3 Nedelja Trudnoće – Sam početak trudnoće

3 Nedelje Trudnoće - Sam početak trudnoće

Sadržaj

Tek u 3 nedelja trudnoće dolazi do formiranja trudnoće ali računanje trudnoće po nedeljama se počinje od prvog dana poslednjeg mestrualnog ciklusa. To znači da prve dve nedelje su kao i kod svakog drugog menstrualnog ciklusa u kome neće doći do trudnoće, praktično tada nema trudnoće.

Tek u 3 nedelji trudnoće dolazi do formiranja trudnoće

Najčešće se treća nedelja trudnoće ne registruje kao trudnoća, uglavnom trudnice tek kada im izostane ciklus, i shvate da su u drugom stanju, mogu po sećanju da pretpostave da su neke od njih imale neodredjene i vrlo blage promene (simptome) koje se javljaju u ovoj nedelji trudnoće. Nešto manje od trećine trudnice imaju simptome u trećoj nedelji trudnoće.

Kod većine žena su menstrualni ciklusi na 27-29 dana, što znači da je ovulacija oko 13.-15. dana, tj. početkom treće nedelje trudnoće. Tokom ovulacije dolazi do pucanja De Grafovog folikula u jajniku i izbacivanja zrele jajne ćelije.

Uglavnom postoji jedan vodeći folikul i kada pukne iz njega izlazi jedna zrela jajna ćelija, redje može doći do pucanja dva folikula sa istog ili različitog jajnika u kratkom vremenskom razmaku i da iz svakog izadje po jedna jajna ćelija, još redje se može desiti da iz jednog folikula izadju dve jajne ćelije. U tim slučajevima može doći do blizanačkih trudnoća (dvojajčani blizanci).

Da bi došlo do pucanja folikula potrebno je da dostigne odredjenu zrelost, tj.veličinu, što se može izmeriti UZ-kom. Treba napomenuti da nije svaki ciklus ovulatoran, moguće je da nekoliko meseci nema ovulacije a da nakon toga nekoliko meseci uzastopno postoji ovulacija. Nisu ovulacije naizmenično sa jednog i sa drugog jajnika. Često je jedan jajnik dominantniji, i češća je ovulacija sa njega.

3 Nedelje Trudnoće - Sam početak trudnoće
Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju

Kako odrediti ovulaciju?

Ovulaciju je moguće odrediti na više načina: računanjem plodnih dana, merenjem bazalne temperature, odredjivanjem testovima za ovulaciji koji se nabavljaju u apotekama, praćenjem UZ-kom,…  Potrebno je znati da se u periodu ovulacije povećava bazalna tempertura za 0,4-1 stepen Celzijusa. To je i jedan od razloga da žena prepozna kada joj je ovulacija, često se javlja i blagi bol sa strane jajnika na kome je ovulacija. Neke žene nemaju bolove tokom ovulacije, one koje imaju tačno znaju da prepoznaju kada im je ovulacija. Bol se javlja zbog pucanja De Grafovog folikula.

Jajna ćelija koja je izašla iz folikula ulazi u prošireni deo jajovoda (ampulu) koji je okrenut prema jajniku, kako bi je prihvatio. Zna se da najčešće jajna ćelija ulazi u jajovod sa iste strane jajnika sa koga je izašla jajna ćelija. Postoji (ne retko) da jajna ćelija sa jednog jajnika udje u jajovod sa druge strane.

Ovo je važno znati za žene koje su operacijom izvadile jedan jajnik a jajovod sa strane gde imaju jajnik nije prohodan ili je operisan. Tu se zadržava kratko vreme, nakon čega putuje jajovodom prema unutrešnjosti materice. U jajovodu dolazi do oplodjenja jajne ćelije. Zrela jajna ćelija živi 24 sata.

Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju

Tokom ejakulacije dolazi do izbacivanja nekoliko desetina do nekoliko stotina miliona spermatozoida u vaginu žene. Do jajovoda žene dospe svega nekoliko desetina spermatozoida, a samo jedan (najvitalniji) probije membranu jajne ćelije i oplodi je, a onemogući ostalima da prodru. Spermatozoidi žive do 48 sati.

Uzimajući u obzir vitalnost jajne ćelije i spermatozoida, ženama kažemo da imaju odnose u periodu ovulacije na drugi dan. Oplodjena jajna ćelija-zigot, putuje nekoliko dana jajovodom i ulazi u unutrašnjost materice, gde ako je došlo do adekvatne pripreme endometrijuma se ugnjezdi-implantira.

Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju
Zigot koji se podelio na dve ćelije

Nastaje zigot a pol bebe zavisi od hromozoma spermatozoida

Zigot je nastao spajanjem genetskog materijala majke i oca. Ako je očev spermatozoid nosio Y hromozom dobiće se muški pol, dok ako je jajnu ćeliju oplodio spermatozoid nosilac X hromozoma dobiće devojčicu.

Tokom putovanja dolazi do deobe prvo u dvoćelijski, zatim četvoroćelijski pa osmoćelijski i dalje stadijum zigota sve do formiranja blastociste, koja je više stotina ćelijski stadijum, kada i stiže do materice.

U slučaju promena u jajovodu kojim putuje oplodjena jajna ćelija-zigot može doći do njegove implantacije u jajovod i nastanka vanmaterične trudnoće.

Obzirom da je zigot sve vreme bio samostalan (koristio je sopstvene zalihe), uticaj ishrane, uzimanja lekova i dr. stvari o ovom periodu nema uticaja na kasniji razvoj ploda.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće je vaš treći trimestartrudnoće. Buduće majke mogu osetiti više nelagodnosti u ovom periodu. Pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli – na...

Blizanačka trudnoća po nedeljama, od 14. do 27. nedelje vi ste u drugom trimestru trudnoće. Oko 16. nedelјe očne jabučice počinju polako da se kreću ispod očnih kapaka. Bebama rastu...

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje trudnoće je prvi trimester vase trudnoće. Očekujete li blizance ili trojke? Iznenađenje! Vaši snovi o velikoj porodici će se ostvariti brže nego što...

40 nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja poslednjeg, desetog lunarnog meseca trudnoće. Kako se beba i buduća mama pripremaju za porođaj? 40 Nedelja trudnoće – Kako se razvija beba u...