Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Prvi lunarni mesec trudnoće, kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i može li se u ovom periodu registrovati trudnoća UZ-nim pregledom? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Prvi lunarni mesec trudnoće i znaci trudnoće

Kada su primetne promene?

Uglavnom, tek na kraju ovog meseca trudnica počinje da oseća promene i javlja se sumnja da je možda u drugom stanju. U prvoj nedelji ovog meseca dolazi do oplođenja jajne ćelije (jedne ili više) spermatozoidom. Tada nastaje embrion(oplođena jajna ćelija) koja naredna četiri do pet dana putuje do materice i nakon toga se ugnjezdi u nju.

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Tek u poslednjoj nedelji ovog lunarnog meseca, kada se embrion ugnjezdi u matericu, poveže s krvotokom majke i počne da luči hormon hCG (humani horionski gonadotropin), čiji se nivo povećava u krvi i urinu majke, mogu da se rade rani testovi za utvrdjivanje trudnoće, jer se oni zasnivaju na hCG.

Prvi lunarni mesec trudnoće i znaci trudnoće

Promene u telu trudnice

Pod dejstvom hormona počinju promene u telu majke (nesigurni znaci trudnoće) koje ona oseća neposredno pre nego što bi trebalo da dobije naredni ciklus, u smislu blagih, neodređenih bolova u donjem delu stomaka, nalik predmestrualnim, blaga mučnina i bolovi u grudima.

Na kraju ovog meseca moguće se registrovati trudnoću UZ-nim pregledom, vidi se gestacijski mešak (šupljina unutar materice) u kojem se nazire embrion. Embrion je dužine 2mm (meri se dužina teme-trtica).

Prvi Lunarni Mesec Trudnoće, Znaci Trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoće

Sigurni znaci rane trudnoćesu oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su : Ginekološki pregled i UZ-ni pregled. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije, pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda kao i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje, ali se tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako izgubiti kilograme posle porođaja
10 Pravila kako izgubiti kilograme posle porođaja
Kako izgubiti kilograme posle porođaja, zavisi od više faktora. Prvo, ako ne dojite, onda možete razmišljati o povratku na „staru kilažu“ pre trudnoće, ako dojite onda to nije period za gubljenje kilograma. Sačekajte!Kako izgubiti kilograme posle porođaja?Važna je početna težina i koliko kilograma ste se ugojili tokom trudnoće. Ako pričamo…