Najpopularnija Imena Dečaka

Drage mame i tate, ovo su najpopularnija muska imena dece, koja ste vi izabrali, na društvenim mrežama portala Trudnoća i zdravlje. Dali smo poreklo i značenja tih imena.

imena decaka1
Imena decaka2

Sva imena su lepa ali ova ste vi izabrali, sa najviše vaših glasova.

Evo koje poreklo i značenja imaju pojedina imena:

Ime Ognjen: slovenskog je porekla, izvedeno od imenice „oganj“, u značenju „plamen, vatra“.

Ime Petar: Na grčkom jeziku znači „stena“. 

Ime Luka: muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči „luks“ (grč: Λουκάς) što znači „svjetlost, svjetleći“.

Ime Stefan: grčkog porekla i varijanta je grčkog imena Stefanos (Στέφανος) što znači „venac“ ili „kruna“. U prenesenom značenju ime znači „onaj koji je krunisan, koji je ovenčan“. 

Ime Viktor: dolazi od latinske reči koja znači „pobednik ili osvajač“. 

Ime Sava: Hebrejskog je porekla nastalo od riječi „Saba“ , što znači -preobražen, pravedan.

Ime Filip: vodi poreklo od grčke složenice Filippos – fileo znači „volim“, a hippos „konj“. Tako bi se ime Filip moglo prevesti kao ljubitelj konja ili onaj koji voli konje.

Ime Bogdan: staro-slovensko lično ime, poreklom iz grčkog jezika, potiče od reči tj složenice „theodosis“, a koja je sastavljena od reči „theos“ (u značenju Bog; Stvoritelj) i od reči „dosis“ (u značenju dati; darivati; davati), te da u „bukvalnom“ prevodu ima značenje – „dat od Boga“; „Bogom-dan“; „Božiji dar“.

Ime Sergej: Sergej je ruski oblik starog rimskog porodičnog imena Sergius.

144259535 6221116367129 918239436750124343 n.png

Ime Pavle: Pavle je poreklom iz staro-grčkog jezika, ali se smatra  „biblijskim“ imenom, jer je jedan od dvanaest Hristovih apostola, nosio ime Apostol Pavle.

Ime Mihailo: staro slovensko i biblijsko ime. U hrišćanskom svetu, Mihailo je bio jedan od sedam “arhanđela”, koji je u borbi “dobra i zla” pobedio Lucifera kao “posrnulog anđela” (i to u obliku zmije; zmaja ili aždaje).

Ime Andrej: hrišćanskog porekla, po imenu jednog od 12 Hristovih apostola.

Svako vreme nosi i popularnost određenih imena, međutim postoje i imena koja su vekovima prisutna, veruje se, zbog svog značenja. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…