Zaustavite Krvarenje iz Nosa Deteta u 5 Koraka

Zaustavite Krvarenje iz Nosa Deteta u 5 Koraka

Krvarenje iz nosa je česta pojava kod dece. Zaustavite krvarenje iz nosa deteta u 5 koraka.

Krvarenje iz nosa, naročito kada se desi prvi put i bez nekog vidljivog razloga, može roditeljima da deluje zastrašujuće, iako je gubitak krvi uglavnom zanemarljiv. Ne treba paničiti, već preduzeti prave mere koje će najčešće dovesti do zaustavljanja krvarenja. Javlja se od uzrasta 2-3 godine, kod dece koja su aktivna, koja se igraju, naprežu, udare, čačkaju nos.

Koji su najčešći uzroci krvarenja iz nosa deteta?

Povrede nosa  su najčešći uzrok. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je naizgled blag udarac dovoljan za početak krvarenja.

Unutrašnje povrede nosa su veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i različitih  predmeta u nos dovodi do krvarenja. Nepodsečeni nokti su čest krivac, pa njih treba proveriti ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

Infekcije, naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa, kao I bakterijske infekcije, naročito one izazvane stafilokokama.

Urođena slabost krvnih sudova nosa: U svakoj nozdrvi postoji jedan splet krvnih sudova (Kiselbahov pleksus). Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljati nos pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nos nehotice povredi.

Šta još može uzrokovati krvarenje iz nosa

Uzrok može biti izlaganje suncu, jer se pod uticajem vrućine šire kapilari koji učestvuju u regulisanju telesne temperature. Sluzokoži nosa ne prija ni suv vazduh u zatvorenom prostoru, naročito tokom zime kada se prostorije greju, pa ih treba redovno provetravati.

Retki i ozbiljni uzroci: Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Zaustavite Krvarenje iz Nosa Deteta u 5 Koraka

Kako pomoći detetu

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti detetu da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici. Starije dete treba obučiti kako da reaguje ako se krvarenje javi kada u blizini nema starije osobe da mu pomogne.

Zaustavljanje krvarenje iz nosa deteta u pet koraka:

 1. Mlađem detetu treba obrisati krv maramicom i utvrditi iz koje nozdrve krv „ide“. Veća deca treba da izduvaju nos i tako ga očiste od sluzi ili stranog tela.
 2. Dete treba da sedne i nagne glavu napred. Ovako se prati količina krvi koju dete gubi, a i ne guta krv. Glavu ne treba naginjati unazad, jer se krvarenje tako povećava.
 3. Izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče prstom, tako da se nozdrva „slepi“ sa koštanom pregradom nosa. Dete sve vreme diše na usta.
 4. Pritisak na nos treba da traje deset minuta. Pre tog vremena ne treba vršiti proveru, jer ako krvarenje nije stalo, postupak ponavljamo.
 5. Ako posle deset-petnaest minuta ne stane krvarenje, treba uzeti kapi za nos. Njihova uloga je da suze krvne sudove u nozdrvi koja krvari. Stavlja se par kapi i ponovi pritisak na nozdrvu u vremenu od petnaest minuta.

Važno je da roditelji ili druge osobe koje pomažu detetu ne paniče, već da ohrabre i uteše dete!

Zaustavite Krvarenje iz Nosa Deteta u 5 Koraka

Kada dete mora da se odvede na pregled?

 • Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.
 • Ako je uzrok krvarenja iz nosa povreda:
 • Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.
 • Ako dete izgubi svest ili je posle povrede malaksalo I bezvoljno. Neka deca ovako reaguju kad vide krv, pa ih treba položiti I podići im noge da se krv vrati u glavu. Za to vreme držati nos pritisnut ako krvarenje nije stalo.
 • Ako se krvarenje ponavlja, spontano ili pri minimalnoj traumi, dete treba odvesti na pregled kod otorinolaringologa. Ako je uzrok krvarenja izazvan anomalijom krvnog suda u nosu vrši se „spaljivanje“ krvnog suda. Tako se uništi krvni sud koji izaziva česta krvarenja i tada je problem rešen.
 • Ako dete ima učestalo krvarenje iz nosa, modrice po koži ili krvarenje iz desni potreban je pregled pedijatra. Lekar će proceniti da li su potrebne laboratorijske pretrage (krvna slika, faktori koagulacije I dr.)

Ako dete ima virusnu infekciju i krvarenje se lako zaustavlja pregled lekara nije neophodan.

U slučaju ponavljanih epizoda krvarenja obavezno je uzeti bris iz nosa mališana na bakterije i gljivice sa antibiogramom. Rezultat brisa odrediće dalju terapiju.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…