Sa čime se suočavaju trudnice? Čudni simptomi trudnoće 3

Sa čime se suočavaju trudnice

Sadržaj

Sa čime se  suočavaju trudnice i koje sve promene su moguće u trudnoći? Mnoge su bezopasne i proći će. Ali, kod nekih promena će biti potrebna medicinska pomoć. Zato je važno da budete svesni promena kako biste osigurali zdravu, srećnu trudnoću.

Sa čime se suočavaju trudnice?

U prethodna dva članka mogli ste pročitati brojne čudne simptome trudnoće. Evo još nekih. To su mučnina i povraćanje u trudnoći, promena izgleda pupka,  dental distress, kožne izrasline, brinite o tome da Vaš partner gleda porođaj, seksualni snovi i kakenje tokom porođaja.

Sa čime se suočavaju trudnice

Mučnina i povraćanje

Dobrodošli u celodnevni klub za bolovanje. Čak 91% trudnica doživljava određeni stepen mučnine i povraćanja tokom trudnoće. Neke buduće mame osećaju mučninu tokom celog dana, mesecima.  Kada je jutarnja mučnina upornija i intenzivnija, to se zove hiperemeza gravidarum (HG). Ovo stanje pogađa do oko 10% trudnica. Može biti dovoljno ozbiljno da zahteva lekove ili hospitalizaciju.  

Još uvek se ne zna šta tačno uzrokuje jutarnje mučnine. Stručnjaci veruju da je to povezano sa porastom nivoa hormona trudnoće. On najteže pogađa u prvom tromesečju. Uz to, neke trudnice uopšte ne doživljavaju jutarnju mučninu. I to je takođe savršeno zdravo.

Kako pronaći olakšanje

Ne postoji univerzalno pravilo za ublažavanje jutarnje mučnine koji funkcioniše za sve. Tako, možda ćete morati da isprobate nekoliko strategija da vidite šta pomaže. Izbegavanje neprijatnih mirisa, kao što su parfemi ili teška hrana, takođe može smanjiti mučninu. Sisanje slatkiša od đumbira (koren je često efikasan kao sredstvo protiv mučnine) možda pomogne. Ili jedenje lagane užine pre spavanja kako se stomak ne bi ispraznio i uznemirio preko noći. Sa druge strane, većina trudnica počinje da se oseća bolje nakon 12 ili 14 nedelja . Verujte nam: Kada mučnina konačno nestane, osećaćete se kao potpuno nova osoba.

Kada pozvati lekara

Ako ništa ne pomogne, posetite lekara jer biste mogli da postanete pothranjeni ili dehidrirani. Neki lekovi mogu pomoći , kao što je kombinacija vitamina B6 i đumbira bez recepta. Ako to ne pomogne, Vaš lekar može da vam prepiše lekove kako bi kontrolisao Vaše simptome.

Sa čime se suočavaju trudnice

Promena izgleda pupka u trudnoći

Promena izgleda pupka je način na koji Vaše telo napravi malo više prostora za Vašu bebu. Ispupčenje se obično javlja polako tokom poslednjeg tromesečja kada je Vaša beba najveća.

Kako pronaći olakšanje

Pupak koji strši ne boli. Iako, koža može biti posebno osetljiva kada dodiruje  Vašu odeću. Ako Vam smeta, nosite traku za stomak koja vam pokriva pupak ili zalepite flaster na nju.  Tako ćete sprečiti iritaciju i sprečiti da se vidi kroz vašu odeću. Vaš pupak bi trebalo da se smanji u normalu ubrzo nakon što beba stigne.

Kada pozvati lekara

Izbočeni pupak je normalan i nema razloga za uzbunu. U retkim slučajevima, međutim, može da se razvije pupčana kila. Ona se dešava kada mali deo creva prođe kroz trbušni zid. Ako primetite dodatnu malu izbočinu oko pupka, pokažite je lekaru. Nema potrebe da paničite ako imate kilu. Ove vrste kile obično se rešavaju same ili zahtevaju samo manju proceduru za popravku.

Sa čime se suočavaju trudnice

Dental Distress

Možda ćete otkriti da, zajedno sa drugim delovima tela, vaše desni takođe otiču tokom trudnoće. To se dešava zahvaljujući promeni nivoa progesterona i estrogena i povećanom protoku krvi. Desni trudnice mogu postati napunjeni krvlju. Tako stvarajući duboke džepove sa nežnim tkivom i krvariti tokom pranja zuba ili čišćenja koncem. Ako primetite značajno krvarenje iz desni, čak i kada ne perete zube, posetite zubara. Oni mogu da provere gingivitis (zapaljenje desni) i parodontitis

Kako pronaći olakšanje

Preporučuje se  da se zubi čiste u ordinaciji dva puta tokom trudnoće. Kao i da se održava dobra oralna higijena kod kuće. Za parodontitis, Vaš stomatolog može da vam da antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta. Srećom, problemi sa zubima se brzo rešavaju nakon porođaja.

Kožne izrasline

Možda ćete biti pomalo iznenađeni kada otkrijete da odjednom imate gomilu oznaka na koži. Sićušne izrasline kože koje se obično javljaju na mestima gde  se Vaša koža dodiruje zajedno ili o odeću. U predelu dekoltea, ispod pazuha ili oko Vaših grudi. Nisu zarazne ili zbog loše higijene. Promene tokom trudnoće, uključujući promenu nivoa hormona i veliko povećanje zapremine krvi. Uzrokuju ovaj porast oznaka na koži. Zajedno sa mnogim drugim problemima i promenama na koži. 

Kako pronaći olakšanje

Ovaj čudni simptom trudnoće ponekad (ali ne uvek) nestaje nakon rođenja. Ako vam kožne oznake smetaju, lekar može da ih ukloni.

Sa čime se suočavaju trudnice

Seksualni snovi u trudnoći

Niste prva trudna osoba koja sanja o kasnonoćnom sastanku sa simpatijom iz škole ili seksi strancem. Seksualni snovi su uobičajeni tokom trudnoće.  Mogu biti prilično eksplicitni. (Neki žene čak i dožive orgazam dok spavaju.)

Kao prvo, različiti obrasci spavanja tokom trudnoće daju Vam bolje pamćenje snova. Dakle, možda ste oduvek imali seksi snove, ali ih se do sada niste sećali. Drugo, trudnoća je veoma značajan period u nečijem životu i može biti vreme značajnog razmišljanja. Seksi snovi mogu biti jedan od načina da Vaš um proslavi svoje mlađe, bezbrižne dane. Dok se pripremate za neverovatnu budućnost sa svojom novom bebom. Treće, sva ta dodatna krv koja teče kroz Vaše vene sada kada ste trudni može uzrokovati da doživite seksualne senzacije malo intenzivnije.

Kako pronaći olakšanje

Tipično, ovi snovi imaju minimalnu ili nikakvu osnovu u stvarnosti. Pošto nemate kontrolu nad njima, nema potrebe da se osećate krivom. Samo uživajte!

Sa čime se suočavaju trudnice

Brinite o tome da Vaš partner gleda porođaj

Porođaj je neverovatan trenutak, ali dolazi sa malo krvi, znoja, suza. I, budimo iskreni, verovatno malo kake i neke potencijalno potpuno nove poglede na Vas. Razmišljanje da bi Vaš partner mogao da bude svedok kako Vi i Vaše telo prolazite kroz ovo čudesno, ali slikovito iskustvo moglo bi Vas učiniti malo nervoznom. I to je normalno!

Kako pronaći olakšanje

Razgovarajte sa svojim partnerom. Obavestite ga o svojim brigama i pitajte šta misli. Možda će Vas uveriti da apsolutno želi da budu tu. I da će Vas samo više voleti kada vidi bebu kako izlazi. Ili bi mogli priznati da su i oni nervozni. Ako je to slučaj ili ako se zaista osećate snažno zbog toga, razgovarajte o tome šta Vam je važno. Idite na neke časove porođaja da biste imali neku ideju šta da očekujete. Ako je potrebno, dogovorite se o kompromisu. Na primer, neke trudnice mogu odlučiti da njihov partner ostane pored glave, umesto da posmatra porođaj sa dna kreveta.

Istina je da Vi i Vaš partner nećete znati kako će se svako od vas nositi sa porođajem dok ne budete u samom vrhuncu. Ključno je održati otvoren i iskren razgovor pre nego što krenete u porođajnu sobu. Često će strahovi da će Vaš partner videti nešto uznemirujuće nestati kada porođaj bude u punom jeku. Realnost je da će fokus verovatno biti direktno na čudesnoj lepoti trenutka rođenja. I divnoj novoj bebi koju donosite na svet.

Sa cime se suocavaju trudnice

Kakenje tokom porođaja

U većini porodilišta praksa je da se daje klizma kako bi se ispraznilo debelo crevo  pred porođaj. Ako  se porođate vaginalno, moraćete jako da pritisnete da istisnete bebu. A to znači da koristite iste mišiće i da se nosite na veoma sličan način kao na način na koji kakite. U stvari, guranje kao da morate kakati može biti smer koji čujete od babice.

Pošto ne postoji magični prekidač koji bi osigurao da beba izađe dok sve ostalo ostaje unutra, malo izmeta će verovatno izaći kada počnete da gurate. Ništa strašno i nije za brigu.

Kako pronaći olakšanje

Ne isprazni svaka osoba svoja creva na porođajnom stolu. Ali kada se to dogodi, doktore i medicinske sestre zaista nije briga. Akušeri nisu gadljivi ljudi. U stvari, ako kakite, to znači da radite pravu stvar i pravilno gurate. A babice u porođajnoj sobi su spremne za ovo. Diskretno će obrisati sve što izađe. Zahvaljujući ovim brzim čišćenjima   mnoge nove mame (i njihovi gosti u porođajnoj sali) su blaženo nesvesni da je izašlo išta osim prelepe bebe. Kakenje je sasvim normalan deo procesa rađanja – i biti čovek – i nema čega da se stidite.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...