Prvi Lunarni Mesec Trudnoće

0

Kako teku promene u telu trudnice u prvom lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je embrion i može li se u ovom periodu registrovati trudnoća UZ-nim pregledom?

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Kada su primetne promene?

Uglavnom, tek na kraju ovog meseca trudnica počinje da oseća promene i javlja se sumnja da je možda u drugom stanju. U prvoj nedelji ovog meseca dolazi do oplođenja jajne ćelije (jedne ili više) spermatozoidom. Tada nastaje embrion (oplođena jajna ćelija) koja naredna četiri do pet dana putuje do materice i nakon toga se ugnjezdi u nju.

Tek u poslednjoj nedelji ovog lunarnog meseca, kada se embrion ugnjezdi u matericu, poveže s krvotokom majke i počne da luči hormon hCG (humani horionski gonadotropin), čiji se nivo povećava u krvi i urinu majke, mogu da se rade rani testovi za utvrdjivanje trudnoće, jer se oni zasnivaju na hCG.

ultraz-prep

Pod dejstvom hormona počinju promene u telu majke (nesigurni znaci trudnoće) koje ona oseća neposredno pre nego što bi trebalo da dobije naredni ciklus, u smislu blagih, neodređenih bolova u donjem delu stomaka, nalik predmestrualnim, blaga mučnina i bolovi u grudima.

Na kraju ovog meseca moguće se registrovati trudnoću UZ-nim pregledom, vidi se gestacijski mešak (šupljina unutar materice) u kojem se nazire embrion. Embrion je dužine 2mm (meri se dužina teme-trtica).

Sigurni znaci rane trudnoće su oni koje žena ne može da registruje za koje mora da ode kod ginekloga, a to su :

Ginekološki pregled i UZ-ni pregled. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se može najranije utvrditi trudnoća veća od 5 nedelja gestacije, pri čemu je neophodno uraditi i UZ-ni pregled radi potvrde srčane radnje ploda kao i registrovanja da li je u pitanju jedno plodna ili više plodna trudnoća. UZ-nim pregledom se može utvrditi trudnoća veća od 4 nedelje, ali se tada ne može jasno videte i izmeriti plod kao ni sa sigurnošću utvrditi da li postoji srčana radnja.

Share.

About Author

Comments are closed.