Kako se bebi daje lek? Pravila za bebu i malo dete

Kako se bebi daje lek

Sadržaj

Kako se bebi daje lek?  Pravila kako bebama ili malom detetu davati lek postoje, bebama nije lako dati lek i zato se za početak naoružajte strpljenjem. Smislite neki način da je umirite i odobrovoljite kako se ne otimala i prosula lek. Pažnju možete da joj odvučete tako što ćete joj recimo otpevati pesmicu, zaigrati je zvečkicom, ispričati neku priču, može da pomogne i gledanje crtaća… Ukoliko ništa od toga ne pomaže i beba se i dalje ljuti i opire najbolje je da sve odložite za malo kasnije.

Lekovi se bebi mogu dati da popije, inhalacijom (da udahne), rektalno (u guzu). Zatim  u vidu masti, krema, gela, spreja, inekcijom. Dozu određuje lekar, prema telesnoj masi i uzrastu deteta.

Kako se bebi daje lek
Malom detetu pokažite prvo lek, objasnite mu, budite pozitivni… Ako lekar kaže da lek može da se uzme uz hranu, a dete odbija da popije lek, zamaskirajte ga! Možete ga staviti u sendvič ako je pastozan ili izmrviti i dati uz mleko ili drugi napitak.

Kako se bebi daje lek?

Pri davanju leka bebu treba da držite u polusedećem položaju jer je tada najmanja verovatnoća da će da ispljune lek. Ležeći položaj treba izbegavati jer beba tako može da udahne kapljice tečnosti.

Maloj deci lekove je najbolje davati špricem bez igle naravno, ili kašičicom, a ako koristite kašičicu uzmite neku drugu a ne onu kojom je inače hranite. Špric treba da stavite u bebina usta sa strane , u  obraz i da lagano ušpricate lek.

Kako se bebi daje lek
Beba odbija da popije sirup, ne sviđa joj se ukus, miris, gadi se,  povrati ili ispljune svu količinu leka. Prave muke za roditelje. Pokušajte kasnije ili dogovorite sa pedijatrom drugu alternativu. Ako beba povraća lek, pomažu čepići koji sprečavaju povraćanje, a daju se detetu 20 do 30 minuta pre oralnog davanja leka. Konsultujte se sa pedijatrom.

Šta kada beba povrati lek?

Ukoliko se desi da beba odmah ili u roku od desetak minuta povrati ili ispljune lek dajte joj ponovo i to celu količinu. Međutim ako se to desi dvadesetak minuta po davanju leka onda lek ne morate ponovo da joj dajete. U tom slučaju najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom kako bi se utvrdilo zašto beba povraća lek.

Kako se bebi daje lek
Sirup se može dati i graduisanom kašičicom koja se dobija u originalnom pakovanju. Ne treba koristiti kafenu kašičicu.  Zato što nisu pouzdane. Mogu biti različite zapremine, tako da ne odgovaraju dozi. Ne treba davati sirup iz čaše ili šolje.  Uz konsultaciju sa pedijatrom samo određeni lekovi mogu sa pomešati sa malom količinom tečnosti . Uz vodu, sok, čaj, kompot,  i dati detetu.

Važno kod davanja leka bebi i malom detetu

Koliko leka bebi treba dati zavisi od njene kilaže i zato obavezno ispoštujte sve preporuke u vezi sa davanjem koje ste dobili od lekara.

Lekovi za bebe uglavnom su u obliku sirupa ili praškova i nije poželjno davati tablete, čak ni izmrvljene. Lekovi za skidanje temperature mogu  se davati i u obliku rektiola (rektalno), ako beba povraća ili ima visoku  temperaturu.

Kako se bebi daje lek
Pokušajte da pripremite dete dobrim raspoloženjem, otpevajte neku pesmicu… Poigrajte se pre davanja leka. Bebi se retko daju tablete jer ona, teško da može da je proguta. Tablete moraju da se rastvore u kašičici sa malo vode ili čaja. Međutim, nije poželjno davati lek u obliku tableta.

Kada detetu nije dobro

  • Nudite detetu tečnost i ohrabrite ga da pije. Dojenje je posebno važno bolesnom  malom detetu /bebi!
  • Povremeno procenite stanje deteta, da li se pogoršava; proveravati dete i tokom noći.
  • Ne terajte dete da jede. Ponudite mu hranu koju voli u manjim količinama, tipa kašica, pudinga i kompota.
avatar
Pedijatar, pulmolog Radi u KBC Dr Dragiša Mišović, učesnik brojnih stručnih skupova. Doprinos je dala u prevenciji i lečenju alergijskih pulmoloških problema dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...