Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Prevencija polenske alergije

Sadržaj

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo?

Prevencija polenske alergije

Dok su antihistaminici često prva linija odbrane protiv simptoma alergije, sve više ljudi istražuje prirodne načine za borbu protiv njih. Suplementacija za prevenciju polenske alergije je opcija za one koji žele izbeći  neželjene efekte lekova. Ili, koristiti ih kao dodatak standardnoj terapiji. Oksidativni stres može povećati osjetljivost na alergene i pogoršati simptome alergije na polen. Sezonske alergije mogu biti izazovne, ali prirodni suplementi nude obećavajuće alternativne pristupe. Vitamin C, vitamin D, probiotici, minerali i omega-3-masne kiseline imaju svoje specifične uloge u ublažavanju simptoma alergije.

Prevencija polenske alergije

Vitamin C za prevenciju polenske alergije

U borbi protiv alergija na polen, suplementacija može biti od koristi. Jedan od najčešće preporučenih suplemenata je vitamin C. Tadicionalno se koristi za prevenciju i lečenje prehlade. Nedavna istraživanja su pokazala da bi suplementacija vitaminom C mogla biti korisna i u kontekstu alergijskih reakcija.

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala. Oksidativni stres može povećati osetljivost na alergene, uključujući i polen. Redovno uzimanje vitamina C može pomoći  u smanjenju oksidativnog stresa. Time i ublažiti simptome alergije na polen.

Vitamin C može imati i blago antiinflamatorno delovanje. To može pomoći u smanjenju upale u nosnoj sluznici i respiratornom traktu. Smanjenjem upale, vitamin C može ublažiti simptome poput začepljenog nosa. Zatim curenja nosa i iritacije grla, koju su propratni kod alergije na polen.

Prevencija polenske alergije

Postoje istraživanja koja sugerišu da vitamin C može inhibirati enzim koji je uključen u proces proizvodnje histamina. Histamin je supstanca koja izaziva simptome alergije, poput svraba, kijanja i otoka. Smanjenje produkcije histamina može doprineti smanjenju ozbiljnosti alergijskih simptoma.

Vitamin D i polenske alergije

Vitamin D poznat kao kalciferol igra ključnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma. Nedavna istraživanja su pokazala njegov potencijal u prevenciji alergijskih reakcija na alergene poput ambrozije.

Prevencija polenske alergije

Neka istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može doprineti disbalansu imunološkog sistema. I tako povećati sklonost alergijskim reakcijama. Istraživani su efekti suplementacije vitaminom D na simptome alergije na ambroziju. Studija objavljena u časopisu ,,Allergy, Asthma&Immunology Research“ 2022 godine analizirala je efekte dugotrajne suplementacije vitaminom D na simptome alergijskog rinitisa uzrokovanog ambrozijom. Rezultati su pokazali značajno smanjenje simptoma alergije kod osoba koje su uzimale vitamin D u poređenju sa osobama koje nisu.

Omega-3-masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su takođe popularan izbor za olakšanje simptoma alergije na polen. Omega-3-masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale u nosnoj sluznici i respiratornom traktu što može ublažiti simptome alergije.

U ishrani je bitan balans između omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ishrana je obično bogatija omega-6 masnim kiselinama. Omega-3- masne kiseline su često nedovoljno zastupljene. Povećanja unosa omega-3 masnih kiselina može pomoći u uspostavljanju ravnoteže između ova dva tipa masnih kiselina i smanjenju upalnih procesa. Omega-3 masne kiseline takođe mogu imati blago antioksidativno djelovanje. Mogu doprineti  smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.

Prevencija polenske alergije

Probiotici kao prevencija alergija

Zdravlje gastrointestinalnog trakta igra važnu ulogu u regulaciji imunološkog sistema i smanjenju rizika od alergijskih reakcija.

Neki probiotici mogu modulirati aktivnost T-ćelija i B-ćelija. To može smanjiti prekomernu reaktivnost imunološkog sistema na alergene, uključujući i polen. Oni mogu podržati zdravlje creva tako što poboljšavaju balans između ,,dobrih“ i ,,loših“ bakterija u crevima i održavaju integritet crijevne barijere. Ovo može smanjiti propustljivost creva za alergene i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

Iako postoje neka obećavajuća istraživanja koja ukazuju na koristi probiotika u prevenciji alergija, posebno kod dece, još uvijek postoje ograničenja u vezi sa metodologijom i doslednošću rezultata. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se bolje razumeli mehanizmi delovanja probiotika, identifikovale najefikasnije vrste i doze za prevenciju alergije na polen.

Mineralne materije i prevencija alergija

Minerali kao što su cink, selen, magnezijum, kalcijum i bakar igraju ključne ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema. Nedostatak određenih minerala može dovesti do disbalansa u imunološkom sistemu, što može dovesti do povećane sklonosti alergijama.

Kalcijum je neophodan  za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. On može pomoći u održavanju ravnoteže imunološkog odgovora i smanjenju prekomerne reaktivnosti na alergene. Kalcijum takođe može imati antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale uzrokovane alergijskim reakcijama. Smanjenjem upale, kalcijum može ublažiti simptome alergije kao što su svrab, curenje nosa i iritacija očiju. Takođe, pomaže u jačanju disajnih puteva  što može biti korisno kod alergijskih reakcija koje utiču na respiratorni sistem. Ovo može pomoći smanjenju opstrukcije disajnih puteva i olakšati disanje  kod osoba sa polenskom alergijom.

Suplementi kalcijuma mogu se koristiti kao preventivna mera za polensku alergiju, posebno kod osoba koje imaju nedostatak kalcijuma u ishrani. Međutim, važno je napomenuti da prekomerno uzimanje kalcijuma može dovesti do nuspojava poput gastrointestinalnih problema i formiranja kamenca u bubrezima.

Magnezijum je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima u telu, uključujući funkciju imunološkog sistema. Nedostatak magnezijuma može uticati na imunološki odgovor organizma i povećati osetljivost na alergene uključujući polen. Kao i kalcijum i magnezijum deluje protivupalno i ublažava prateće simptome polenske alergije. Poput svraba, curenja nosa i iritacije očiju. Magnezijum doprinosi relaksaciji mišića disajnih puteva, što može olakšati disanje kod osoba sa polenskom alergijom.

Cink ima značajna antialergijska svojstva koja mogu biti korisna u prevenciji alegijskih reakcija

Može uticati na imunološki sistem uključujući regulaciju proinflamatornih i antiinflamatornih faktora. Cink može smanjiti proizvodnju proinflamatornih citokina, kao što su interleukini koji doprinose upalnom odgovoru organizma na alergene. Istovremeno, cink može povećati proizvodnju antiinflamatornih citokina, kao što su interleukin-10 i interleukin-4 koji umiruju upalu i smanjuju reaktivnost imunološkog sistema.

Antioksidativni minerali poput selena i bakra mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu pokrenuti alergijske reakcije. Njihovi antioksidativni učinci mogu smanjiti upalne procese povezane sa alergijama.

Trudite se da zdravom ishranom unosite preporučene vitamine i minerale. Dok je pre početka uzimanja bilo kog supementa važna predhodna konsultacija sa lekarom ili farmaceutom. Oni mogu pružiti odgovarajuću preporuku i osigurati da suplementacija bude sigurna i efikasna.

avatar
Doktor farmacije sa radnim iskustvom u apotekarskoj praksi. Zaposlena u Montefarmu i Srednjoj medicinskoj školi kao nastavnik farmaceutske grupe predmeta predmeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...