4 Nedelja trudnoće – Vrednosti betaHCG-a u krvi su povišene

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene

4 nedelje trudnoće je period kada još ne kasni menstrualni ciklus, i najveći broj žena  nije svestan da je u drugom stanju. Samo one koje planiraju, išćekuju i osluškuju svoj organizam mogu da pretpostave da se nešto drugačije zbiva u njihovom organizmu.

Unutrašnjost materice se priprema za blastocistu

Blastocista koja je stigla do materice neko vreme traži mesto koje je najoptimalnije da se ugnjezdi, i tokom ove nedelje dolazi do njene implantacije. Dok traži mesto blastocista upija različite materije koje luči endometrijum (unutrašnji sloj materice) kako bi opstala. Dolazi do odbacivanja spoljašnjeg omotača balstociste kako bi mogla da se „zakači“ za zid materice.

Isto tako ako nije došlo do adekvatne pripreme unutrašnjosti materice za blastocistu, neće doći do implantacije već će se izbaciti i žena će dobiti menstruaciju kao i da nije došlo do oplodjenja.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Kratko krvarenje nije menstrualno u 4 nedelje trudnoće

Kada dolazi do implantacije može se pojaviti oskudno krvarenje, koje kratko traje, često žena misli da joj kreće ciklus, jedino što se krvarenje neće intenzivirati, niti postati kao menstrualno, što neke od njih zbunjuje i dovodi kod ginekologa.

Osetljivi period trudnoće

Sve vreme dok zigot raste i deli se, postaje blastocista i dalje traju intenzivne promene u njemu ( njoj), formiraju se slojevi od kojih će da nastaju organi, i sve to traje do kraja 12. nedelje kada su formirani svi organi. To je najvulnerabilniji period za plod.

Počinje formiranje posteljice

Kada se blastocista „zakači“ za zid materice počinje stvaranje posteljice koja treba da sprovodi hranu od majke ka plodu i otpadne materije od ploda ka majci. Formiranje posteljice traje do kraja trećeg meseca, tako da u tom periodu prvo žumančana kesa a kasnije delovi posteljice u formiranju obavljaju ovu funkciju, putem primitvnih krvnih sudova. Ćelije posteljice prodiru kroz endometrijum materice i ostvaruju komunikaciju sa krvotokom majke. Formira se i amnionska kesa u kojoj se stvara amnionska tečnost, plodova voda, koja ima funkciju zaštite i razmene materija ploda.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
                                                           Zigot raste i deli se

Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Tokom ove nedelje još uvek nije moguće sa preciznošću ustanoviti trudnoću, UZ-no je moguće videti gestacijski mešak-šupljinu u kojoj se nalazi plod ali se još uvek ne vidi, zajedno sa žumančanom kesom (koju je moguće videti)-i dobar je prognostički znak. Moguće je krajem ove nedelje konstatovati povišene vrednosti betaHCG-a u krvi majke, koje luči balstocista. Obzirom da su vrednosti betaHCG-a često malo povišene, da bi umanjili sumnju na vanmateričnu trudnoću, savetujemo ženama da ponove testa za 48 sati u istoj laboratoriji. Ako se vrednost beta HCG-a  duplira to nam je dobar pokazatelj materične trudnoće i možemo da zakažemo UZ-ni pregled izmedju 5.-6. nedelje trudnoće.

Neki signali trudnoće

U četvrtoj nedelji trudnoće počinju da se javljaju nesigurni znaci trudnoće kod žena, uglavnom osetljivost na odredjene mirise, češće mokrenje, pospanost i napetost u grudima kao pred ciklus.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…