Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Prvi lunarni mesec trudnoće, kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i može li se u ovom periodu registrovati trudnoća UZ-nim pregledom? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Prvi lunarni mesec trudnoće i znaci trudnoće

Kada su primetne promene?

Uglavnom, tek na kraju ovog meseca trudnica počinje da oseća promene i javlja se sumnja da je možda u drugom stanju. U prvoj nedelji ovog meseca dolazi do oplođenja jajne ćelije (jedne ili više) spermatozoidom. Tada nastaje embrion(oplođena jajna ćelija) koja naredna četiri do pet dana putuje do materice i nakon toga se ugnjezdi u nju.

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Tek u poslednjoj nedelji ovog lunarnog meseca, kada se embrion ugnjezdi u matericu, poveže s krvotokom majke i počne da luči hormon hCG (humani horionski gonadotropin), čiji se nivo povećava u krvi i urinu majke, mogu da se rade rani testovi za utvrdjivanje trudnoće, jer se oni zasnivaju na hCG.

Prvi lunarni mesec trudnoće i znaci trudnoće

Promene u telu trudnice

Pod dejstvom hormona počinju promene u telu majke (nesigurni znaci trudnoće) koje ona oseća neposredno pre nego što bi trebalo da dobije naredni ciklus, u smislu blagih, neodređenih bolova u donjem delu stomaka, nalik predmestrualnim, blaga mučnina i bolovi u grudima.

Na kraju ovog meseca moguće se registrovati trudnoću UZ-nim pregledom, vidi se gestacijski mešak (šupljina unutar materice) u kojem se nazire embrion. Embrion je dužine 2mm (meri se dužina teme-trtica).

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoćesu oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su : Ginekološki pregled i UZ-ni pregled. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije, pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda kao i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje, ali se tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…