Koje namirnice izbegavati dok dojite?

Koje namirnice izbegavati dok dojite

Sadržaj

Koje namirnice izbegavati dok dojite? Izbor namirnica je naročito važan u periodu dojenja. Upravo zbog izloženosti odojčadi  svemu onome što majka unese hranom preko mleka.

Koje namirnice izbegavati dok dojite?

Brojne su nedoumice majki koje doje kada je njihova ishrana u pitanju. Od pitanja da li treba da piju kafu, koje začine i koje čajeve mogu da koriste u ovom periodu…  Zbog toga što sve što unesu u organizam može da dođe do bebe putem mleka…

Koje namirnice izbegavati dok dojite

Da li treba da pijem kafu (čajeve)?   

Izbegavajte uzimanje napitaka sa kofeinom, uključujući kafu, energetska pića, crne čajeve i napitke tipa kole. Kofein koji se izlučuje u mleko može dovesti do razdražljivosti kod bebe i negativno uticati na njen san. Za kafu, postoje adekvatne zamene, ili kafa bez kofeina (ako ste baš ljubitelj kafe ograničite na 1 dnevno).

Koje čajeve ne treba piti u periodu oporavka od porođaja ili  dok dojim PROČITAJTE OVDE

ZAČINI U PERIODU DOJENJA PROČITAJTE OVDE 

Alkohol ni u malim dozama

Ne postoji donji nivo  alkohola u majčinom mleko koje se smatra bezbednim za bebu. Ako dojite a odlučili se, da u izvanrednoj situaciji, uzmete čašu alkoholnog pića, najbolje je da u narednih dva-tri sata ne dojite bebu koliko je potrebno da se alkohol  (jedna jedinica alkoholon pića*) metaboliše i ukloni iz mleka.  Ono što može biti od pomoći u tim situacija jeste da pre konzumiranja alkohola izvučete količinu mleka koja će biti dovoljna da zadovolji glad bebe u tom periodu ili ako se to dešava u večernjim satima, a vaša beba spava veći deo noći, sačekate da beba zaspi.

*Pod 1 jedinicom alkoholnog pića se podrazumeva 330 ml piva sa 5% alkohola, oko 150 ml vina sa 11% alkohola ili 1 čašica žeskog pića od 40% alkohola.

Koje namirnice izbegavati dok dojite

Da li treba da ograničim unos ribe dok dojim?

Morska riba može biti odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje igraju važnu ulogu u prenatalnom i postnatalnom razvoju nervnog sistema i vida kod beba. Međutim, problem sa masnim ribama hladnih mora jeste prisustvo kontaminanata,  kao što je živa, koje mogu predstavljati značajni rizik za nervni sistem bebe. Zbog toga se preporučuje da se unos masnih riba ograniči na 2 porcije nedeljno, ili se možete opredeliti za suplementaciju.

Namirnice sa alergenim potencijalom izbegavati dok dojite

Određene namirnice imaju visoki alergogeni potencijal  (orašasti plodovi, susam, kikiriki, soja, ali i jaja, kravlje mleko, pšenica), zbog čega mogu izazvati alergijsku reakciju kod beba ako već postoji takva  predispozicija .

Ako sumnjate da nešto u vašoj ishrani dovodi do nekih promena kod bebe, kao što su promena na koži bebe  (gruba koža ili osip),  prisustvo dijareje ili penušave i sluzave stolice, pokušajte da utvrdite da li postoji veza između unosa određenih namirnica i pojavom ovakvih promena kod bebe. U tom slučaju se savetuje da vodite dnevnik hrane u kome ćete zapisivati sve što konzumirate u toku dana zajedno sa napomenama o promenama koje primećujete kod beba ukoliko  postoje . Ako posumnjate da bebe reaguje na vaš unos pojedinih namirnica,  potrebno je da tu namirnicu isključite iz ishrane na nedelju-dve i vidite da li će to odvesti do povlačenja  ispoljenih simptoma kod bebe. Ako uklanjanje namirnica nije uticalo na smanjenje ili gubitak zapaženih simptoma kod bebe, vratite te namirnice ponovo u ishranu i razmotrite druge uzroke takvih reakcija kod bebe. U svakom slučaju je važno da sve primećene promene prijavite pedijatru.

Koje namirnice izbegavati dok dojite

Koje namirnice dovode do nadimanja bebe ili iritacije?

U toku početnog perioda dojenja kada se javljaju grčevi kod beba (od 15. dana života do navršenih 4 meseca), možete dobiti savet  da izbegavate namirnice koje dovode do nadimanja. Takođe i pojavu grčeva kod beba kao što su mahunarke (grašak, pasulj, sočivo, boranija), kupus, brokoli, prokelj. Zatim, mleko, crni luk, beli luk, ali i citrusa i ljutih začina. Mada za ovako nešto i dalje ne postoji potvrda u naučnoj i stručnoj javnosti,  pa samim tim ni izričite preporuke.

Ono što je najvažnije jeste da pažljivo pratite bilo kakve promene ponašanja ili pojavu određenih reakcija kod beba. Tako, na primer, ukoliko primetite da unošenje namirnica koje dovode do nadimanja i stvaranja gasova kao što su mahunarke, pojačava dužinu trajanja i intezitet grčeva kod beba isključite iz ishrane te namirnice sve do perioda dok ne prestanu grčevi što je obično oko 4 meseca. Ali ukoliko primetite da eliminacija ovih namirnica ne dovodi do poboljšanja,  savetuje se da se ove namirnice ponovo uključe u ishranu jer predstvaljaju deo uravnotežene i raznovrsne ishrane.

Kontrola unosa kontaminanata putem  hrane!

Pored unosa raznovrsne ishrane izuzetno je važno uneti i zdravstveno bezbedne namirnice. Bebe su posebno osetljive na prisustvo kontaminanata , naročito pesticida koje se izlučuju mlekom, a  koji se nekad mogu naći u namirnicama u većoj količini dozvoljene , što je naročito slučaj sa voćem i povrćem. Preporuka je da voće i povrće nabavljate od poznatih proizvođača ili u marketima u kojima postoji stroži proces kontrole namirnica, a ako vam ukoliko budžet to dozvoljava, zdraviji izbor bi svakako bile namirnica iz organske proizvodnje. Veoma je važno da se povrće i voće pre upotrebe dobro opere, a preporuka je ih oljuštite pre upotrebe.

Uvek birajte sezonsko voće i povrće, posebno ona koja se gaje na našem području.

Koje namirnice izbegavati dok dojite

Zaključak

Osnov zdrave ishrane mame, a samim tim i osnov zdrave ishrane  bebe  jeste uravnotežena i raznovrsna ishrana sa fokusom na pravilan izbor namirnica. Pri tome postoji jako malo ograničenja u izboru namirnica. Ishrana mame koje se zasniva na unošenju raznovrsnih namirnica dovodi do toga da se beba  izlaže različitim ukusima preko mleka. Na taj način se beba priprema da kasnije lakše prihvati različite namirnice kada dođe vreme da se uvedu u njenu ishranu.

avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...