3 Nedelja Trudnoće – Sam početak trudnoće

3 Nedelje Trudnoće - Sam početak trudnoće

Tek u 3 nedelja trudnoće dolazi do formiranja trudnoće ali računanje trudnoće po nedeljama se počinje od prvog dana poslednjeg mestrualnog ciklusa. To znači da prve dve nedelje su kao i kod svakog drugog menstrualnog ciklusa u kome neće doći do trudnoće, praktično tada nema trudnoće.

Tek u 3 nedelji trudnoće dolazi do formiranja trudnoće

Najčešće se treća nedelja trudnoće ne registruje kao trudnoća, uglavnom trudnice tek kada im izostane ciklus, i shvate da su u drugom stanju, mogu po sećanju da pretpostave da su neke od njih imale neodredjene i vrlo blage promene (simptome) koje se javljaju u ovoj nedelji trudnoće. Nešto manje od trećine trudnice imaju simptome u trećoj nedelji trudnoće.

Kod većine žena su menstrualni ciklusi na 27-29 dana, što znači da je ovulacijaoko 13.-15. dana, tj. početkom treće nedelje trudnoće. Tokom ovulacije dolazi do pucanja De Grafovog folikula u jajniku i izbacivanja zrele jajne ćelije.

Uglavnom postoji jedan vodeći folikul i kada pukne iz njega izlazi jedna zrela jajna ćelija, redje može doći do pucanja dva folikula sa istog ili različitog jajnika u kratkom vremenskom razmaku i da iz svakog izadje po jedna jajna ćelija, još redje se može desiti da iz jednog folikula izadju dve jajne ćelije. U tim slučajevima može doći do blizanačkih trudnoća(dvojajčani blizanci).

Da bi došlo do pucanja folikula potrebno je da dostigne odredjenu zrelost, tj.veličinu, što se može izmeriti UZ-kom. Treba napomenuti da nije svaki ciklus ovulatoran, moguće je da nekoliko meseci nema ovulacije a da nakon toga nekoliko meseci uzastopno postoji ovulacija. Nisu ovulacije naizmenično sa jednog i sa drugog jajnika. Često je jedan jajnik dominantniji, i češća je ovulacija sa njega.

3 Nedelje Trudnoće - Sam početak trudnoće
Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju

Kako odrediti ovulaciju?

Ovulaciju je moguće odrediti na više načina: računanjem plodnih dana, merenjem bazalne temperature, odredjivanjem testovima za ovulaciji koji se nabavljaju u apotekama, praćenjem UZ-kom,…  Potrebno je znati da se u periodu ovulacije povećava bazalna tempertura za 0,4-1 stepen Celzijusa. To je i jedan od razloga da žena prepozna kada joj je ovulacija, često se javlja i blagi bol sa strane jajnika na kome je ovulacija. Neke žene nemaju bolove tokom ovulacije, one koje imaju tačno znaju da prepoznaju kada im je ovulacija. Bol se javlja zbog pucanja De Grafovog folikula.

Jajna ćelija koja je izašla iz folikula ulazi u prošireni deo jajovoda (ampulu) koji je okrenut prema jajniku, kako bi je prihvatio. Zna se da najčešće jajna ćelija ulazi u jajovod sa iste strane jajnika sa koga je izašla jajna ćelija. Postoji (ne retko) da jajna ćelija sa jednog jajnika udje u jajovod sa druge strane.

Ovo je važno znati za žene koje su operacijom izvadile jedan jajnik a jajovod sa strane gde imaju jajnik nije prohodan ili je operisan. Tu se zadržava kratko vreme, nakon čega putuje jajovodom prema unutrešnjosti materice. U jajovodu dolazi do oplodjenja jajne ćelije. Zrela jajna ćelija živi 24 sata.

Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju

Tokom ejakulacije dolazi do izbacivanja nekoliko desetina do nekoliko stotina miliona spermatozoidau vaginu žene. Do jajovoda žene dospe svega nekoliko desetina spermatozoida, a samo jedan (najvitalniji) probije membranu jajne ćelije i oplodi je, a onemogući ostalima da prodru. Spermatozoidi žive do 48 sati.

Uzimajući u obzir vitalnost jajne ćelije i spermatozoida, ženama kažemo da imaju odnose u periodu ovulacije na drugi dan. Oplodjena jajna ćelija-zigot, putuje nekoliko dana jajovodom i ulazi u unutrašnjost materice, gde ako je došlo do adekvatne pripreme endometrijuma se ugnjezdi-implantira.

Samo jedan spoermatozoid oplodi jajnu ćeliju
Zigot koji se podelio na dve ćelije

Nastaje zigot a pol bebe zavisi od hromozoma spermatozoida

Zigot je nastao spajanjem genetskog materijala majke i oca. Ako je očev spermatozoid nosio Y hromozom dobiće se muški pol, dok ako je jajnu ćeliju oplodio spermatozoid nosilac X hromozoma dobiće devojčicu.

Tokom putovanja dolazi do deobe prvo u dvoćelijski, zatim četvoroćelijski pa osmoćelijski i dalje stadijum zigota sve do formiranja blastociste, koja je više stotina ćelijski stadijum, kada i stiže do materice.

U slučaju promena u jajovodu kojim putuje oplodjena jajna ćelija-zigot može doći do njegove implantacije u jajovod i nastanka vanmaterične trudnoće.

Obzirom da je zigot sve vreme bio samostalan (koristio je sopstvene zalihe), uticaj ishrane, uzimanja lekova i dr. stvari o ovom periodu nema uticaja na kasniji razvoj ploda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…