4 Nedelja trudnoće – Vrednosti betaHCG-a u krvi su povišene

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene

4 nedelje trudnoće je period kada još ne kasni menstrualni ciklus, i najveći broj žena  nije svestan da je u drugom stanju. Samo one koje planiraju, išćekuju i osluškuju svoj organizam mogu da pretpostave da se nešto drugačije zbiva u njihovom organizmu.

Unutrašnjost materice se priprema za blastocistu

Blastocista koja je stigla do materice neko vreme traži mesto koje je najoptimalnije da se ugnjezdi, i tokom ove nedelje dolazi do njene implantacije. Dok traži mesto blastocista upija različite materije koje luči endometrijum (unutrašnji sloj materice) kako bi opstala. Dolazi do odbacivanja spoljašnjeg omotača balstociste kako bi mogla da se „zakači“ za zid materice.

Isto tako ako nije došlo do adekvatne pripreme unutrašnjosti materice za blastocistu, neće doći do implantacije već će se izbaciti i žena će dobiti menstruaciju kao i da nije došlo do oplodjenja.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Kratko krvarenje nije menstrualno u 4 nedelje trudnoće

Kada dolazi do implantacije može se pojaviti oskudno krvarenje, koje kratko traje, često žena misli da joj kreće ciklus, jedino što se krvarenje neće intenzivirati, niti postati kao menstrualno, što neke od njih zbunjuje i dovodi kod ginekologa.

Osetljivi period trudnoće

Sve vreme dok zigot raste i deli se, postaje blastocista i dalje traju intenzivne promene u njemu ( njoj), formiraju se slojevi od kojih će da nastaju organi, i sve to traje do kraja 12. nedelje kada su formirani svi organi. To je najvulnerabilniji period za plod.

Počinje formiranje posteljice

Kada se blastocista „zakači“ za zid materice počinje stvaranje posteljice koja treba da sprovodi hranu od majke ka plodu i otpadne materije od ploda ka majci. Formiranje posteljice traje do kraja trećeg meseca, tako da u tom periodu prvo žumančana kesa a kasnije delovi posteljice u formiranju obavljaju ovu funkciju, putem primitvnih krvnih sudova. Ćelije posteljice prodiru kroz endometrijum materice i ostvaruju komunikaciju sa krvotokom majke. Formira se i amnionska kesa u kojoj se stvara amnionska tečnost, plodova voda, koja ima funkciju zaštite i razmene materija ploda.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
                                                           Zigot raste i deli se

Vrednosti betaHCG-a u krvi majke su povišene

Tokom ove nedelje još uvek nije moguće sa preciznošću ustanoviti trudnoću, UZ-no je moguće videti gestacijski mešak-šupljinu u kojoj se nalazi plod ali se još uvek ne vidi, zajedno sa žumančanom kesom (koju je moguće videti)-i dobar je prognostički znak. Moguće je krajem ove nedelje konstatovati povišene vrednosti betaHCG-a u krvi majke, koje luči balstocista. Obzirom da su vrednosti betaHCG-a često malo povišene, da bi umanjili sumnju na vanmateričnu trudnoću, savetujemo ženama da ponove testa za 48 sati u istoj laboratoriji. Ako se vrednost beta HCG-a  duplira to nam je dobar pokazatelj materične trudnoće i možemo da zakažemo UZ-ni pregled izmedju 5.-6. nedelje trudnoće.

Neki signali trudnoće

U četvrtoj nedelji trudnoće počinju da se javljaju nesigurni znaci trudnoće kod žena, uglavnom osetljivost na odredjene mirise, češće mokrenje, pospanost i napetost u grudima kao pred ciklus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…