Šta kada je temperatura deteta povišena?

Šta kada je temperatura deteta povišena?

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Odojčad i mala deca često su bolesni, to je period kada dete dolazi u kontakt sa mikroorganizmima i kada se njegov imunološki sistem razvija i sazreva.

Šta je najčešći uzrok povišene temperature kod dece?

Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. Temperaura deluje kao odbrambeni mehanizam organizma u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.

Zašto dolazi do povišene temperature?

Bela krvna zrnca kada se u organizmu pojave virusi, bakterije ili gljivice proizvode signale – interleukine, koji putuju do mozga i daju mu znak da hipotalamus uključi telesni termostat. Na povišenoj telesnoj temperaturi ostatak imuno sistemasposobniji je da se bori sa infekcijom.

Šta kada je temperatura deteta povišena?
Najbolje je oralno davati lek

Kada davati antipiretike?

Povišena telesna temperatura izaziva paniku kod roditelja i jedno od najčešćih pitanja koje roditelj postavlja je: “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu?”

Lekovi koji se koriste za “skidanje temperature” nazivaju se antipiretici. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC.  Antipiretici se najčešće daju kao sirupi oralno, ili kao čepići u guzu rektalno. Naravno, prirodnije je da se lek da kašičicom.

Poboljšajte komfor deteta koje ima temperaturu

Raskomotiti dete, tako da mu bude udobno. Nudite detetu tečnost i ohrabrite ga da pije. Ne hladite dete hladnom vodom ili fenom, to je detetu neprijatno i može prouzrokovati drhtavicu. Dajte detetu lek za snižavanje temperature i ako procenite da ga nešto boli. Dete ne ume da kaže da ga boli glava ili mišići kod stanja slični gripu. Proveravati dete i tokom noći. Ne terajte dete da jede. Ponudite mu hranu koju voli u manjim količinama, tipa kašica, pudinga i kompota, supe.

Paracetamol, analgetik i antipiretik izbora

Da. Jedan od najčešće korišćenih analgetika i antipiretika jeste Paracetamol. On deluje tako što ublažava blag do umeren bol i snižava povišenu telesnu temperaturu u mnogim stanjima uključujući i glavobolju, zubobolju, bol kod izbijanja zuba, groznicu, prehladu, grip, kao i postvakcinalnu reakciju.

Paracetamol se razlikuje od drugih antipiretika: ne nadražuje sluznicu želuca, ne utiče na sposobnost agregacije trombocita, ne izaziva pospanost. PARACETAMOL sirup je suspenzija crvene boje, sa prijatnim mirisom višnje.

Kako deluje Paracetamol?

Antipiretički efekat paracetamol ostvaruje dejstvom na centar za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije – proširenje krvnih sudova, povećanja protoka krvi kroz kožu, znojenja i sniženja telesne temperature.

Kad se uzme Paracetamol on se brzo resorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija leka u plazmi se postiže nakon 30 minuta od primene. Paracetamol se metaboliše u jetri i izlučuje urinom. Poluvreme eliminacije varira između 1 do 4 sata.

Pri upotrebi Paracetamol sirupa važno je promućkati bocicu. Paracetamol se obično daje do četiri puta dnevno (maksimalno šest puta – na četiri sata), a maksimalna doza je 60 mg/kg telesne mase. Ne treba primenjivati više od 4 doze leka u toku 24 sata. Neophodno je da prođe najmanje 4 sata između doza.

Najbolje je da se doze preciziraju sa pedijatrom koji leči dete – tada se ne može pogrešiti.

Ne davati deci mlađoj od 6 meseci, naročito ne mlađoj od 3 meseca, bez konsultacije lekara. Treba sačekati jedan sat da bi se videlo da li lek deluje, mada se obično efekat vidi i ranije. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

povisena temperatura u trudnoci
Paracetamol neće štetiti trudnicama a siguran je za dete

Treba znati – za trudnice i dojilje

Treba znati i da su epidemiološke studije kod trudnica pokazale da Paracetamol nema štetno dejstvo ukoliko se koristi u preporučenim dozama, tako da trudnicetreba da se pridržavaju saveta lekara koji se odnosi na upotrebu leka. Paracetamol se izlučuje u mleko u veoma maloj količini. Dojenje nije kontraindikacija za primenu Paracetamola, što je zaključeno na osnovu dostupnih objavljenih podataka.

Povišena temperatura sama po sebi nije opasna. Ona je zapravo normalna kada dete ima infekciju i pomaže mu da se oporavi. U retkim slučajevima temperatura može biti simptom ozbiljne infekcije a nekada je i neprijatna za dete.

SEMAFOR ZA POVIŠENU TEMPERATURU / Dr EdwardPursel, Kings College London/ nam govori, kada zvati hitnu pomoć, kada otići kod svog pedijatra, kada negovati dete kod kuće. Pogledajte OVDE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…