Sa lupom u istraživački pohod – Kreativni provod za dete

Kreativni provod za dete

Za kreativni provod za dete, potrebna je jedna lupa, vaša pažnja i vreme! U svakom detetu se krije jedan mali istraživač kome je potrebno malo podsticaja da iskaže svoje potencijale i sposobnosti. U istraživanje sveta sa lupom! Koje su to podsticajne aktivnosti koje možemo realizovati sa decom pomoću lupe?

Kreativni provod za dete
Otkrivamo i upoznajemo svet oko sebe.

Lupu u ruke i hajdemo u kreativni provod za dete

U periodu ranog razvoja veliku ulogu ima podsticajna sredina za učenje, istraživanje i eksperimentisanje. Upravo takva sredina se nalazi u prirodi. Mesta za učenje u prirodi mogu biti dvorište, park, bašta, obala reke, igralište, šuma, izletište i dr. Jedan od načina kako decu možemo motivisati na kreativne i istraživačke igre jeste – lupa.

Kreativni provod za dete

Zašto je lupa jako zanimljiva deci?

Lupa pomaže detetu da vidi stvari koje nikada ranije nije videlo. Otvara mu čitav jedan novi svet koji se čini neverovatnim. Pomoću nje ono istražuje sve što vidi u svom okruženju. Od lišća i zemlje do kamenčića i mrava, strukture materijala (so, šećer, kamen, kora drveta).

Šta može da podstakne kod deteta istraživanje lupom?

Iako deluje jednostavno, ovakve aktivnosti podstiču dete na razmišljanje, uočavanje, povezivanje pojmova, razvijaju im maštu i kreativnost. Korišćenje lupe za posmatranje linija na lišću ili delova tela mrava pruža detetu nova saznanja o kojima ono razmišlja i postavlja sopstvene teorije i zaključke.

Kreativni provod za dete

Kreativnost i maštu možemo aktivirati posmatranjem kore drveta, upoređivanjem sa različitim vrstama drveća ili igrom u kojoj detete prislonivši papir na koru prelazi voštanim bojama preko njene površine. S obzirom na to da je kora neravna na papiru će ostati preslikan reljef oko kog se mogu crtati životinje koje su viđene na stablu.

Kreativni provod za dete
Veoma je korisno posle istraživanja lupom „sve zabeležiti“ – islustrovati!

Posle istraživanja, treba sve zabeležiti?

Kada ponudimo detetu da ilustruje ono što je zapazilo navikavamo ga da beleži svoja otkrića i time razvijamo naučne veštine. Istrаživajući insekte u prirodi dete povezuje stečena znanja i nadograđuje ih novim, razvija empatiju i razumevanje prema živom svetu koji nas okružuje.

Podsticajne aktivnosti koje možemo realizovati sa decom pomoću lupe:

  • Posmatrajte kristale u kocki leda. Voda i njeni različiti oblici su nepresušan izvor ideja za istraživačke igre. Ponudite detetu nekoliko kocki leda, na koje će dodati malo boje i soli (što će ubrzati topljenje ), dajte mu lupu i pustite ga da uživa u ovoj zanimljivoj igri.
  • Uzmite ćebe i predložite detetu da lupom pregledate vlakna koja čine ovu teksturu. Podstaknite ga da u prostoriji pronađe slične tkanine i uporedi ih.
  • Ponudite detetu šećer, so, pirinač i druge slične materijale koje ono može posmatrati kroz lupu i time upoređivati i klasifikovati.
  • Kada ste na otvorenom prostoru, motivišite dete pitanjima: „Možeš li pomoću lupe pronaći nešto zeleno?“ ili „Možeš li pronaći nešto što puzi?“

Kreativni provod za dete

Mali istraživači 

Pažljivim posmatranjem male dece sagledavamo da su neprestano u istraživačkom pohodu. Zato bi im trebalo omogućiti uslove za istraživačke igre. Ali i podršku u vidu podsticajnih pitanja: „Šta ti misliš o tome“, „Kako si došao do tog zaključka? „Zbog čega je to tako?“. Ovakve aktivnosti utiču na intelektualni, socio-emocionalni i razvoj govora. Takođe doprinose razumevanju i poštovanju sveta koji nas okružuje.

Fokusirana je na kreativne i razvojne aktivnosti dece jaslenog uzrasta. Specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…