Koji tretmani poboljšavaju intimni život žene nakon porođaja?

koji tretmani poboljšavaju intimni život žene

Sadržaj

Neki tretmani poboljšavaju intimni život žene posle porođaja. Bolni seksualni odnosi, izostanak orgazma, suvoća vagine, poremećaj mokrenja, spadovi vagine. Ili pak, nezadovoljstvo izglednom intimne regije, samo su neki od problema žena posle porođaja. Svakoj ženi je potrebna rehabilitacija posle porođaja. Koji neinvanzivni tretmani mogu poboljšati kvalitet života žene a koje nudi savremena ginekologija?

Intimno zdravlje

Kada imamo problem sa glavoboljom, problematičnom kožom, menstruacijom, viškom kilograma, detalje bez problema delimo sa ljudima koji su nam bliski. Ali, neke detalje retko delimo i sa najboljom prijateljicom, pa čak i svojim lekarom.

U takve teme zasigurno spada intimno zdravlje. Bolni seksualni odnosi, izostanak orgazma, suvoća vagine, poremećaj mokrenja, spadovi vagine. Ili  nezadovoljstvo izglednom intimne regije. Ili estetski problem posle carskog reza… Te promene čine da se neke žene osećaju lošije u svom telu. Dovode do gubitka samopouzdanja pa i narušavanja partnerskih odnosa.

Koji tretmani poboljšavaju intimni život žene nakon porođaja?

Neinvazivne metode već godinama se praktikuju u svetu i one efikasno rešavaju pomenute probleme. Ali, i druge probleme koje se najčešće javljaju nakon porođaja. Ipak, nega intimne regije kod nas je i dalje TABU tema. Mnoge žene gube vaginalnu mišićnu snagu posle porođaja. Ove promene nastaju i zbog  ekstremnih promena težine, napornih aktivnosti ili genetike.

tretmani poboljsavaju intimni zivot zene
Neki intimni problemi žene i dalje su tabu tema.

Kako već koristimo filere, PRP i mezoniti na svojim licima, smatram da će lečenje genitalne regije ovim metodama vremenom postati i kod nas uobičajeno. Posebno kada žene uvide šta se sve može njima postići. Naravno ovakve metode su neinvazivne i delotvorne kada se pravilno postavi indikacija. Nekad je svakako neophodno probleme rešavati hirurškim putem. Međutim, uvek se trudimo da krenemo od manje invazivnih procedura ka onim invazivnijim. Na primet, nevoljno umokravanje je jako čest problem kod žena, a neke od njih imaju i kontraindikacije za operativno lečenje. Sve ove žene mogu se tretirati laserom u kombinaciji sa PRP tretmanom. I uglavnom, žene budu zadovoljne dobijenim rezultatima bez hirurških procedura.

Kod neinvanzivnih metoda ne postoje neželjeni efekti

Veoma je važno da se žena javi ginekologu na samim pocecima tegoba. Na ovaj način nije moguće tretirati ozbiljne i odmakle stadijume već se tome mora pristupiti operativno. Ipak, savet je da svaka žena ode kod ginekologa koji je obučen za ove procedure kako bi se konsultovala. I tako, po mogućnosti izbegla invazivne procedure i operativno lečenje. Svakako, ukoliko je to moguće. Kod ginekologa ne idu samo bolesne žene, već veliki procenat pregleda je preventivan, redovne kontrole zdravlja žena.

tretmani poboljsavaju intimni zivot zene
Briga o sopstvenom zdravlju žene podrazumeva i redovne ginekološke preventivne preglede.

PRP plazma obogaćena trombocitima

Tretman kojim se tretira prednji zid vagine kod urinarnih inkontinencija. Intervencija se vrši tako što se pacijentkinji izvadi jedna epruveta krvi. Krv se potom centrifugira u posebnim aparatima. Dobijena „zlatna supstanca“ se potom ubrizgava u tkivo pacijentkinje. Dakle, ne koriste se nikakve veštačke supstance, nego isključivo krv pacijentkinje. Slične su procedure na primer i kod PRP procedura materice, kada se na sličan način priprema sluznica materice za usadjivanje embriona tokom procesa vantelesne oplodnje.

Laser u funkciji poboljšanja intimnog života žene

Laser pomaže najviše kod spadova prednjeg i zadnjeg zida vagine, do trećeg stadijuma. Najbolji rezultati su kod prvog i drugog stadijuma spada. Danas u 21.veku zahvalni smo nauci i mi, a i žene koje tretiramo. Takođe, laseri pomažu i kod smanjenja bolova kod bolnih odnosa kao i nevoljnog umokravanja (različitih uzroka nevoljnog umokravanja).

tretmani poboljsavaju intimni zivot zene
Savremena ginekologija nudi brojne tretmane koji su neinvanzivni.

Mezoniti u ginekologiji

Koriste se u estetskim procedurama na licu u svrhu podizanja i zatezanja lica. U genitalnoj regiji se njima mogu zatezati prednji i zadnji zid vagine kod spadova. Može uticati na nevoljno umokravanje a takodje se mogu tretirati i velike usne kako bi se postigao lepši izgled spoljnih genitalija. Intervencijom sa mezonitima se može odložiti ili u potpunosti izbeći hirurgija vagine u nekim slučajevima.

Fileri vagine

Koriste se za podmlađivanje velikih usana, prikrivanje malih usana radi simetričnijeg izgleda i smanjenja suvoće vagine. Takođe se može aplikovati radi poboljšanja vlažnosti u tkivu pa čak se može povećati i G-tačka. Nabori i mlitavost mogu se rešiti na više načina. Operativno ili laserski. Ali u poslednje vreme upotrebom dermalnog filera, hijaluronska kiselina u formi filera. Hijaluronski fileri se na našem tržištu široko koriste za uklanjanje bora na licu kao i korekciju usana. Razlika je u tome što su ovakvi fileri posebno formulisani za poboljšanje izgleda i funkcije područja oko vagine.

avatar
Radi u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis u Novom Sadu. Član eminentnih evropskih udeuženja za humanu reprodukciju poput ESHRE-a.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Bakterijska vaginoza  ili nespesifični vaginitis je vaginalna infekcija izazvana prekomernim rastom bakterija koje normalno žive na vaginalnoj sluznici. Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do...

Prohodnost jajovoda je jedan od uslova za prirodno začeće. Koje metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda se sprovode? Ukoliko Vi i vaš partner imate redovne, nezaštićene polne odnose duže od godinu...