Stimulativne igre za decu od 4 godine – Predlozi igara, baš ono što deca vole

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Sadržaj

Stimulativne igre za decu od 4 godine koje predlažemo, biće vam prava pomoć. Počnimo od toga šta dete misli, razume i oseća i šta dete voli u ovom uzrastu. Tako ćemo lako smisliti i igre za njih, ni lake ni preteške, znači stimulativne!

U ovom uzrastu od 4 godine deca često imaju puno mašte. Mnogo pričaju, postavljaju mnogo pitanja, radoznali su. Imaju svojih ’’hiljadu zašto – hiljadu zato.’’ Deca postaju sve sigurnija u svoje pokrete i svoje veštine.

Šta dete misli, razume i oseća sa četri godine

Sa 4 godine se mnogo toga dešava i dete se ubrzano razvija. Detetovo mišljenje i jezik postaju sličniji odraslima. Dete postaje bolje u planiranju, organizaciji igara i zadataka.

Igre postaju dosta drugačije. Mogu smišljati nova pravila igre i nove sadržaje dok igra traje. Deca se mogu dugo igrati bez podrške odraslih. Sada je dete sve bolje u bojenju. Već se javlja određena preciznost kada se boji i linije se ne prelaze. A i samo crtanje na papiru mnogo je bolje, jer je mašta razvijenija.

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Deca sa 4 godine se mnogo pretvaraju i mogu se uziveti u razne uloge. Često su uključeni junaci i likovi iz filmova i knjiga. Dete ponekad može imati malo poteškoća u razlikovanju fantazije od stvarnosti. Deca u ovoj starosnoj dobi postaju sve bolje u istraživanju okoline oko seb. Primecuju razliku u tome kako drveće izgleda u raznim godišnjim dobima i tome slično.

Dete sada počinje pravilno da koristi gramatiku. Uobičajeno je da se teški glasovi kao što su glas ’’r  ’’ ne izgovaraju sasvim pravilno do 6-7 godina. To je sasvim prihvatljivo. Deca od 4 godine često pričaju naglas sama sa sobom. To im pomaže u rešavanju svakodnevnih problema. Takav razgovor je sastavni deo dečijeg razvoja.

Sada mnoga deca imaju dobro samopoštovanje i veruju u svoje sposobnosti. Oni mogu i znaju. Dete se sve više ’’udaljava’’ od vas kao roditelja. Jer mnogo stvari ume da uradi samo i ponosno je na to. Ali takodje im treba roditeljski sigurni zagrljaj kao i odusevljenje da su nešto uradili dobro. Činjenica da dete sada lakše razume kako drugi misle znači da može sarađivati. Da može praviti kompromise i čekati svoj red mnogo bolje nego ranije.

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Šta deca sa 4 godine umeju?

 • Broje do deset.
 • Odmah vide da su na podu tri auta ne računajući ih.
 • Mogu razlikovati i imenovati najmanje četiri boje.
 • Počinju da dobijjaju bolji osećaj za vreme.
 • Vole da pevaju ili da slušaju pesmice. Plešu i igraju se pozorište. Vole igru uloga – naprimer, mama, tata.
 • Razlikuju ispravno od pogrešnog.
 • Veci fond reči.
 • Lakše pokazuju svoje emocije.
 • Lepse i lakše se igraju sa drugovima, ali ponekad vole da budu i sami.
 • Koriste servis za ručavanje.
 • Sami odlaze u toalet i ne koriste pampers.
 • Formiraju duže rečenice i umeju da izmisle neku priču ili pesmicu.
 • Sećaju se šta ste juče radili, ne zaboravljaju šta ste im obećali.

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Stimulativne igre za decu od 4 godine – Predlog zabavnih igara

Evo 6 predloga za igru sa mališanima koje će zavoleti i pamtiti.

Sortiranje: Po boji, veličini, obliku

Sakupite par predmeta, recimo igračke, male ili velike. Mekane – tvrde, jednobojne – višebojne, okrugle – kockaste. Objasnite detetu da treba da sortira sve te igracke na par gomilica, male sa malima, okrugle sa okruglima. Mekane sa mekanima a tvrde sa tvrdima.

Pogodi zivotinju

Kažite detetu, ’’Ova životinja…ima krila.’’ Navodite detetu par osobina, da li životinja živi u šumi, kakve je boje. Zatm šta jede, kako se oglašava i dozvolite detetu da pogađa o kojoj zivotinji je rec, a zatim zamenite uloge.

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Igrice memorije

Klasična igra memorije, pronalaženje dve iste sličice.

Bojenje prema šablonu

Napravite detetu igru ili zadatak u kome ce pratiti šablon. Recimo bojiti dva polja žuta, jedno crveno, dva žuta, jedno crveno. Na ovaj isti način možete praviti narukvice od perlica po šablonu.

Plastelin uvek magična igra

Napravite kod kuće plastelin, zajedno sa detetom. A zatim nastavite vašu igru praveći nešto zanimljivo od plastelina.

Recept za plastelin:

5 dl brašna.

3 dl soli.

2 kašike limunske kiseline (limuntus).

2 kašike ulja za kuvanje.

4 dl proključale vode, malo prohladjene.

Boja za hranu.

Pomešajte prvo mokre sastojke, zatim dodajte tečne. Izmesite dok se boja ne sjedini sa smesom.

Stimulativne igre za decu od 4 godine

Popularna kutija misterije

Uzmite jednu kartonsku kutiju i ubacite u nju razne predmete. Raznih tekstura, male i velike, mekane, drvene, plastične. Igrajte se tako što će dete zavući ruku u kutiju da uzme jedan predmet. Ali bez da ga izvadi iz kutije. Pitajte ga, da li je predmet oštar, drven, okrugao, mekan, ima rep? … Dete odgovara na pitanja, sve dok dete ne pogodi o čemu se radi. Tj. Koji je predmet u pitanju! Deca vole ovu igru.

Igre za decu i još neki predlozi

Pletite narukvice od debljeg konca.

Igrajte se društvenih igara, laganih.

Napravite zanimljivu igru zajedno, uz pomoć bojica.

Lagani kućni eksperimenti.

Crtanje po linijama, naprimer slovo A (podebljavanje).

Istraživanje sa lupom u prirodi

avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...