Placenta previa – Nisko usađena posteljica

Placenta previa

Sadržaj

Placenta previa, zašto nastaje,  koliko je česta, koji su simptomi placente previe, može li se nekako sprečiti i kako se leči? Šta izbegavati od aktivnosti ako imate placentu previu?

Šta je placenta?

Placenta je organ koji se razvija unutar materice tokom trudnoće, zadužena da obezbeđuje kiseonik i hranljive materije i štiti bebu tokom 9 meseci. Ona je takođe i važan proizvođač hormona koji pomažu rast bebe i normalan tok trudnoće.

Posteljica proizvodi čuveni hCG hormon zahvaljujući kom je moguće rano dijagnostikovati trudnoću, a proizvodi i „hormon trdunoće“- progesteron. U devetom mesecu, posteljica prenosi bebi mamina antitela koja joj grade imunitet u prvim mesecima života.

Poseljica ili placenta nastaje od oplođene jajne ćelije i unutrašnjeg zida materice (endometrijuma). Njen razvoj počinje već 5-6 dana nakon začeća. Ona se često formira u donjem delu materice, a zatim se, kako beba raste i razvija se, pomera naviše ili u stranu. U najvećem broju trudnoća, ona je celom dužinom priljubljena uz zid materice.

Placenta previa
Važno je ići redovno na zdravstvene kontrole kod ginekologa.

Šta je placenta previa?

Placenta previa je stanje u trudnoći tokom kog posteljica urasta iznad grlića materice čineći tako izlaz bebi delimično ili potpuno neprohodnim tokom porođaja. U zavisnosti od stepena “pokrivenosti”, placenta previa se svrstava u četiri kategirije, od delimične do potpune. Od njenog položaja zavisi da li će trudnica moći da se porodi vaginalnim putem ili carskim rezom.

Ovo stanje može biti rizično kada grlić počinje da se širi i “priprema” za porođaj, jer se tada nisko usađena posteljica može odvojiti od materice i izazvati krvarenje. Kako je placenta puna krvnih sudova, njeno pomeranje tokom otvaranja grlića može uzrokovati ozbiljnija krvarenja tokom trudnoće i porođaja.

Koji su simptomi placente previe?

Ponekad, pred kraj drugog trimestra trudnoće, trudnica može primetiti bezbolno krvarenje iz vagine. Krvarenje se često desi tokom noći, tokom sna i trudnica ga primeti tek ujutru. Ovo krvarenje obično spontano prestane.

Ukoliko buduća mama ide redovno na kontrolne preglede placenta previa se može ustanoviti ultrazvučnim pregledom. Dobro je da se ovo stanje na vreme dijagnostikuje jer se tako sprečavaju komplikacije tokom porođaja kao što su obilna, često i po život opasna krvarenja.

KRVARENJE U TRUDNOĆI ŠTA RADITI A ŠTA NE RADITI POGLEDAJTE OVDE

Placenta previa
Ginekolog će preporučiti da izbegavate aktivnosti koje bi mogle dovesti do kontrakcija.

Obično se kod nisko usađene posteljice savetuje porođaj carskim rezom, iz bezbednosnih razloga.

Kod žena kod kojih je placenta previa dijagnostikovana u ranijim nedeljama trudnoće često se dešava da se ovaj problem spontano reši – prirodnim rastom materice tokom trudnoće tokom koje se materica širi i povećava razmak između grlića i posteljice.

Može li se sprečiti placenta previa i koliko je česta?

Smatra se da jedna od 200 trudnica imaju dijagnozu placente previe. Ne postoji jasno određena predispozicija niti zvaničan uzrok, ali možemo reći da je češće primećena kod žena starijih od 35 godina, kao i kod osoba koje su imale ozbiljnije hirurške zahvate na materici poput odstranjenja većih mioma, carskog reza, dilatacije materice nakon gubitaka trudnoće, kao i kod žena koje su imale ovu dijagnozu u ranijim trudnoćama. Iako se podrazumeva da su alkohol i opijati strogo zabranjeni, ipak moram naglasiti da je placenta previa češća kod trudnica koje su konzumirale nikotin tokom trudnoće. Upotreba kokaina takođe dovodi do ove dijagnoze. Placenta previa je neznatno češća kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća.

Šta izbegavati od aktivnosti ako imate placentu previu?

Ukoliko vam se tokom trudnoće dijagnostikuje nisko usađena posteljica ginekolog će vam vrlo verovatno preporučiti da izbegavate aktivnosti koje bi mogle dovesti do kontrakcija poput seksualnog odnosa ili aktivnosti koji mogu povećati rizik od krvarenja poput tračanja, čučnejva, podizanja težih stvari ili skakanja. Mame sa ovom dijagnozom su u većem riziku od prevremenog porođaja pa je moguće uključivanje terapije koja bi sprečila prevremeni porođaj.

Placenta previa
Važna je dobra informisanost trudnice

Lečenje placente previe

Ne postoji medicinski ili hirurški metod za lečenje placente previe, ali postoji nekoliko metoda za sprečavanje krvarenja. Ukoliko vam je dijagnostikovana placenta previa, cilj je približiti se što više terminu porođaja.

Rešenje koja će vam ponuditi ginekolog uglavnom je mirovanje i izbegavanje aktivnosti koje bi mogle uzrokovati krvarenje. Poput seksualnog odnosa ili vežbanja. Važno je redovno uzimati cervikalni i vaginalni bris. Tako će se na vreme reagovati ako postoji infekcija koja bi mogla uticati na prevremeno otvaranje grlića, ujedno do krvarenja i prevremenog porođaja.

Ukoliko je u pitanju jače i oblinije krvarenje, verovatno ćete biti upućeni na održavanje trudnoće u bolnici. Ovo rešenje je ponekad najbolje jer su bolnički uslovi idealni za praćenje vašeg i bebinog zdravstvenog stanja. Uz najbolju moguću negu.

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...