Povećan holesterol u trudnoći – 3 strategije za zdrav nivo holesterola

Povecan holesterol u trudnoci

Sadržaj

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji prelaze 2,25 mmol/L.

Povećan holesterol u trudnoći

Nivo holesterola viši od uobičajenog nije samo normalan tokom trudnoće, već je i neophodan. Da bi podržao hormone poput estrogena i progesterona, koji su od vitalnog značaja za održavanje trudnoće. Vaša beba koja raste u velikoj meri koristi holesterol za zdrav razvoj udova i mozga.

Povecan holesterol u trudnoci

Postoje suštinska partnerstva koja se javlјaju kako bi se podržala trudnoća u razvoju. Postoje specifični enzimi za menjanje i promenu holesterola u funkcionalne hormone. Međutim, još uvek postoji takva stvar kao što je previše holesterola tokom trudnoće. Ovo stanje je povezano sa nekim ozbilјnim komplikacijama.

Šta je visok holesterol – hiperholesterolemija u trudnoći?

Hiperholesterolemija, povećan holesterol se utvrđuje sa više merenja. Kada lekar želi da proveri Vaš nivo holesterola, naručiće test krvi poznat kao lipidni status. To je zapravo grupa testova koji meri sledeće parametre:

  • Ukupni holesterol.
  • Lipoprotein niske gustine (LDL) holesterol (“loš” holesterol).
  • Holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL) (“dobar” holesterol).
  • Trigliceridi.

Ova merenja pomažu lekarima da dijagnostikuju visok holesterol. Takođe i da procene rizik osobe od zdravstvenih problema.

Referentne vrednosti holesterola za odrasle

  UKUPNI HOLESTEROL LDL HDL TRIGLICERIDI
Normalno ili Optimalno od  3.23 mmol/l  do 5.17 mmol/l do 2.58 mmol/l Do 1.29 mmol/l niža od 1,7 mmol/L
Granične vrednosti 5.17 mmol/l  do 6.18 mmol/l 3.36 mmol/l  do 4.11 mmol/l od 1,70 – 2,25 mmol/L
Povišene vrednost od 6.18 mmol/l 4.13 mmol/l  do 4.88 mmol/l Visoko-rizične

od 2,26 – 5,64 mmol/L

Vrlo visoko-rizične

≥ 5,65 mmol/L.

Izvor: Johns Hopkins Medicine

Šta je previsok holesterol tokom trudnoće?

Nivo holesterola se prirodno povećava tokom drugog trimestra trudnoće. On dostiže vrhunac tokom trećeg trimestra. Obično se vraća u normalu oko četiri nedelјe nakon porođaja. Tokom čitave trudnoće, možete očekivati da će Vaš ukupan holesterol porasti za oko 50%.

Iako je poznato da nivo holesterola raste tokom trudnoće, holesterol se ne proverava rutinski tokom trudnoće. Ne postoje referentni rasponi za nivoe holesterola kod trudnica. Odnosno, stručnjaci nisu definisali šta se smatra normalnim ili optimalnim kada je u pitanju holesterol kod trudnica.

Povecan holesterol u trudnoci

Međutim, poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji prelaze 2,25 mmol/L.

Rizici od veoma visokog holesterola u trudnoći

Stručnjaci ne razumeju u potpunosti efekte visokog holesterola na trudnoću i razvoj fetusa. Međutim, istraživači su pronašli vezu između veoma visokog holesterola i određenih komplikacija.

Na primer, abnormalno visoki nivoi triglicerida su povezani sa preeklampsijom i gestacijskim dijabetesom. Obe komplikacije mogu predstavlјati rizik i za trudnicu i za bebu. Neke studije pokazuju da su viši nivoi holesterola takođe povezani sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja.

Povecan holesterol u trudnoci

Lečenje visokog holesterola pre i tokom trudnoće

Ne lečimo često aktivno visok holesterol kod trudnica. Lečimo samo ako postoji velika zabrinutost za kardiovaskularni rizik. Mora se odmeriti potencijal nanošenja štete fetusu. Ako planirate da zatrudnite, najbolјe je da proverite holesterol. Otkrivanje visokog ili graničnog visokog holesterola pre trudnoće daje Vam vremena za rešavanje problema. Tada treba preduzeti korake da se holesterol smanji. Ovo iz razloga što su vam opcije lečenja u trudnoći ograničene zbog rizika za fetus u razvoju.

Iako je idealno, otkrivanje i snižavanje visokog holesterola pre trudnoće nije uvek moguće. U tim slučajevima, postoje bezbedni koraci koje možete preduzeti tokom trudnoće. Tako ćete smanjiti svoj „loš“ holesterol i povećati „dobri“ holesterol. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre bilo kakvog lečenja.

Lekovi za smanjenje nivoa holesterola

Statini su zlatni standard za lečenje visokog holesterola kod pacijenata koji nisu trudni. Ali oni nisu preporučeni i kod trudnica.

Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju statine nemaju veći rizik od urođenih mana od drugih trudnica. Ipak oni u trudnoći nisu preporučeni o čemu govore urađena istraživanja. Statini koji se uzimaju u toku trudnoće mogu dovesti do prevremenog porođaja. Istraživanja kažu i da se rađaju bebe sa malom porođajnom težinom.

U 2021. godini, FDA rekla je proizvođačima statina da uklone upozorenje da ovi lekovi nisu preporučeni trudnicama. Ali, navela je da „većina trudnica treba da prestane da uzima statine“. Sekvestranti žučne kiseline se češće propisuju od statina u trudnoći za kontrolu holesterola.  Postoji potencijal da trudnice koriste smole koje vezuju žučne kiseline za smanjenje holesterola. Međutim, trudnice se žale na ozbilјne gastrointestinalne probleme kada uzimaju ove smole.

Povecan holesterol u trudnoci

Kako održati zdrav nivo holesterola u trudnoći

Najpreporučlјivije strategije za održavanje zdravog nivoa holesterola tokom trudnoće su promene stila života. Ovo su promene načina života koje preporučujem.

  • Birajte zdrave masti. Zasićene masti nisu preporučene. Preporučene su zdrave masti – mononezasićene i polinezasićene. One podižu nivoe “dobrog” holesterola. Zdrave masti možete pronaći u orašastim plodovima i semenkama, avokadu, ribi i maslinovom ulјu.
  • Jedite puno rastvorlјivih vlakana. Rastvorlјiva vlakna pomažu u kontroli holesterola i skokova šećera u krvi. I to, stvaranjem barijere koja sprečava apsorpciju masti. Rastvorlјiva vlakna možete dobiti preko ovsa, ječma, prosa, čia semena. Takođe i drugih žitarica, svežeg voća i povrća. Povrće koje sadrži rastvorljiva vlakna je brokoli, kupus, prokulice, sočivo i pasulј.
  • Redovno vežbajte. Hodanje, plivanje i prenatalna joga su preporučeni.  Pre bilo koje fizičke aktivnosti neophodno je konsultovati lekara koji prati vašu trudnoću.

MASTI U ISHRANI TRUDNICE PROČITAJTE OVDE.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...

Promene u kovrdžama tokom trudnoće nisu retke. Iako to može iznenaditi neke žene, veoma je uobičajeno da se kovrdže razvijaju, prilagođavaju i menjaju tokom trudnoće – ponekad trajno. Sa mnoštvom...