4 Nedelja trudnoće – Vrednosti betaHCG-a u krvi su povišene

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene

4 nedelje trudnoće je period kada još ne kasni menstrualni ciklus, i najveći broj žena  nije svestan da je u drugom stanju. Samo one koje planiraju, išćekuju i osluškuju svoj organizam mogu da pretpostave da se nešto drugačije zbiva u njihovom organizmu.

Unutrašnjost materice se priprema za blastocistu

Blastocista koja je stigla do materice neko vreme traži mesto koje je najoptimalnije da se ugnjezdi, i tokom ove nedelje dolazi do njene implantacije. Dok traži mesto blastocista upija različite materije koje luči endometrijum (unutrašnji sloj materice) kako bi opstala. Dolazi do odbacivanja spoljašnjeg omotača balstociste kako bi mogla da se „zakači“ za zid materice.

Isto tako ako nije došlo do adekvatne pripreme unutrašnjosti materice za blastocistu, neće doći do implantacije već će se izbaciti i žena će dobiti menstruaciju kao i da nije došlo do oplodjenja.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Kratko krvarenje nije menstrualno u 4 nedelje trudnoće

Kada dolazi do implantacije može se pojaviti oskudno krvarenje, koje kratko traje, često žena misli da joj kreće ciklus, jedino što se krvarenje neće intenzivirati, niti postati kao menstrualno, što neke od njih zbunjuje i dovodi kod ginekologa.

Osetljivi period trudnoće

Sve vreme dok zigot raste i deli se, postaje blastocista i dalje traju intenzivne promene u njemu ( njoj), formiraju se slojevi od kojih će da nastaju organi, i sve to traje do kraja 12. nedelje kada su formirani svi organi. To je najvulnerabilniji period za plod.

Počinje formiranje posteljice

Kada se blastocista „zakači“ za zid materice počinje stvaranje posteljice koja treba da sprovodi hranu od majke ka plodu i otpadne materije od ploda ka majci. Formiranje posteljice traje do kraja trećeg meseca, tako da u tom periodu prvo žumančana kesa a kasnije delovi posteljice u formiranju obavljaju ovu funkciju, putem primitvnih krvnih sudova. Ćelije posteljice prodiru kroz endometrijum materice i ostvaruju komunikaciju sa krvotokom majke. Formira se i amnionska kesa u kojoj se stvara amnionska tečnost, plodova voda, koja ima funkciju zaštite i razmene materija ploda.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
                                                           Zigot raste i deli se

Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Tokom ove nedelje još uvek nije moguće sa preciznošću ustanoviti trudnoću, UZ-no je moguće videti gestacijski mešak-šupljinu u kojoj se nalazi plod ali se još uvek ne vidi, zajedno sa žumančanom kesom (koju je moguće videti)-i dobar je prognostički znak. Moguće je krajem ove nedelje konstatovati povišene vrednosti betaHCG-a u krvi majke, koje luči balstocista. Obzirom da su vrednosti betaHCG-a često malo povišene, da bi umanjili sumnju na vanmateričnu trudnoću, savetujemo ženama da ponove testa za 48 sati u istoj laboratoriji. Ako se vrednost beta HCG-a  duplira to nam je dobar pokazatelj materične trudnoće i možemo da zakažemo UZ-ni pregled izmedju 5.-6. nedelje trudnoće.

Neki signali trudnoće

U četvrtoj nedelji trudnoće počinju da se javljaju nesigurni znaci trudnoće kod žena, uglavnom osetljivost na odredjene mirise, češće mokrenje, pospanost i napetost u grudima kao pred ciklus.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…