Lactobacillus rhamnosus HN001 u prevenciji atopije i alergijskih bolesti deteta

Lactobacillus rhamnosus HN001

Lactobacillus rhamnosus HN001 u prevenciji atopije i alergijskih bolesti deteta, potvrđen je u mnogim studijama. Ovaj soj je jedan od retkih sojeva koji pokazuju višestruke efekte, na metaboličko stanje majke, njeno mentalno blagostanje i imunitet i zdravlje deteta.

Lactobacillus rhamnosus HN001 u prevenciji atopije i alergijskih bolesti još u trudnoći

Crevna mikrobiota majke, tokom trudnoće, ima snažan uticaj na mikrobiotu deteta i sledstveno na njegov imunitet. Smatra se da maternalno-fetalna transmisija mikroba tokom trudnoće (in utero kolonizacija) može imati značajan uticaj na razvoj imuniteta, nervnog sistema, ponašanja i metabolizma deteta. Takođe, ulogu imaju imaju i antibiotska terapija majke, porođajni put, tip hranjenja novorođenčeta (dojenje ili mlečna formula), kupanje, dodir sa majčinom kožom, kao i primena inkubatora, mehaničke ventilacije, invazivne centralne linije, ishrana kroz kateter…

Lactobacillus rhamnosus HN001
Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće.

Različite studije ukazuju da faktori sredine tokom prenatalnog perioda mogu modifikovati gensku ekspresiju i osetljivost na različite alergijske bolesti putem epigenetske modifikacije. Utvrđeno je da primena soja  L. rhamnosus HN001tokom trudnoće i perioda dojenja ima pozitivno dejstvo u prevenciji atopijei alergijskih bolesti dece, pomoću dva mehanizma delovanja.

Lactobacillus rhamnosus HN001
Atopijski dermatitis se najčešće javlja u periodu od trećeg meseca do prve godine života.

2 mehanizma delovanja L. rhamnosus HN001

Prvi mehanizam je poboljšavanje funkcije crevne barijere, a drugi je uticaj na imunski sistem, čime se obezbeđuje bolji balans Th1/Th2 odgovora.

Pokazano je da je kod trudnica koje su tokom trudnoće uzimale L. rhamnosus HN001povećan nivo imuno markera IFN-ɣ u arterijskoj krvi, što utiče na stimulaciju Th1 i smanjenje Th2 imunskog odgovora deteta. Efekat predominacije Th1 odgovora ima ulogu u prevenciji nastanka atopijskih promena kod dece, jer je utvrđeno da osobe sa atopijskim promenama obično imaju niže nivoe Th1 citokina.

Očuvanje zdravlja majke i deteta

Upotreba probiotika u trudnoći je sve značajnija zbog izuzetne važnosti očuvanja zdravlja i majke i deteta. Pokazano je da L. rhamnosus HN001 podržava mnoge aspekte zdravlja i dobrobiti žene.

Lactobacillus rhamnosus HN001
Prevencija ekcema kod beba počinje još u trudnoći, prvo treba da ojačamo imunitet.

Ovaj soj je opsežno ispitivan kod trudnica, gde je pokazao sigurnost i efikasnost. L. rhamnosus HN001 je jedan od retkih sojeva koji pokazuju višestruke efekte, na metaboličko stanje majke, njeno mentalno blagostanje i imunitet i zdravlje deteta.

Lactobacillus rhamnosus HN001
Gravidon A Jedini sadrži probiotik – Lactobacillus Rhamnosus HN001, koji ima višestruko korisno dejstvo na zdravlje mame i bebe.

Gravidon A za trudnice i dojilje sa 12 vitamina, 9 minerala, najnovijom generacijom folata, đumbiromi probiotikom, osmišljena je da pokrije skoro sve potrebe u ishrani koje ovaj izazovni period nudi. Dodatak đumbira smanjuje mučnine, vraća energiju i podiže imunitet. Dodatna suplementacija probioticima pokazala se uspešnom kod podizanja imuniteta budućih mama i njihovih beba, kao i kod prevencije atopijskog dermatitisa i zdravstvenih tegoba u koje nas tokom života ovaj problem može uvesti. Naučna istraživanja o uticaju probiotika na precenciju ekcema.

Poznato je da je dobro balansirana mikroflora u crevima ključ zdravlja i da doprinosi jačanju imuniteta. Takođe je ustanovljeno da se crevna flora značajno menja tokom trudnoće. Crevni mikrobiom žene koja se nalazi u trećem trimestru trudnoće ima sličnu aktivnost kao mikrobiom osobe sa prekomernom telesnom težinom.

Treba znati i to da majka ima glavnu ulogu u razvoju zdrave crevne flore bebe, a time i njenog imuniteta.

Ispitivanja su pokazala da primena Lactobacillus Rhamnosus HN001:

–  Reguliše crevnu resorpciju i smanjuje mogućnost gojaznosti

–  Smanjuje rizik od pojave gestacionog dijabetesa kod trudnica

– Smanjuje rizik od pojave postporođajne depresije

– Smanjuje rizik od razvoja atopijskog dermatitisa kod novorođene dece za 50%

–  Smanjuje broj novorođene dece sa preteranom telesnom težinom

– Smanjuje rizik od gojaznosti u kasnijim fazama života deteta

PROMO ČLANAK

Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…