Šta kada je temperatura kod deteta povišena?

Šta kada je temperatura deteta povišena?

Sadržaj

Šta kada je temperatura kod deteta povišena?   Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Odojčad i mala deca često su bolesni, to je period kada dete dolazi u kontakt sa mikroorganizmima i kada se njegov imunološki sistem razvija i sazreva.

Šta je najčešći uzrok povišene temperature kod dece?

Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. Temperaura deluje kao odbrambeni mehanizam organizma u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.

Zašto dolazi do povišene temperature?

Bela krvna zrnca kada se u organizmu pojave virusi, bakterije ili gljivice proizvode signale – interleukine, koji putuju do mozga i daju mu znak da hipotalamus uključi telesni termostat. Na povišenoj telesnoj temperaturi ostatak imuno sistema sposobniji je da se bori sa infekcijom.

Šta kada je temperatura deteta povišena?
Najbolje je oralno davati lek

Kada davati antipiretike?

Povišena telesna temperatura izaziva paniku kod roditelja i jedno od najčešćih pitanja koje roditelj postavlja je: “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu?”

Lekovi koji se koriste za “skidanje temperature” nazivaju se antipiretici. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC.  Antipiretici se najčešće daju kao sirupi oralno, ili kao čepići u guzu rektalno. Naravno, prirodnije je da se lek da kašičicom.

Poboljšajte komfor deteta koje ima temperaturu

Raskomotiti dete, tako da mu bude udobno. Nudite detetu tečnost i ohrabrite ga da pije. Ne hladite dete hladnom vodom ili fenom, to je detetu neprijatno i može prouzrokovati drhtavicu. Dajte detetu lek za snižavanje temperature i ako procenite da ga nešto boli. Dete ne ume da kaže da ga boli glava ili mišići kod stanja slični gripu. Proveravati dete i tokom noći. Ne terajte dete da jede. Ponudite mu hranu koju voli u manjim količinama, tipa kašica, pudinga i kompota, supe.

Paracetamol, analgetik i antipiretik izbora

Da. Jedan od najčešće korišćenih analgetika i antipiretika jeste Paracetamol. On deluje tako što ublažava blag do umeren bol i snižava povišenu telesnu temperaturu u mnogim stanjima uključujući i glavobolju, zubobolju, bol kod izbijanja zuba, groznicu, prehladu, grip, kao i postvakcinalnu reakciju.

Paracetamol se razlikuje od drugih antipiretika: ne nadražuje sluznicu želuca, ne utiče na sposobnost agregacije trombocita, ne izaziva pospanost. PARACETAMOL sirup je suspenzija crvene boje, sa prijatnim mirisom višnje.

Kako deluje Paracetamol?

Antipiretički efekat paracetamol ostvaruje dejstvom na centar za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije – proširenje krvnih sudova, povećanja protoka krvi kroz kožu, znojenja i sniženja telesne temperature.

Kad se uzme Paracetamol on se brzo resorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija leka u plazmi se postiže nakon 30 minuta od primene. Paracetamol se metaboliše u jetri i izlučuje urinom. Poluvreme eliminacije varira između 1 do 4 sata.

Pri upotrebi Paracetamol sirupa važno je promućkati bocicu. Paracetamol se obično daje do četiri puta dnevno (maksimalno šest puta – na četiri sata), a maksimalna doza je 60 mg/kg telesne mase. Ne treba primenjivati više od 4 doze leka u toku 24 sata. Neophodno je da prođe najmanje 4 sata između doza.

Najbolje je da se doze preciziraju sa pedijatrom koji leči dete – tada se ne može pogrešiti.

Ne davati deci mlađoj od 6 meseci, naročito ne mlađoj od 3 meseca, bez konsultacije lekara. Treba sačekati jedan sat da bi se videlo da li lek deluje, mada se obično efekat vidi i ranije. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

povisena temperatura u trudnoci
Paracetamol neće štetiti trudnicama a siguran je za dete

Treba znati – za trudnice i dojilje

Treba znati i da su epidemiološke studije kod trudnica pokazale da Paracetamol nema štetno dejstvo ukoliko se koristi u preporučenim dozama, tako da trudnice treba da se pridržavaju saveta lekara koji se odnosi na upotrebu leka. Paracetamol se izlučuje u mleko u veoma maloj količini. Dojenje nije kontraindikacija za primenu Paracetamola, što je zaključeno na osnovu dostupnih objavljenih podataka.

Povišena temperatura sama po sebi nije opasna. Ona je zapravo normalna kada dete ima infekciju i pomaže mu da se oporavi. U retkim slučajevima temperatura može biti simptom ozbiljne infekcije a nekada je i neprijatna za dete.

SEMAFOR ZA POVIŠENU TEMPERATURU / Dr EdwardPursel, Kings College London/ nam govori, kada zvati hitnu pomoć, kada otići kod svog pedijatra, kada negovati dete kod kuće. Pogledajte OVDE

avatar
GALENIKA a.d. Beograd osnovana je 18. jula 1945. godine. Od ,,male radionice’’ prerasla je u farmaceutskog giganta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...