Kako se bebi daje lek? Pravila za bebu i malo dete

Kako se bebi daje lek

Sadržaj

Kako se bebi daje lek?  Pravila kako bebama ili malom detetu davati lek postoje, bebama nije lako dati lek i zato se za početak naoružajte strpljenjem. Smislite neki način da je umirite i odobrovoljite kako se ne otimala i prosula lek. Pažnju možete da joj odvučete tako što ćete joj recimo otpevati pesmicu, zaigrati je zvečkicom, ispričati neku priču, može da pomogne i gledanje crtaća… Ukoliko ništa od toga ne pomaže i beba se i dalje ljuti i opire najbolje je da sve odložite za malo kasnije.

Lekovi se bebi mogu dati da popije, inhalacijom (da udahne), rektalno (u guzu). Zatim  u vidu masti, krema, gela, spreja, inekcijom. Dozu određuje lekar, prema telesnoj masi i uzrastu deteta.

Kako se bebi daje lek
Malom detetu pokažite prvo lek, objasnite mu, budite pozitivni… Ako lekar kaže da lek može da se uzme uz hranu, a dete odbija da popije lek, zamaskirajte ga! Možete ga staviti u sendvič ako je pastozan ili izmrviti i dati uz mleko ili drugi napitak.

Kako se bebi daje lek?

Pri davanju leka bebu treba da držite u polusedećem položaju jer je tada najmanja verovatnoća da će da ispljune lek. Ležeći položaj treba izbegavati jer beba tako može da udahne kapljice tečnosti.

Maloj deci lekove je najbolje davati špricem bez igle naravno, ili kašičicom, a ako koristite kašičicu uzmite neku drugu a ne onu kojom je inače hranite. Špric treba da stavite u bebina usta sa strane , u  obraz i da lagano ušpricate lek.

Kako se bebi daje lek
Beba odbija da popije sirup, ne sviđa joj se ukus, miris, gadi se,  povrati ili ispljune svu količinu leka. Prave muke za roditelje. Pokušajte kasnije ili dogovorite sa pedijatrom drugu alternativu. Ako beba povraća lek, pomažu čepići koji sprečavaju povraćanje, a daju se detetu 20 do 30 minuta pre oralnog davanja leka. Konsultujte se sa pedijatrom.

Šta kada beba povrati lek?

Ukoliko se desi da beba odmah ili u roku od desetak minuta povrati ili ispljune lek dajte joj ponovo i to celu količinu. Međutim ako se to desi dvadesetak minuta po davanju leka onda lek ne morate ponovo da joj dajete. U tom slučaju najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom kako bi se utvrdilo zašto beba povraća lek.

Kako se bebi daje lek
Sirup se može dati i graduisanom kašičicom koja se dobija u originalnom pakovanju. Ne treba koristiti kafenu kašičicu.  Zato što nisu pouzdane. Mogu biti različite zapremine, tako da ne odgovaraju dozi. Ne treba davati sirup iz čaše ili šolje.  Uz konsultaciju sa pedijatrom samo određeni lekovi mogu sa pomešati sa malom količinom tečnosti . Uz vodu, sok, čaj, kompot,  i dati detetu.

Važno kod davanja leka bebi i malom detetu

Koliko leka bebi treba dati zavisi od njene kilaže i zato obavezno ispoštujte sve preporuke u vezi sa davanjem koje ste dobili od lekara.

Lekovi za bebe uglavnom su u obliku sirupa ili praškova i nije poželjno davati tablete, čak ni izmrvljene. Lekovi za skidanje temperature mogu  se davati i u obliku rektiola (rektalno), ako beba povraća ili ima visoku  temperaturu.

Kako se bebi daje lek
Pokušajte da pripremite dete dobrim raspoloženjem, otpevajte neku pesmicu… Poigrajte se pre davanja leka. Bebi se retko daju tablete jer ona, teško da može da je proguta. Tablete moraju da se rastvore u kašičici sa malo vode ili čaja. Međutim, nije poželjno davati lek u obliku tableta.

Kada detetu nije dobro

  • Nudite detetu tečnost i ohrabrite ga da pije. Dojenje je posebno važno bolesnom  malom detetu /bebi!
  • Povremeno procenite stanje deteta, da li se pogoršava; proveravati dete i tokom noći.
  • Ne terajte dete da jede. Ponudite mu hranu koju voli u manjim količinama, tipa kašica, pudinga i kompota.
avatar
Pedijatar, pulmolog Radi u KBC Dr Dragiša Mišović, učesnik brojnih stručnih skupova. Doprinos je dala u prevenciji i lečenju alergijskih pulmoloških problema dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Za bebe, krevetac je neophodan deo nameštaja jer im pruža udobno i sigurno mesto za spavanje i odmor. Osim što je praktičan, pomaže bebama da razviju dobre navike spavanja, poveća...

Roditeljskih briga za novorođenče je brzbroj. Sa novorođenčetom dolaze i razne vrste novih iskustava. Sigurno postoji mnogo stvari o kojima treba da brinete kao novi roditelј. Na sreću, postoji i...

Pesmice za decu po predlogu logopeda mogu vam dati orijentir pri izboru pesmica. Pesmice za decu mogu pomoći u govoru i izgovoru deteta. Dajem vam i primere pesmica uz koje...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...