Prvi lunarni mesec trudnoće, znaci trudnoće, 1.,2.,3. i 4. nedelja

Prvi lunarni mesec trudnoće

Sadržaj

Prvi lunarni mesec trudnoće je 1.,2.,3. i 4. nedelja vaše trudnoće. Kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i može li se u ovom periodu registrovati trudnoća UZ-nim pregledom? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Prvi lunarni mesec trudnoce
Nivo hormona betaHCG-a prvo raste u krvi a tek nakon nekog vremena u urinu. Zato je ovo pouzdanije utvrdđivanje trudnoće i ranije od urinarnih testova. Ovaj test se može uraditi već trećeg dana nakon izostanka menstruacije.

Prvi lunarni mesec trudnoće i znaci trudnoće

Kada su primetne promene?

Uglavnom, tek na kraju ovog meseca trudnica počinje da oseća promene i javlja se sumnja da je možda u drugom stanju. U prvoj nedelji ovog meseca dolazi do oplođenja jajne ćelije (jedne ili više) spermatozoidom. Tada nastaje embrion (oplođena jajna ćelija) koja naredna četiri do pet dana putuje do materice i nakon toga se ugnjezdi u nju.

Prvi lunarni mesec trudnoće

Tek u poslednjoj nedelji ovog lunarnog meseca, kada se embrion ugnjezdi u matericu, poveže s krvotokom majke i počne da luči hormon hCG (humani horionski gonadotropin), čiji se nivo povećava u krvi i urinu majke, mogu da se rade rani testovi za utvrdjivanje trudnoće, jer se oni zasnivaju na hCG.

TREĆA NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE 

ČETVRTA NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Promene u telu trudnice

Pod dejstvom hormona počinju promene u telu majke (nesigurni znaci trudnoće) koje ona oseća neposredno pre nego što bi trebalo da dobije naredni ciklus, u smislu blagih, neodređenih bolova u donjem delu stomaka, nalik predmestrualnim, blaga mučnina i bolovi u grudima.

Na kraju ovog meseca moguće se registrovati trudnoću UZ-nim pregledom, vidi se gestacijski mešak (šupljina unutar materice) u kojem se nazire embrion. Embrion je dužine 2mm (meri se dužina teme-trtica).

Prvi lunarni mesec trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoćesu oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su : Ginekološki pregled i UZ-ni pregled. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije, pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda kao i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje, ali se tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Vrednosti beta HCG-a u krvi majke su povišene u 4. nedelji trudnoće

Tokom ove nedelje još uvek nije moguće sa preciznošću ustanoviti trudnoću, UZ-no je moguće videti gestacijski mešak-šupljinu u kojoj se nalazi plod ali se još uvek ne vidi, zajedno sa žumančanom kesom (koju je moguće videti)-i dobar je prognostički znak. Moguće je krajem ove nedelje konstatovati povišene vrednosti betaHCG-a u krvi majke, koje luči balstocista. Obzirom da su vrednosti betaHCG-a često malo povišene, da bi umanjili sumnju na vanmateričnu trudnoću, savetujemo ženama da ponove testa za 48 sati u istoj laboratoriji. Ako se vrednost beta HCG-a  duplira to nam je dobar pokazatelj materične trudnoće i možemo da zakažemo UZ-ni pregled izmedju 5.-6. nedelje trudnoće.

prvi lunarni mesec trudnoće
Na osnovu ginekološkog pregleda ustanoviće se da li je u pitanju trudnoća. Ako jeste, kolika je trudnoća i kada treba uraditi UZ-ni pregled. I šta još treba uraditi i kojom dinamikom.

Kratko krvarenje nije menstrualno u 4 nedelje trudnoće

Kada dolazi do implantacije može se pojaviti oskudno krvarenje, koje kratko traje, često žena misli da joj kreće ciklus, jedino što se krvarenje neće intenzivirati, niti postati kao menstrualno, što neke od njih zbunjuje i dovodi kod ginekologa.

U četvrtoj nedelji trudnoće počinju da se javljaju nesigurni znaci trudnoće kod žena, uglavnom osetljivost na odredjene mirise, češće mokrenje, pospanost i napetost u grudima kao pred ciklus.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...