Promene u trudnoći (Čudni simptomi trudnoće 2. deo)

Promene u trudnoci

Sadržaj

Promene u trudnoći koje mogu da Vas očekuju su brojne. Neke od njih su veoma neočekivane – čak i potpuno čudne! Srećom, mnoge su bezopasne i proći će. Ali, kod nekih promena će biti potrebna medicinska pomoć. Zato je važno da budete svesni promena kako biste osigurali zdravu, srećnu trudnoću.

Promene u trudnoći

Uvek razgovarajte o svim zdravstvenim problemima sa svojim akušerom. “Drugo stanje” donosi brojne promene i fiziološke i psihološke. Ovo su neke od njih: Smanjen ili povećan libido, akne u trudnoći, zapušen nos. Zatim, hemoroidi, vaginalni iscedak, proširene vene vulve, ludi snovi o trudnoći i curenje bradavica.

Promene u trudnoći

Smanjen libido u trudnoći

Trudnoća ima tendenciju da utiče na libido.  Ako je seks pao za nekoliko mesta na Vašoj listi želja, niste sami. Za početak, umor i mučnina uobičajeni u ranoj trudnoći mogu poremetiti svačiji seksualni nagon. Kasnije, bol u leđima i uvećan stomak od bebe mogu ometati raspoloženje.

Kako pronaći olakšanje

Nizak libido tokom trudnoće i velike životne promene su sasvim normalne. U stvari, veliki broj trudnice prijavljuju da se osećaju previše iscrpljeno. Ili fizički nespremno za intimne odnose, u nekom trenutku trudnoće. Znajte da Vaš seksualni nagon može da varira tokom trudnoće.

Ponekad, samo razgovor sa partnerom o svojim strahovima ili nesigurnostima može da Vas opusti i oživi Vaš seksualni nagon. Intimni odnosi su potpuno bezbedni za Vas i bebu, sve dok vam Vaš lekar daje zeleno svetlo.Vaša beba pluta u amnionskoj tečnosti i zaštićena je u materici. Vaša beba neće biti povređena tokom seksa.

Kada pozvati lekara

Ako nedostatak seksa ometa Vašu vezu ili Vašu ličnu sreću ili osećaj sebe. Kada biste želeli da razgovarate sa lekarom ili savetnikom.

Promene u trudnoći

Povećani libido tokom trudnoće

Da li se osećate živahnije? Ovaj čudni simptom trudnoće je takođe potpuno normalan – i veoma čest. Prvo, povećan je protok krvi u Vašme donjem regionu. Zapremina krvi se povećava za 30% do 50% tokom trudnoće. To može povećati Vaše uzbuđenje. Takođe može dovesti do intenzivnijih ili višestrukih orgazama. Ponekad postoji dodatna bliskost između partnera zbog ovog neverovatnog iskustva koje delite. Bitno je da Vam je vaš lekar dao informaciju da je za Vas, seks bezbedan.

Promene u trudnoći

Akne u trudnoći

Trudnoća može izazvati akne i fleke koje niste viđali od tinejdžerskih godina. Krivite hormone!

Kako pronaći olakšanje

Studije tek treba da potvrde bezbednost proizvoda za akne bez recepta. Kao što su salicilna kiselina ili benzoil peroksid tokom trudnoće. Ali nema dokaza da njihova upotreba negativno utiče na trudnoću. Međutim, lek Accutane (izotretinoin) koji se izdaje na recept je povezan sa teškim urođenim manama. I nikada se ne sme koristiti tokom trudnoće.

Mnoge trudnice imaju za cilj da izbegnu ili minimiziraju upotrebu proizvoda protiv akni bez recepta što je više moguće. Razgovarajte sa  lekarom o sigurnim alternativama. Srećom, akne obično nestanu ubrzo nakon porođaja ili kada vam se hormoni rebalansiraju tokom trudnoće.

Zapušen nos u trudnoći

Osećaj zapušenosti nosa bez bolesti je uobičajen u trudnoći. Spremite se za začepljenost, krvave noseve i hrkanje. Zašto? Unutrašnjost sluznice Vašeg nosa takođe otiče, zahvaljujući hormonima. Taj otok smanjuje površinu za cirkulaciju vazduha. Vaš nos može biti zahvaćen i suvoćom, što je još gore zimi.

Kako pronaći olakšanje

Neudobnost možete ublažiti upotrebom fizioloških kapi za nos. Nekoliko minuta udisanja pare pod tušem takođe može pomoći. Srećom, svi ovi problemi sa nosem bi trebalo da nestanu nakon trudnoće.

Promene u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su prošireni krvni sudovi oko anusa. Mogu se pojaviti kao kvržice koje svrbe, peckaju  i povremeno krvare. Krv u stolici ili na toalet papiru, jedan je od najčešćih simptoma hemoroida. Oni mogu učiniti odlazak u kupatilo neprijatnim ili čak bolnim.

Mnoge trudnice imaju hemoroide tokom trudnoće. Često su uzrokovane težinom bebe koja pritiska vene u preponama. A hronična opstipacija dodatno odmaže. Više se naprežete tokom pražnjenja creva, što još više otežava situaciju.

Kako pronaći olakšanje

Održavanje zatvora pod kontrolom je najbolja odbrana od pojave hemoroida. Pijte puno vode i pijte hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice bogate vlaknima ili mafini od mekinja. Svakodnevna vežba, čak i samo šetnja, takođe može pomoći. Dugo sedenje može pogoršati problem.

Kada doživite epizodu hemoroida, održavajte područje čistim i suvim, i brišite ga jastučićima od hamamelisa da biste ublažili otok. Ako zaista boli ili izgleda da se ne popravlja nakon nekoliko dana, Vaš lekar može preporučiti hidrokortizonsku kremu za ublažavanje upale.

Vaginalni iscedak u trudnoći

Možda nećete imati menstruaciju devet meseci, ali nemojte još uvek odlagati  uloške. Porast nivoa estrogena, posebno u trećem tromesečju, uzrokuje da vagina proizvodi više sekreta i pražnjenja.

Kako pronaći olakšanje

Ne možete sprečiti ili ograničiti pražnjenje. U stvari, vaginalni iscjedak je savršeno zdrav deo trudnoće. Ali nošenje pamučnog donjeg veša može Vam pomoći da ostanete suvi. Možete koristiti i uložak za gaćice, ali ne zaboravite da često menjate uložak. Vlažna podloga može da izazove iritaciju.

Preporučuje se rutinsko kupanje ili tuširanje, ali nemojte ispirati ili pokušavati da očistite vaginu. Nije neophodno, kaže ACOG, i može poremetiti prirodni biom tela. Takođe, nikada se nemojte ispirati ili koristiti tampon dok ste trudni. Tako možete uneti bakterije u vaginu. Ili, gurnuti već prisutne bakterije bliže grliću materice i izazvati infekciju.

Kada pozvati lekara

Ako iscedak svrbi, peče, ima jak miris ili je bilo šta drugo osim kremastog, prozirnog ili belog. Možda će doktor želeti da proveri da li imate gljivičnu infekciju, bakterijsku vaginozu. Takođe i polno prenosivu infekciju . Ne paničite ako jeste. Većina ovih infekcija se leči antibioticima tokom trudnoće.

Promene u trudnoći

Ludi snovi o trudnoći

Čudni, uznemirujući snovi su sasvim normalan deo trudnoće. Kada ste trudni, odričete se mnogo kontrole koju ste nekada imali. Ovaj period ogromnih promena često stvara osećaj nervoze zbog Vaše budućnosti i predstojećeg roditeljstva.

Ove anksioznosti, u kombinaciji sa umorom i hormonima, mogu dovesti do nemirnih noći ispunjenih čudnim snovima. Uobičajeno je da budući roditelji prijavljuju da sanjaju uznemirujuće snove.

Kako pronaći olakšanje

Vaši podsvesni scenariji Vas mogu izbezumiti. Ali oni su zapravo zdrav način da se nosite sa neizvesnostima koje možda imate kada postanete roditelj. Zapamtite da ono što Vam se dešava u snu nije odraz Vaših namera ili budućnosti Vaše bebe.

Razgovor o svojim snovima i racionalizacija strahova može Vam pomoći da vidite da nema razloga za brigu. Može pomoći da pričate o svojim snovima svom partneru ili prijateljima, kao i da ih zapišete u dnevnik.

Kada pozvati lekara

Ako Vam snovi ometaju san ili Vam izazivaju uznemirenost tokom dana, iznesite to pitanje prilikom sledeće posete lekaru. Najbolje je ne dozvoliti da višak stresa ili anksioznosti ostane nekontrolisan. Razgovor sa terapeutom je još jedna opcija koja može biti od pomoći.

Promene u trudnoći

Curenje bradavica u trudnoći

Propusne grudi su još jedan znak da se Vaše telo priprema za bebu. Visoki je nivo prolaktina, hormona koji priprema Vaše grudi za dojenje. Na kraju trudnoće ponekad može doći do curenja tečnosti iz bradavica kada su stimulisane. Svakodnevne stvari poput tuširanja, presvlačenja, razmišljanja o bebi ili seksa mogu biti dovoljne da izazovu iznenadno lučenje bradavica.

Kako pronaći olakšanje

Ne možete da isključite curenje, ali možete sprečiti pojavu primetnih vlažnih tačaka na vašoj odeći. U grudnjak stavite jastučiće za dojenje da apsorbuju bilo kakvo curenje.

Kada pozvati lekara

Ako je curenje krvavo ili smrdljivo, posetite lekara da isključi bakterijsku infekciju ili intraduktalni papilom. Obično nekancerozno stanje koje predstavlja većinu slučajeva krvavog iscedka iz bradavica. U retkim slučajevima, krvavi iscjedak može biti rani znak upozorenja za rak dojke ili grudnog koša. Tako da vaš zdravstveni radnik treba da ga proveri.

Proširene vene vulve

Proširene vene vulve, koje se često nazivaju vaginalnim proširenim venama, su proširene ili otečene vene na labijama.Ovo stanje je uzrokovano pritiskom Vaše rastuće materice na vene u Vašoj vagini. Ako ih imate u jednoj trudnoći, veća je verovatnoća da ćete ih dobiti u budućim trudnoćama. Dobre vesti: Ne mogu da se otvore i krvare, bez obzira koliko velike izgledaju.

Kako pronaći olakšanje

Proširene vene vulve će se smanjiti nakon porođaja. U većini slučajeva potpuno nestaju. Ali malo toga možete učiniti u vezi sa venama dok ste trudni. Predlaže se nošenje klinastog pojasa, posebne vrste pojasa za trudnice koji nudi dodatnu podršku. Takođe, dajte sve od sebe da ostanete aktivni tokom trudnoće. Sedeći način života može pogoršati ovo stanje. Ali ne brinite. Vulvarne proširene vene ne predstavljaju nikakav rizik za bebu ili porođaj.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...