Stimulativne i zabavne igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Sadržaj

Igre za razvoj dece u 5. i 6. godini treba da budu stimulativne za njihov razvoj i vrlo zabavne. Dete postaje svesnije sebe, empatija se razvija a drugarstvo sa vršnjacima postaje važnije. Igre koje su im zabavne su prilagođene dečijem uzrastu, ukupnom razvoju deteta. Vaša komunikacija sa detetom, razgovor i zajedničke igre su od velikog značaja za dalji razvoj.

U ovom uzrastu dete je na putu ka novim izazovima i može oscilirati između osećaja da je vec odraslo i da je jos malo. Mnoga deca vole da pričaju svoje priče, igraju igrice. Sve vise koriste svoje ruke kako bi nešto stvarali, bilo to da prave perlice ili sklapaju puzle sa sve više delova.

 igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Dete je svesnije sebe i ima dužu pažnju

Sada deca počinju bolje razlikovati fantaziju od stvarnosti. Dete više razume da su igre uloga i igre fantazije upravo igre. Jedan primer je da mnoga deca u ovom uzrastu prestaju verovati ili počinju da sumnjaju u postojanje Deda Mraza.

Deca u uzrastu izmedju 5 i 6 godina premna su za vežanje laganih škloskih zadataka.

Dete postaje bolje u rasuđivanju i donošenju zaključaka o stvarima. Takodje sada može i malo duže sediti mirno i obratiti pažnju na jednu te istu stvar neki duži vremenski period.

Dete lakše upravlja vlastitim snažnim emocijama

Ovo doba starosti kod dece je vreme kada je dete naučilo mnogo o različitim emocijama. Može i da priča o njima i da se prilagodi onome što drugi osećaju. Detetu je lakše da upravlja vlastitim snažnim emocijama. Ali i dalje mu je često potrebna podrška i uteha odraslih.

igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Razvoj empatije

Dete od 5 i 6 godina takođe je svesnije sebe. To znači da dete može da poveže osećanja sa sobom. I da otkrije osećanja koja i samo ima. Istovremeno, dete se sve više može uroniti u misli i osećaje drugih. To se zove empatija. Važno je za razvoj morala, moći rasuđivati ​​o “pravom” i “pogrešnom” i “dobrom” i ”zlu”. Takodje, deca postaju sve svesnija kako mogu uticati na druge ljude. I kako druge osobe reaguju kada postaju tužne, ljute ili srećne. Dete dakle prepoznaje emocije i kod drugih ljudi.

Petogodišnjaci i šestogodišnjaci obično misle da su rutina, pravda i dogovori važni

Kada dete postane svesnije sebe, često postaje i osetljivije i može se osećati krivim za neuspjeh ili grešku. Tada je VAZNO podržati dete i ohrabriti ga da se ponovo usudi, čak i ako misli da je to strašno. Mnoga deca ovog uzrasta potpuno su prestala imati napade besa. Ali se oni događaju ponekad kada se deca razočaraju ili prosto ne prihvate svoj neuspeh u nečemu. Ne vičite kada nešto pođe po zlu. Podržite dete i pokažite da njegova snažna osećanja shvatate ozbiljno.

 igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Drugarstvo postaje važno

Deca od 5 i 6 godina uživaju u igri i druženju sa drugima. Većina voli da sarađuje i preuzima odgovornost i često su pažljivi prema drugima. Prijatelji postaju važniji jer deca u ovom uzrastu shvataju da je prijateljstvo nesto posebno lepo. Dete veselije pozdravlja decu za koje misli da su mu prijatelji.

Jezik, govor i komunikacija

Mnogi petogodisnjaci i šestogodišnjaci znaju između 10.000 i 15.000 reči. Mogu pravilno da koriste gramatiku. Deca razumeju da su određena slova i određeni glasovi povezani. Mogu pokušati spelovati jednostavne reči, a neka deca počinju malo i čitati. Mnoga deca uživaju u smišljanju kratkih priča i razumeju da priče treba da imaju početak, sredinu i kraj. Iako se jezik dosta razvija, još uvek je ograničen. Detetu je teško da opiše stvari koje je videlo, a koje drugi nisu.

igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Razgovor znači mnogo različitih stvari. To je, između ostalog, način na koji deca žele da budu primećena i viđena. Detetovo samopoštovanje jača kada slušate. Slušanje je pokazivanje da su i dete i ono što ima da kaže važni i vredni.

Da bi dete naučilo da pretoči osećanja u reči, dobro je da emocije budu važan deo kada pričate. Večernja priča kada možete biti zajedno u miru i tišini je dragocjena i za dete i za vas. To je takođe dobra prilika za razgovor o različitim osećajima. U uzrastu izmedju 5 i 6 godina deca često razgovaraju sama sa sobom. Na ovaj način dete ´´rešava probleme koje ima´´ i ´´vodi računa o svojim osećajima.´´ Ovo je jedna faza u dečijem razvoju i potpuno je prirodna.

igre za razvoj dece u 5. i 6. godini

Koje su stimulativne igre za razvoj dece u 5. i 6. godini?

Evo nekoliko saveta o tome šta može biti zabavno u ovim godinama.

  • Napravite piknik u vrtu ili parku. Nije potrebno puno, na primjer ćebe i jabuka mogu biti dovoljni. Piknik možete imati i u zatvorenom prostoru. Izrežite slike životinja, figura, mesta ili ljudi. Stavite slike naopako i pitajte: “Šta biste radili da ste…?” Pustite dete da okrene sliku, završi rečenicu i kaže šta bi tada uradilo.
  • Slobodno razgovarajte sa svojim detetom o osećajima. Imenujte osećaje i obasnite ih. Slobodno uzmite primere iz detetovog ili vlastitog života. Budite topli, prijateljski raspoloženi i angažovani kada govorite o osećanjima. Pomaže detetu da bolje razumije emocije. Razumijevanje emocija olakšava igru ​​sa drugom decom.
  • Čitajte knjige zajedno. Neka dete učestvuje u bajkama. Kada čitate bajke, može biti zabavno ponekad prekinuti priču. I pustiti dete da ispriča kraj na osnovu vlastite mašte. Zapišite jednu od bajki koje dete priča. Onda neka nacrta slike za svoju priču. Tu će knjigu biti dragoceno čuvati i rado je čitati.
  • Dajte detetu priliku da sortira, grupiše, upari i broji stvari. Može upariti čarape i staviti pribor za jelo u fioke.
  • Deca u ovom uzrastu vec znaju da broje, uz vašu malu pomoć igrica ´´čovece ne ljuti se´´bice zabavna. Kao i popularna igria x-o.
  • Pravate konstrukcije od papira, brodiće, kape i avione.
  • Dozvolite detetu da seče razne stranice iz novina i od toga pravi svoj vlastiti mozaik.
  • Igra ´´dan – noc´´kao i ´´leti, leti´´je prilagodjena igrica za ovaj uzrast.
  • U knjižarama se mogu pronaci razne kartice, sa različitim temama. Sa zivotinja, gradova, biljaka, koje su prilagođene uzratu dece.
avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...