Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Razdražljivost i bes u trudnoći

Sadržaj

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da se nosite sa ovom teškom emocijom trudnoće. Dok hormoni mogu da učine trudnoću emocionalnim toboganom, razdražljivost, da čak i bes utiču na mnoge buduće mame.

Razdrazljivost i bes u trudnoci
I napad gladi je povezan sa besom i razdražljivošću, kažu sprovedene studije. Osećanje gladi negativno utiče na naše emocije.

Ako razdražljivost ili bes postanu problem tokom trudnoće, pametno je da to pratite sa profesionalcem. Označite to kao nešto što bi se moglo pojaviti i nakon porođaja. Bes majke posle porođaja može biti pojačan fizičkom i mentalnom iscrpljenošću. Takođe i narušenim očekivanjima, ugroženim potrebama, nedostatkom sna i stresom. Ovo je zaključak i studije u Kvalitativnom zdravstvenom istraživanju. To može biti znak postporođajne depresije i najbolje se rešava radom sa profesionalcem.

Razdražljivost i bes u trudnoći

Zašto neke trudnice vide crveno? Ne možete kriviti promene raspoloženja u trudnoći samo zbog hormonske zasede, kažu stručnjaci. Hormoni verovatno igraju ulogu, ali još uvek nema konačnih medicinskih podataka koji sve uzroci su u igri.

Razdrazljivost i bes u trudnoci
Bes (ljutnja) spada u jednu od osnovnih emocija, pored sreće, tuge, straha i gađenja. Postoje različiti okidači za bes. Kada osoba reaguje besom često i intenzivno, radi se o problemima kontrole besa. Ovaj problem spada u probleme kontrole impulsa.

Možda su značajnije kumulativne nelagodnosti tokom trudnoće. U ranim mesecima neke žene osećaju mučninu, umor, osetljive grudi. Isto, osećaju i strah da bi nešto moglo poći naopako. Kako vreme prolazi, javlja se nesanica, veći pritisak na creva i bešiku i osećaj pregrejanosti. Sve to može doprineti razdražljivosti.

Takođe postoji jaka veza između depresije i besa, kažu stručnjaci. Veća je verovatnoća da će trudnice koji progutaju svoj bes doživeti depresiju. Isto, i one trudnice koji bespotrebno “odlepe” mogu kasnije da završe u razmišljanju.

Razdrazljivost i bes u trudnoci
Kada smo razdražljivi i besni skloni smo da reagujemo burno i možemo da kažemo stvari koje ne mislimo i tako povredimo bliske ljude.

5 predloga koji pomažu – Prekinite osećanje besa

Ako ste trudni i često ste besni, pokušajte ovo.

Odlaženje

Izbegavajte diskusije od kojih će Vam samo proključati krv. Recite uvreditelju da se osećate osetljivo i da radije ne biste pričali o tom pitanju. Zatim dajte sebi pola sata i prošetajte. Ovo možete primeniti bilo da se radi o kancelariji tj. radnom mestu, porodici,  ili  prijateljima i poznanicima. Prošetajte oko bloka ili bilo gde ste u mogućnosti. Isto primenite i ukoliko se razvije za Vas iritantna tema. I to, bez obzira i ako nije lično upućena Vama a znate da će vas sama priča iritirati.

Razdrazljivost i bes u trudnoci
Rad na sebi uvek pomaže.

Ostati aktivan, ojačati se

Plivanje, tenis, hodanje, baštovanstvo, mnoge vrste redovnih vežbi mogu da drže Vaš barometar neprijateljstva pod kontrolom. Ove aktivnosti istovremeno pomažu u ublažavanju fizičkih tegoba. Meditacija, vežbe yoge i primena tehnika za relaksaciju pomažu. Tako možete iritantnu situaciju u potpunosti udaljiti od sebe i učvrstiti se u ličnoj dobrobiti i miru. I tako udaljenu iritantnu situaciju (ili osobu) možda videti u nekom drugom svetlu.

Napišite to što Vas iritira do besa

Može biti veoma katarzično iskazati na papiru sve što Vas iritira. Kroz zapise u dnevniku, pesme … Ali i nečuveno gadna pisma koja nikada ne šaljete poštom! Ovakva pisma ćete sigurno pocepati naknadno, kada bes splasne. Nakon toga, možda dođete i do nekih rešenja ili ličnih odluka. Ali mnogim trudnicama donosi olakšanje.

Razdrazljivost i bes u trudnoci
Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Čokolada oslobađa endorfine u  mozgu. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Pravljenje pauze za mentalno zdravlje,  ugodite sebi

Bilo da je slobodan dan na poslu ili dvosatni bekstvo od dece, razmazite se. Operite lice, pogledajte film, kupite par cipela… Uradite nešto kao poklon sebi i neka vam to bude praksa. Ugodite sebi kada god je moguće.

Traženje stručne pomoći

Ako smatrate da Vaš bes otežava funkcionisanje, razmislite o razgovoru sa terapeutom. Prihvatite sebe sa svim svojim psihičkim mukama. I odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta doživite kao znak ljubavi i brige o sebi, svojoj bebi i porodici.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...