4 Nedelja trudnoće – Vrednosti betaHCG-a u krvi su povišene

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene

Sadržaj

4 nedelja trudnoće je period kada još ne kasni menstrualni ciklus, i najveći broj žena  nije svestan da je u drugom stanju. Samo one koje planiraju, išćekuju i osluškuju svoj organizam mogu da pretpostave da se nešto drugačije zbiva u njihovom organizmu.

Unutrašnjost materice se priprema za blastocistu

Blastocista koja je stigla do materice neko vreme traži mesto koje je najoptimalnije da se ugnjezdi, i tokom ove nedelje dolazi do njene implantacije. Dok traži mesto blastocista upija različite materije koje luči endometrijum (unutrašnji sloj materice) kako bi opstala. Dolazi do odbacivanja spoljašnjeg omotača balstociste kako bi mogla da se „zakači“ za zid materice.

Isto tako ako nije došlo do adekvatne pripreme unutrašnjosti materice za blastocistu, neće doći do implantacije već će se izbaciti i žena će dobiti menstruaciju kao i da nije došlo do oplodjenja.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
Vrednosti beta HCG-a u krvi majke su povišene

Kratko krvarenje nije menstrualno u 4 nedelje trudnoće

Kada dolazi do implantacije može se pojaviti oskudno krvarenje, koje kratko traje, često žena misli da joj kreće ciklus, jedino što se krvarenje neće intenzivirati, niti postati kao menstrualno, što neke od njih zbunjuje i dovodi kod ginekologa.

Osetljivi period trudnoće

Sve vreme dok zigot raste i deli se, postaje blastocista i dalje traju intenzivne promene u njemu ( njoj), formiraju se slojevi od kojih će da nastaju organi, i sve to traje do kraja 12. nedelje kada su formirani svi organi. To je najvulnerabilniji period za plod.

Počinje formiranje posteljice

Kada se blastocista „zakači“ za zid materice počinje stvaranje posteljice koja treba da sprovodi hranu od majke ka plodu i otpadne materije od ploda ka majci. Formiranje posteljice traje do kraja trećeg meseca, tako da u tom periodu prvo žumančana kesa a kasnije delovi posteljice u formiranju obavljaju ovu funkciju, putem primitvnih krvnih sudova. Ćelije posteljice prodiru kroz endometrijum materice i ostvaruju komunikaciju sa krvotokom majke. Formira se i amnionska kesa u kojoj se stvara amnionska tečnost, plodova voda, koja ima funkciju zaštite i razmene materija ploda.

4 Nedelje trudnoce Vrednosti betaHCG-a u krvi su povisene
 Zigot raste i deli se.

4. nedelja trudnoće vrednosti beta HCG-a u krvi su povišene

Tokom ove nedelje još uvek nije moguće sa preciznošću ustanoviti trudnoću, UZ-no je moguće videti gestacijski mešak-šupljinu u kojoj se nalazi plod ali se još uvek ne vidi, zajedno sa žumančanom kesom (koju je moguće videti)-i dobar je prognostički znak. Moguće je krajem ove nedelje konstatovati povišene vrednosti betaHCG-a u krvi majke, koje luči balstocista. Obzirom da su vrednosti betaHCG-a često malo povišene, da bi umanjili sumnju na vanmateričnu trudnoću, savetujemo ženama da ponove testa za 48 sati u istoj laboratoriji. Ako se vrednost beta HCG-a  duplira to nam je dobar pokazatelj materične trudnoće i možemo da zakažemo UZ-ni pregled izmedju 5.-6. nedelje trudnoće.

4 Nedelja trudnoće
Kod nekih žena može povraćanje biti prvi simptom rane trudnoće bez ostalih znakova. Ima i slučajeva kada nemaju navedene simptome, već im samo kasni menstruacija. Tada rade test, ali odlazak kod ginekologa u 5. i 6. nedelji će potvrditi trudnoću.

Neki znaci trudnoće

U četvrtoj nedelji trudnoće počinju da se javljaju nesigurni znaci trudnoće kod žena, uglavnom osetljivost na odredjene mirise, češće mokrenje, pospanost i napetost u grudima kao pred ciklus. U nesigurne znake trudnoće ubrajaju se: mučnina, gađenje, povraćanje, nabreklost u dojkama, učestalo mokrenje, pospanost, kašnjenje menstruacionog ciklusa. Zatim, zatvor, porast telesne temperature do 37,5 steperni Celzijusa,  kao i sam osećaj da je u organizmu nešto drugačnije od ranije kako se osećala. Najčešće mučnina, koja je uglavnom jutarnja ali može biti i bilo kada u toku dana, kao i uveče, nabreklost dojki i učestalo mokrenje, prvi registruju.  I ovi simptomi dovedu ženu kod ginekologa.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Blizanačka trudnoća od 28. do 40. nedelje trudnoće je vaš treći trimestartrudnoće. Buduće majke mogu osetiti više nelagodnosti u ovom periodu. Pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli – na...

Blizanačka trudnoća po nedeljama, od 14. do 27. nedelje vi ste u drugom trimestru trudnoće. Oko 16. nedelјe očne jabučice počinju polako da se kreću ispod očnih kapaka. Bebama rastu...

Blizanačka trudnoća od 1. do 13. nedelje trudnoće je prvi trimester vase trudnoće. Očekujete li blizance ili trojke? Iznenađenje! Vaši snovi o velikoj porodici će se ostvariti brže nego što...

40 nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja poslednjeg, desetog lunarnog meseca trudnoće. Kako se beba i buduća mama pripremaju za porođaj? 40 Nedelja trudnoće – Kako se razvija beba u...