Ko sve može da ima dijastazu? 10 razloga za Diastasis recti

ko sve može da ima dijastazu

Sadržaj

Ako se pitate ko sve može da ima dijastazu, odgovor je SVI. Iako se najčešće vezuje za trudnoću i period posle porođaja, dijastazu može imati bilo ko. Od beba, preko super-utreniranih sportista, porodilja, muškaraca, žena. Od mršavih do gojaznih. Jednostavno, bilo ko.

Diastasis recti

Diastasis recti ili dijastaza pravog trbušnog mišića, predstavlja razmicanje levog i desnog trbušnog mišića rektusa. Praćena je pojavom istanjenja tetivne tvorevine, linee albe, koja ih spaja.  Dijastaza se javlja uzdužno po sredini stomaka. Može nastati na bilo kom delu od grudne do pubične kosti. Može biti parcijalna ili totalna. Parcijalna dijastaza se javlja samo na jednom delu, npr. oko pupka. Totalna dijastaza se javlja duž cele tetive.

ko sve može da ima dijastazu
Najčešće se dijastaza vezuje za period trudnoće.

Ko sve može da ima dijastazu?

Pojava dijastaze se najčešće vezuje za populaciju trudnica i porodilja. To je logično s obzirom na rast stomaka usled rasta bebe. Nijedno stanje ne dovodi do takvih promena i rastezanja unutar trbušne šupljine kao trudnoća. Zato je dijastaza rektusa abdominisa normalna pojava kod trudnica. Takođe i kod porodilja, jedan vremenski period koji je individualan. Međutim, dijastazu može imati bilo ko. Od beba, preko super-utreniranih sportista, porodilja, muškaraca, žena, mršavih, gojaznih. Jednostavno, bilo ko.

ko sve može da ima dijastazu
Važno je utvrditi pojavu dijastaze i raditi na rehabilitaciji.

Razlozi za pojavu dijastaze

Razlozi za pojavu dijastaze kod osoba koje nisu rađale ili su muškog pola, su različiti:

 1. Abdominalne operacije gde se oštećuju abdominalne aponeuroze.
 2. Genetska predispozicija usled lošijeg kvaliteta vezivnog tkiva.
 3. Loša kontrola intraabdominalnog pritiska.
 4. Loš obrazac disanja.
 5. Ležak fizički rad sa lošim obrascem disanja.
 6. Gojaznost.
 7. Slabost trbušne muskulature.
 8. Loša postura.
 9. I mnogi drugi razlozi.

Nakon abdominalnih operacija može biti narušena automatska regulacija rada trbušnih mišića. Automatska regulacija podrazumeva rad bez naše voljne kontrole. Mesto ožiljka na tetivi takođe može predstavljati slabu tačku. Samo tkivo tetive je oko 30% jače od mesta ožiljka od operacije. Svaka abdominalna operacija povećava šansu nastanka dijastaze ili kile.

ko sve može da ima dijastazu
Veština disanja, veština za ceo život, vitalnost i zdravlje.

U osnovi svake dijastaze leži loša kontrola intraabdominalnog pritiska u kombinaciji sa još nekim drugim faktorima. Kod loše kontrole unutrašnjeg pritiska, pritisak se ne raspoređuje ravnomerno unutar trbušne šupljine. Tada on ne ide gde treba, već tamo gde može. U slučaju dijastaze to je izrazito napred u stomak i na taj način se slabi i razvlači tetiva linea alba.

Važan je dobar obrazac disanja

Loš obrazac disanja je u bliskoj vezi sa  lošom kontrolom intraabdominalnog pritiska. Radeći na uspostavljanju pravilnog obrasca disanja, direktno utičemo na pravilno formiranje intraabdominalnog pritiska .

Kod teškog fizičkog rada sile koje se stvaraju unutar trbušne duplje su mnogo veće nego u miru ili laganom kretanju. Kada nemamo dobru kontrolu intraabdominalnog pritiska, onda taj pritisak često radi protiv nas. Posledice su hernije, dijastaza, prolapsi organa male karlice, nevoljno mokrenje, bol u leđima i slično. Kod dobre regulacije intraabdominalnog pritiska, pritisak nas štiti od povreda, kao fiziološki korset.

Loša postura doprinosi da nemamo tzv. poravnanje između određenih delova tela. Samim tim raspored sila unutar trbušne duplje se menja. Kod određenih postura imamo izrazit pritisak napred na tetivu linea albu. To može uticati na njeno slabljenje i rastezanje.

ko sve može da ima dijastazu
Rehabilitacija dijastaze radi se i nakon više godina od pojave dijastaze.

Najčešće loše posturalne navike

 1. glava previše isturena ka napred (protruzija glave)
 2. izražene lopatice i pozicionirane previše visoko (krilate lopatice)
 3. ramena povijena ka napred
 4. previše naglašena grudna krivina (kifoza)
 5. previše naglašena lumbalna krivina, često sa centrom krivine previsoko (lordoza)
 6. Previše otvorena i podignuta rebra u donjem prednjem delu grudnog koša
 7. karlica koja visi ka napred ,isturena, sa atrofijom gluteusa i hiperekstenzijom u zglobu kolena
 8. stopala koja padaju ka unutra, zajedno sa kolenima (ravna stopala i x noge)
 9. i još mnoge druge.
ko sve može da ima dijastazu
Rehabilitaciju treba da rade isključivo obučeni i kvalifikovani stručnjaci.

Dijastaza kod beba

Kod novorođenih beba dijastaza je prolazno stanje. Javlja se usled slabosti ovojnice (fascije ) mišića, levog i desnog trbušnog  mišića. Javlja se uglavnom kada se beba napinje. To je obično usled plača ili vršenja nužde. Tada se povećava intraabdominalni pritisak i javlja se izbočenje po sredini stomaka u vidu kupice. Kako beba raste, ona ima sve veću potrebu za kretanjem. To dovodi do jačanja svih mišića, pa i trbušnih. Usled jačanja trbušnih mišića, dijastaza kod beba spontano nestaje.

Kada sumiramo sve gore navedeno, lako je razumeti zašto dijastazu rektusa može imati bilo ko.

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...