Opadanje kose posle porođaja i 4 vrste pomoći

Sadržaj

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose nakon porođaja i da li možete sprečiti da se to dogodi?

Tokom trudnoće, možda ste bili blagosloveni gustom i sjajnom grivom kose. Međutim, nakon rođenja bebe, Vaši pramenovi mogu početi da se preterano osipaju. Ovaj normalni simptom je rezultat hormonalnih promena u telu nakon porođaja.

opadanje kose posle porođaja

Šta uzrokuje opadanje kose posle porođaja?

Gubitak kose posle porođaja se ne smatra pravim gubitkom kose. I to zato  jer vam zapravo samo gubite dodatnu kosu koju ste stekli (i zadržali) tokom trudnoće. Svi menjaju kosu, ali trudnoća menja stvari. Dešava se mnogo hormonalnih promena, a jedna stvar koju te hormonske promene čine je da promovišu rast kose. Drugim rečima, hormoni trudnoće Vas zapravo sprečavaju od normalnog svakodnevnog gubitka vlasi.

Kada se Vaši hormoni vrate u normalu nakon trudnoće, dolazi do pada estrogena. To uzrokuje da se opadanje kose nastavi.  Ali imajte na umu: prestali ste da gubite  kosu nekoliko meseci tokom trudnoće. Tako, da kosa koja Vam se lepila za glavu mora da izađe. Ovaj fenomen se naziva telogen efluvium.

Kada počinje opadanje kose nakon porođaja?

Generalno sa telogenom efluvijumom, postoji neka vrsta događaja. U ovoj situaciji to je rađanje, ali mogu postojati i drugi uzroci. U suštini, veća količina Vaše kose od normalnog se pokreće da uđe u ovu fazu mirovanja/osipanja. Potrebno je oko tri meseca da ta kosa opadne. Zbog toga većina žena primeti gubitak kose nakon porođaja oko tri meseca nakon porođaja.

Folikuli dlake stagnirali su u fazi rasta. Zato će izgledati da postoji ekstremni gubitak kose. Jer, je to mnogo više od standardnih 100 vlasi koje osoba očekuje da izgubi dnevno. Kosa može da Vam ispada svuda na glavi kada je češlјate ili se tuširate. Neke žene posle porođaja jednostavno izgube neke pramenove oko linije kose. Tako, da im kosa napred izgleda  kao da ćelave.

opadanje kose posle porođaja

Koliko dugo traje gubitak kose posle porođaja?

Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa (ACOG), kosa će početi ponovo da raste nakon tri do šest meseci od porođaja. Iako postoje izuzeci, u  većini slučajeva  gubitak kose će se  spontano normalizovati. Vreme do oporavka varira. Kod nekih žena je to tri meseca, kod nekih šest meseci. Povremeno može da traje i godinu dana.

Gubitak kose nakon porođaja je privremena faza. Malo je verovatno da će Vaša kosa postati izuzetno gusta kao u trudnoći. Ne brinite ako Vaša kosa počne da izgleda dodatno tanka. Međutim, svačiji hormonski pomak će se manifestovati drugačije. To je veoma prirodan proces.

NEGA KOSE U PRVOJ GODINI POSLE POROĐAJA PROČITAJTE OVDE

Kako sprečiti gubitak kose posle porođaja?

Možete li zaustaviti gubitak kose nakon porođaja? Verovatno ne, ali možda ćete moći da to kontrolišete. Dobra ishrana je neophodna nakon porođaja. Može pomoći da Vaša kosa bude jaka, zdrava i netaknuta. Ne štedite na unosu proteina i gvožđa!

Međutim, ako se opadanje čini neuobičajenim, možda ćete želeti da se obratite lekaru. Oni mogu da Vas testiraju na poremećaje štitne žlezde ili druge zdravstvene probleme.

opadanje kose posle porođaja

Suočavanje sa opadanjem kose posle porođaja

Da li želite tretman zbog gubitak kose nakon porođaja? Evo kako da Vaša kosa izgleda najbolјe tokom ove čudne tranzicije.

Tražite stručno mišlјenje i promenite frizuru

Prvo i najvažnije, posetite Vašeg stilistu za profesionalni savet.  Nekoga ko ima iskustva sa teksturom Vaše kose (bilo pre ili posle porođaja). Provesti ga kroz promene koje ste doživeli. Oni mogu preporučiti drugu frizuru. Onu koja uklјučuje te fine dlačice na prednjoj strani ili pokriva mesta na kojima možda imate opadanja.

Opadanje kose posle porodjaja

Ako ste ranije imali dugu kosu, možda ćete morati da je skratite na duge šiške koje uokviruju lice. Takođe Vam se može savetovati da odložite određene stilove koji bi mogli da izazovu veći pritisak na Vašu kosu. Naprimer izbegavanje čvrstih pletenica tokom intenzivnijeg perioda opadanja. U nekim slučajevima, raslojavanje Vaše kose po celoj glavi takođe će Vam dati više punoće. Farbanje kose joj takođe može dati oblik. Isticanje prednje strane može delovati kao kamuflaža. Ili pokušajte sa sjajilom, tretmanom koji kosi daje sveobuhvatan sjaj.

Ako kosu obično delite na sredini, pokušajte sa bočnim delom. Tako ćete prikriti proređenu kosu na slepoočnicama.

PUL TEST OPADANJA KOSE – TREBA LI OTIĆI KOD DERMATOLOGA

Održavajte kosu vlažnom i koristite penu za oblikovanje

Korišćenje pravih proizvoda može dati iluziju punoće. Potražite penu za povećanje volumena u apoteci ili salonu. Uvek koristite balzam ili hidratantnu kremu za kosu nakon šamponiranja.

Pijenje vode i davanje prioriteta vitaminima u ishrani je još jedno odlično sredstvo za brigu o Vašim vlasima. Takođe i sprečavanje da tekstura Vaše kose postane previše suva.  Uravnotežena i hranlјiva ishrana treba da sadrži dosta vitamina, minerala i proteina. Poput gvožđa, masnih kiselina i vitamina D. Nedostatak gvožđa je dobro poznat uzrok gubitka kose, a vitamin D doprinosi kruženju folikula dlake.

opadanje kose posle porođaja

Dodajte teksturu

Elegantne, ravne frizure čine proređenu kosu očiglednijom. Ako obično fenirate svoju kovrdžavu ili talasastu kosu, razmislite o prirodnoj kovrdžavosti. Ako imate ravnu kosu, pokušajte da koristite čičak valјke ili peglu za uvijanje. Tako ćete svojim pramenovima dali malo sjaja i teksture.

Nosite ukrasne dodatke za kosu

Trake za glavu, šalovi, bandane, pa čak i perike su zabavni i moderni načini da prikrijete gubitak kose nakon porođaj. Mogu da skinu pritisak sa Vašeg novčanika ako poseta skupom salonu trenutno nije u planu. Posebno su popularni kod novih mama koje imaju malo vremena da se posvete nezi kose.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...

Kakav je uticaj postporođajne depresije na majku, bebu i oca? Postpartalna depresija je najčešći oblik pogoršanja u psihičkom funkcionisanju koji može da pogodi porodilju. Nalazi 59 razmotrenih longitudinalnih studija širom...