Novogodišnje Čarolije u Izolaciji

Novogodišnje čarolije i kreativnost dece u izolaciji

Sadržaj

Svi želimo novogodišnje čarolije a posebno deca. Kako možemo tokom pandemije praznične momente provesti bez oskudice osmeha, uz dečije ideje, želje i motive?

Novogodišnje čarolije ne mogu da čekaju

Pandemija je uslovila promene naših brojnih navika. Još uvek traje gubitak osećaja na bazičnu sigurnost roditelja i dece, slobodu da se viđamo sa bliski osobama, spontanost da odlazimo na igrališta ili parkove kao nekada, pratimo različite manifestacije i sadržaje za decu…U izolaciji ipak možemo da pronađemo alternativne načine da sa decom zadovoljimo te potrebe i u otežanim okolnostima. Koliko god je skučenost i ograničenost u kojoj se nalazimo za većinu neprijatna, mnogima može poslužiti kao prilika da sa decom spoznaju nove oblike zabave kroz kreativne aktivnosti kod kuće.

Novogodišnje Čarolije u Izolaciji - Novogodisnje carolije i kreativnost dece u izolaciji 4
U razvoju svojih ideja, stvaranju i uživanju u rezultatima i prazničnoj čaroliji.

Postoje brojne mogućnosti da motivišete mališane na stvaranje i učenje, a istovremeno zabavu. Najjednostavnije je dekorisanje jelke, prilika gde ćete detetu prepustiti da samo bira dekorativne elemente. Kroz to najmlađi mogu da uče nazive boja uz vašu pomoć i da iste izgovaraju i prepoznaju i u drugim oblicima. Možemo dopustiti detetu da kombinovanjem ukrasa razvija sklad za boje, veličine i  prepozna prezasićenost detalja… Dekorisanje novogodišnjeg tanjira, takođe, deci može biti zanimljiv poziv za nove ideje, a i ukusne trenutke.

Sa decom od 3. godine i starijim mališanima

Zabavite se i stvaranjem ukrasa. Uz vaš nadzor od različitih papira, tkanina, perlica možete izrezivati i lepiti oblike: mašne, pahuljice, vilenjake, srca… Kada ih postavite na jelku zajedno opisujte svaki oblik: zašto je baš taj oblik, boja, materijal odabran? Kroz to saznajemo i dečije omiljene boje, oblike, a istovremeno dete uči nove pojmove pri opisivanju i vežba izgovor. Mališani od 5. do 7. godine mogu da naprave i figuru ,,pravog“ Deda Mraza uz materijale koje većinom imate kod kuće.

 

 

Novogodišnje Čarolije u Izolaciji - Novogodisnje carolije i kreativnost dece u izolaciji 3
Najpogodnija je kugla bele boje, ali i bilo koja jednobojna kugla može poslužiti kao podloga za crtanje.

Ukoliko ste u prilici da nabavite plastične jednobojne kugle, otkrićete zajedničku maštovitost da izradite unikatne novogodišnje kugle. Poželjno je da kugle budu plastične, a ne staklene, kako bi ih mališani slobodnije oslikavali bez opreza da će iste razbiti i kako bi bile trajnije. Oslikavanje novogodišnjih kugli sa mališanima možete raditi flomasterima, temperama, a za dugotrajne otporne šare akrilnim bojama. Akrilne boje su pristupačne i u malim tubama, na vodenoj bazi su i koriste se poput tempera. Na kraju rada možete  pomoći detetu da neke delove ukrasi lakom sa svetlucavim česticama. Potrebna vam je tanka četkica i potezi mališana mogu da počnu. Trudite se da podstaknete dete da najpre smisli i priča šta planira da nacrta.

Ali… ukoliko su to tajne vašeg deteta i prepusti se stvaranju u tišini, posle oslikavanja verovatno će biti otkrivene i tajne i želje i snovi. Samo ih pitajte nešto o oslikanim motivima, poveriće se. Kroz kreativne aktivnosti saznaćete i više o tome  šta deca maštaju, žele ili o čemu razmišljaju, jer njihovi radovi reflektuju i njihova osećanja i ideje.

Pravo vreme za iskazane želje je i tokom pravljenja novogodišnje čestitke. Dozvolite detetu da nacrta, ukrasi preklopljeni karton ili papir, a potom zapišite njegove želje. Ispod želja možete mu dati da vežba da potpiše svoje ime. To će istovremeno biti za dete zabavno učenje, iskreno komuniciranje i emocija zadovoljstva zbog nastalog dela.

Novogodišnje Čarolije u Izolaciji - Novogodisnje carolije i kreativnost dece u izolaciji 2
Pohvalite dečije dekoracije, dopustite im da ih stave na željeno mesto, da ih pokazuju, opisuju…

Po dečijem izboru

Neka jelka bude po njihovom izboru ukrašena, a možete i neki ukras mališanima da zalepite na stakla prozora ili okačite na zid. Pružićete im dodatni osećaj važnosti njihovog rada i sigurnosti u svoje kreativne veštine.

Ukoliko ste u mogućnosti možete putem interneta kontaktirati sa prijateljima, roditeljima i mališanima  i preko kamere organizovati u dogovorenom terminu malu virtuelnu izložbu. Uz malo angažovanja, stvorićete priliku da svako od njih i drugima pokaže svoje stvaralaštvo, a istovremeno spontano stiče rutinu javnog nastupa i predstavljanja.

Bilo da se radi o oslikavanju dekorativnih kugli, pravljenju mašni, Deda Mraza od platna, papira, vate… postavljanju ukrasa, dobro je da sve aktivnosti budu koncipirane u vidu ciljeva. Ti ciljevi mogu biti oročeni vremenski sa osmišljenom strategijom da dete istovremeno vežba disciplinu, preciznost i istrajnost. Možete se odlučiti da više puta ponovite izradu nekog ukrasa, kako bi mališanu objasnili važnost uloženog truda u vidljivo boljem rezultatu kroz vežbanje, a zabavu. Na taj način deca stiču i strpljenje i preciznost. Može se dogoditi da dečija sposobnost da se istraje u određenom cilju bude prekinuta nakon promene raspoloženja. Najuspešniji način je da dopustimo detetu da nastavi posle određenog vremena (možemo isto da pokušamo sutra). To je strategija da dete uvidi da čak i kada je usled lošeg raspoloženja posustalo, to ne znači da je sve ono što je postiglo prethodnih dana poništeno. Objasnite mu da greška nije isključivo za negativnu kritiku. Kada na prekršaj ili grešku gledamo samo kao na prekršaj i pokušaj, a ne kao na pokazatelj sopstvene (ne)sposobnosti, lakše ćemo sebi oprostiti i nastaviti dalje ka ostvarenju željenog cilja u detinjstvu i kao odrasla osoba.

Opustite se sa decom, ne brinite ko će sve posle da raspremi i upakuje. Uključite mališane i u pakovanje i uklanjanje dekoracije nakon praznika. Najmlađi mogu da kroz to vežbaju razvrstavanje ukrasa po bojama, oblicima, uče da broje i stiču prve navike o urednosti prostora.

Možda najlepše praznične momente možete provesti u kreativnim aktivnostima i ljubavi prema stvaranju i igri. Zasigurno, bićete okruženi bojama, stvorenim ukrasima, čestitkama. Bićete umiveni dečijim i vašim osmehom i zadovoljstvom zbog ostvarene mašte.

avatar
Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....