Savremeno vođenje porođaja

Savremeno vođenje porođaja

Sadržaj

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj produženih i otežanih porođaja kao i carskih rezova.

Savremeno vodjenje porodjaja
Poželjno je da porodilja bude upoznata sa svim fazama porođaja.

Ginekolog i babica su aktivni sve vreme porođaja. Svojim znanjem i iskustvom nastoje da se porođaj odvija sa što manje tegoba i rizika kako po majku tako i po plod. Ukoliko u toku porođaja primete bilo kakva odstupanja dužni su da na vreme odreaguju. Osim babice i lekara  ključnu, najbitniju kariku čini porodilja. Što je bolja saradnja između stručnih ljudi sa jedne i porodilje sa druge strane zadovoljstvo i šanse da porođaj bude bez straha i bola su veće.

Savremeno vođenje porođaja

Praćenje trudnoće

Od trenutka kada žena sazna da je u drugom stanju potrebno je da se javi ginekologu radi praćenja trudnoće. Njoj se otvara  trudnicki karton. U karton se upisuju opšte generalije, anamneza (lična, porodična, anamneza menstruacije). Isto, i ranije trudnoće i porođaji i tok sadašnjeg stanja. Obavezno se urade laboratorijske analize KS, KG i Rh faktor a po potrebi i druge analize. Babica u savetovalištu pruža informacije bitne za vođenje normalne i zdrave trudnoće.

Savremeno vodjenje porodjaja
Trudnica treba da bude upoznata sa svim svojim pravima kada su njeno zdravlje i tok porođaja u pitanju.

U drugoj polovini trudnoće trudnica kreće sa psihofizičkom pripremom za porođaj. Priprema se sastoji iz teorijskog dela i praktičnih vežbi. Obično je dovoljno 8-10 časova. Školu za trudnice vode strukovne medicinske sestre,  babice, fizioterapeuti. Uz neophodnu saradnju sa ginekologom, neonatologom, psihologom a po potrebi i sa socijalnim radnikom.

Bez obzira da li je trudnica prošla psihofizičku pripremu ili ne, ako je potrebna medicinska pomoć u toku porođaja kako bi porođaj trajao kraće i bio manje bolan, svakako će dobiti i medikamentoznu terapiju. U toku porođaja trudnice mogu da biraju da li će probati sa lekovima protiv bolova ili će prirodnim metodama ublažiti bol.

Spazmolitici, analgetici, sredstva za smirenje, diuretici, uterotonici, antibiotici i anestetici su lekovi koji se koriste u toku porođaja. Ukoliko doktor proceni u toku samog porođaja može priključiti ženu na kiseonik, dati joj određene vitamine ili glukozu sa uterotonikom.

Savremeno vodjenje porodjaja
Optimizacija visokokvalitetne, bezbedne i personalizovane nege u drugoj fazi porođaja za sve žene može se postići samo odgovarajućom pažnjom uz obuku porodilja, babica i akušera.

Prirodne metode za ublažavanje bola na porođaju

Prirodne metode funkcionišu na različite načine. One pomažu  da se bol ublaži, ali ih neće skroz zaustaviti. Ove metode se koriste tokom celog porođaja. Osim tehnike disanjai opuštanja, koriste se i položaji koji mogu olakšati bol. Takođe masaža, meditacija, aromaterapija, muzika, hidroterapija, toplo-hladno, lopta za porođaj, itd.

Kada porođaj krene, žena treba da eksperimentiše sa položajima dok ne nađe onaj koji joj u tom trenutku najviše prija. Neki od položaja su: nagnuti se napred, ljuljanje tela, iskorak, sedenje, čučanje, polusedenje, ležanje na boku, njihanje.

Trudnica odlučuje o vrsti anestezije

Sve veći broj trudnica se odlučuje da u toku porođaja bude u epiduralnoj ili spinalnoj anesteziji. S obzirom da epiduralna anestezija ima odloženo dejstvo, trebalo bi je dati kada je trudnica u aktivnoj fazi porođaja sa dilatacijom od 3 cm. Pred kraj trudnoće i u toku samog porođaja srčani tonovi ploda se prate pomoću aparata kardiotokografa.

Savremeno vođenje porođaja

Porođajna doba

Porođaj se deli na četiri porođajna doba. Prvo porođajno doba ili doba dilatacije, drugo porođajno doba ili doba ekspulzije. Treće porođajno doba ili doba rađanja posteljice i četvrto ili postplacentarno doba. Svako porođajno doba osim četvrtog (ono uvek traje 2 sata nakon porođaja) može da se skrati za pola ali nijedno porođajno doba ne može da se preskoči.

Savremeno vodjenje porodjaja
Period posle porođaja je važno vreme za povezivanje sa vašom bebom. Tim za negu  pažljivo prati vašu bebu kako bi se uverio da se prilagođava kako se očekuje, životu van materice.

Dužnost babice je da u toku samog porođaja zaštiti međicu. Ako i pored zaštite međica postane ishemična i postoji mogućnost da dođe do rascepa, babica makazama vrši epiziotomiju.

avatar
Radi kao profesor stručnih predmeta: akušerstvo, ginekologija, neonatologija, u Medicinskoj školi i obučava buduće babice. Drži online individualnu edukaciju psihofizičke pripreme za porođaj @bebakuci.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...

Kakav je uticaj postporođajne depresije na majku, bebu i oca? Postpartalna depresija je najčešći oblik pogoršanja u psihičkom funkcionisanju koji može da pogodi porodilju. Nalazi 59 razmotrenih longitudinalnih studija širom...