ne raspoređuje ravnomerno unutar trbušne šupljine. Tada on ne ide gde treba, već tamo gde može. U slučaju dijastaze to je izrazito napred u stomak i na taj način se slabi i razvlači tetiva linea alba.

Važan je dobar obrazac disanja

Loš obrazac disanja je u bliskoj vezi sa  lošom kontrolom intraabdominalnog pritiska. Radeći na uspostavljanju pravilnog obrasca disanja, direktno utičemo na pravilno formiranje intraabdominalnog pritiska .

Kod teškog fizičkog rada sile koje se stvaraju unutar trbušne duplje su mnogo veće nego u miru ili laganom kretanju. Kada nemamo dobru kontrolu intraabdominalnog pritiska, onda taj pritisak često radi protiv nas. Posledice su hernije, dijastaza, prolapsi organa male karlice, nevoljno mokrenje, bol u leđima i slično. Kod dobre regulacije intraabdominalnog pritiska, pritisak nas štiti od povreda, kao fiziološki korset.

Loša postura doprinosi da nemamo tzv. poravnanje između određenih delova tela. Samim tim raspored sila unutar trbušne duplje se menja. Kod određenih postura imamo izrazit pritisak napred na tetivu linea albu. To može uticati na njeno slabljenje i rastezanje.

ko sve može da ima dijastazu
Rehabilitacija dijastaze radi se i nakon više godina od pojave dijastaze.

Najčešće loše posturalne navike

 1. glava previše isturena ka napred (protruzija glave)
 2. izražene lopatice i pozicionirane previše visoko (krilate lopatice)
 3. ramena povijena ka napred
 4. previše naglašena grudna krivina (kifoza)
 5. previše naglašena lumbalna krivina, često sa centrom krivine previsoko (lordoza)
 6. Previše otvorena i podignuta rebra u donjem prednjem delu grudnog koša
 7. karlica koja visi ka napred ,isturena, sa atrofijom gluteusa i hiperekstenzijom u zglobu kolena
 8. stopala koja padaju ka unutra, zajedno sa kolenima (ravna stopala i x noge)
 9. i još mnoge druge.
ko sve može da ima dijastazu
Rehabilitaciju treba da rade isključivo obučeni i kvalifikovani stručnjaci.

Dijastaza kod beba

Kod novorođenih beba dijastaza je prolazno stanje. Javlja se usled slabosti ovojnice (fascije ) mišića, levog i desnog trbušnog  mišića. Javlja se uglavnom kada se beba napinje. To je obično usled plača ili vršenja nužde. Tada se povećava intraabdominalni pritisak i javlja se izbočenje po sredini stomaka u vidu kupice. Kako beba raste, ona ima sve veću potrebu za kretanjem. To dovodi do jačanja svih mišića, pa i trbušnih. Usled jačanja trbušnih mišića, dijastaza kod beba spontano nestaje.

Kada sumiramo sve gore navedeno, lako je razumeti zašto dijastazu rektusa može imati bilo ko.

Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…