Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće

Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće

Sadržaj

Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće, na zdravlje trudnice i bebe su značajni.

Koji su efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće?

Pre više od sto godina, Ilija Mečnikov, ruski naučnik, dobitnik Nobelove nagrade, profesor na Pasterovom institutu u Parizu, postavio je prvi postulat o mlečno-kiselinskim bakterijama “koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje i omogućavaju dugovečnost”.

Lactobacillus sp. i Bifidobacterium sp. su najzastupljenije vrste mlečno-kiselinskih bakterija koje imaju ulogu probiotika. Svetska zdravstvena organizacija definiše da su probiotici živi mikroorganizmi, koji dati u odgovarajućoj količini, korisno utiču na zdravlje domaćina.

Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće

Među njima, Lactobacillus rhamnosus se posebno izdvaja kao najviše proučavana i ispitivana vrsta u kliničkim studijama, za koju postoji najveći broj podataka o efektivnosti.  Efektivnost Lactobacillus rhamnosus se svrstava u grupu 1A, što znači da postoje činjenice sa statistički značajnim rezultatima dobijenim kontrolisanim eksperimentom.

Imunomodulatorna svojstva

Unutar vrste Lactobacillus rhamnosus, neki sojevi pokazuju različita imunomodulatorna svojstva, koja mogu vršiti modifikaciju ili prevenciju infektivnih i neinfektivnih stanja. Jedan od takvih sojeva je Lactobacillus rhamnosus HN001, za koji je u više studija pokazano, da ima pozitivno imunomodulatorno dejstvo prilikom primene u periodu trudnoće i posle porođaja.

Lactobacillus rhamnosus HN001 u prevenciji gestacijskog dijabetesa

Trudnoća predstavlja poseban zdravstveni entitet, s obzirom na višestruke promene koje nastaju tokom nje. Crevni mikrobiom, koji obuhvata sve prisutne mikroorganizme,  njihov genom i uslove životne sredine, se značajno menja u periodu od prvog do trećeg trimestra trudnoće.

Smatra se da je crevni mikrobiom žene u trećem trimestru trudnoće najsličniji mikrobiomu osobe sa prekomernom telesnom težinom. Pored toga, stil života u razvijenim zemljama koji podrazumeva obilje i visoku dostupnost hrane vodi do rastućeg problema sa gojaznošću i udruženim oboljenjima, kao što je gestacijski diajabetes melitus. Smanjenje diverziteta mikrobiote u gastro-interstinalnom traktu, koje se dešava sa odmicanjem trudnoće, može da uzrokuje inflamaciju unutar creva i promene u permeabilnosti, apsorpciji, čuvanju i korišćenju šećera i masti iz hrane. Na taj način dolazi do povećanja količine masnog tkiva, povećanja nivoa glukoze u krvi i povećanja cirkulišućih proinflamatornih citokina.

Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće

Ovo stanje, slično dijabetesu, se primećuje u kasnijim fazama svih zdravih trudnoća i smatra se da doprinosi maksimalnom prenosu hranljivih materija fetusu. U slučaju nedovoljnog kapaciteta beta ćelija pankreasa trudnice da izluče dovoljne količine insulina, dolazi do porasta nivoa glukoze u krvi i pojave gestacijskog dijabetesa. Za prevenciju gestacijskog dijabetesa preporučuju  se različite metode kao što su dijeta, gubitak težine i vežbanje, ali često one nisu dovoljno uspešne.

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da primena probiotika, posebno soja Lactobacillus rhamnosus HN001, može da normalizuje crevnu resorpciju, kao i da povoljno utiče na metabolizam glukoze, povećanu osetljivost na insulin i na smanjenje  inflamacije u crevima, što povoljno utiče na prevenciju nastanka gestacijskog dijabetesa. Smatra se da Lactobacillus rhamnosus HN001 može da deluje na snižavanje nivoa konjugovanih žučnih soli, što utiče na regulaciju glukoze u krvi tokom trudnoće.

Lactobacillus rhamnosus HN001 u prevenciji postporođajne depresije

Postporođajna depresija predstavlja značajan zdravstveni i sociološki problem jer utiče na sposobnost majke da brine o novorođenčetu, kao i na celokupan kvalitet njenog života i dnevnu rutinu.

Efekti primene soja Lactobacillus rhamnosus HN001 tokom trudnoće

Takođe, postporođajna depresija majke može prouzrokovati dugotrajne efekte na kognitivni razvoj deteta, njegovo socijalno-emotivno i zdravstveno stanje. Značajan broj studija ukazuje na postojanje veze između mikrobiote creva i hemijskih procesa u mozgu preko dvosmernih puteva, koji uključuju imunski i neuroendokrini sistem, hipotalamus, nadbubrežne žlezde, masne kiseline kratkih lanaca, triptofan, simpatikus i parasimpatikus, vagus i enterični nervni sistem.

Pokazano je da korišćenje probiotika koji sadrži soj L. rhamnosus HN001 tokom trudnoće i posle porođaja smanjuje učestalost pojave simptoma postporođajne depresije i anksioznosti. Međutim, ovaj efekat se ne može generalizovati na sve sojeve probiotskih bakterija i do sada je utvrđen samo kod soja L. rhamnosus HN001. Pretpostavlja se da postoji širok spektar dejstva primene L. rhamnosus HN001 na centralni nervni sistem, kao što su promene u sastavu mikroflore, imuna inaktivacija, aktivacija vagusa, uticaj na metabolizam triptofana i hormone creva kao i lučenje neuroaktivnih supstancija.

avatar
Završila je medicinski fakultet, specijalizaciju iz mikrobiologije sa parazitologijom i poslediplomske studije iz kliničke i eksperimentalne bakteriologije završila na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Stekla je naučno-istraživačko zvanje naučnog saradnika Univerziteta u Beogradu. Autor je velikog broja stručnih radova iz oblasti mikrobiologije i imunologije. Učestvovala u projektima SZO i Instituta Torlak u oblastima proizvodnje i kontrole vakcina, medicinskih sredstava i dijetetskih preparata. Radi u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd u Odseku za sanitarnu mikrobiologiju, gde se bavi ispitivanjem kvaliteta vode, hrane, uzoraka iz spoljašnje sredine i dijetetskih preparata.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...