Top 5 igara za decu, kojima bi i danas trebalo da se igraju

Top 5 igara za decu

Sadržaj

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni razvoj dece.

Igre za decu nekada

Mi smo odrastali definitivno drugačije nego današnja deca, nismo imali telefone, kao glavne ometače igre. Iako su se i tada igrale video igre, deca su ipak najčešće leti bila napolju i igrala se igrama koje su zapravo bile vrlo proste, a koje su i te kako značajne za dečiji razvoj. Danas deca iako su na igralištima, često to izgleda tako što su im u rukama telefoni ili se spuštaju na toboganu, ljuljaju, što je i te kako korisno za njih, ali kao da više nema onih dobrih starih igara.

Top 5 igara za decu

Sećate se kako je to izgledalo tokom leta kada smo mi bili deca? Kako se probudimo, doručak i pravac na ulicu, tamo su svi iz komšiluka. Pauza je samo za ručak i to te zovu po 5 puta kako bi ti na kraju ipak prekinuo igru. Ručao i opet pravac na igru. Deca tada nisu iz kuće na ulicu nosila igračke, jer im nisu bile potrebne. Igre su se smišljale i prenosile sa kolena na koleno. Jedino što je bilo potrebno su deca i dobra volja.

To su igre koje su uključivale trčanje, skakanje, sve one motoričke aktivnosti koje danas deci nedostaju. Tako izmoreni, lako smo padali u san nakon večere i kupanja, jer smo zapravo tada kroz igru prošli kilometre i kilometre trčanja i hodanja.

Top 5 igara za decu

Top 5 igara za decu

Danas deci fali taj umor, ti kilometri, kako bi se pravilo razvijala, ali i kako bi im san bio kvalitetniji. Fizička aktivnost utiče na razvoj mozga, jer upravo kretanje podstiče razvoj kognitivnih funkcija. Zato su ove igre i danas deci potrebne. A koje su to igre?

Ringe ringe raja za najmlađe

Pre svega na najnižem uzrastu, to je igra Ringe ringe raja. Vrlo prosta igra, koja uključuje držanje za ruke i okretanje u krug. Ali, to je prva važna igra za dečiji razvoj. Ovu igru mališani počinju da igraju sa roditeljima, bratom, sestrom, kasnije sa drugarima. Ona je neophodna deci na uzrastu od godinu dana. Zato što kroz tu igru, dete povezuje razvoj krupne motorike i razvoj kognitivnih funkcija. Dete na uzrastu od godinu dana, ovu igru najpre igra imitirajući pokrete starijih, a potom i sam uči i shvata da postoji određeni nalog koji treba izvršiti pokretom. Upravo to odgovaranje deteta pokretom na određeni nalog direktno podstiče razvoj kognitivnih funkcija. Dete misli, shvata i na kraju pokretom izvršava zadato. Ova prosta igra je zapravo mnogo više od samo obične igre, koja je deci svakako zanimljiva i puna smeha.

Školice, sjajna igra za decu

Druga igra za malo stariju decu je školica. Takođe, vrlo jednostavna igra. Potrebna je samo kreda kako bismo iscrtali polja i to je to. Ovde razvoj krupne motorike podižemo za stepen više, jer je ovde uključeno skakanje, stajanje na jednoj nozi, okret u skoku i slično. Princip je sličan, kroz ovu igru dete takođe razvija krupnu motoriku i kognitivne funkcije. Ali sada skladno sa uzrastom deteta i njegovim razvojem i zadaci, koje dete treba da izvrši su složeniji. Dok stoji na jednoj nozi i skače, dete uspostavlja ravnotežu, kordinaciju pokreta. Zato je ova igra i te kako složena i potreba deci, za njihov pravilan razvoj.

Top 5 igara za decu

Žmurke su igra za sva vremena

Treća igra su žmurke. Omiljena igra svih nas kada smo bili mali. Ovo je igra koja se igra u grupi. Što više dece, to bolje, jer je onda igra dinamičnija. Deca tokom ove igre razvijaju pokrete, trče, prelaze sve one kilometre kroz igru, jer ova igra zapravo nema kraja. Prestaje se samo kada smo umorni ili nas pozovu na ručak. Ali kroz ovu igru deca uče kako je to biti u grupi, kako se u grupi ponaša. Uče da razmišljaju i razvijaju strategiju, jer potrebno je naći što bolje mesto za skrivanje. Uče da misle, osećaju adrenalin, uče kako da se sa njim nose, uče šta je to nepravda. Sve one životne lekcije koje će ih kasnije čekati u životu su zapravo deo ove naizgled proste igre. Trčanjem se umaraju, što će poboljšati njihov kvalitet sna. Ovo je zapravo vrlo kompleksna igra koja uključuje i razvoj krupne motorike, ali i razvoj kognitivnih funkcija.

Igra sa lastišem

Četvrta igra je igra lastišem. Najčešće su je igrale devojčice kada smo mi bili mali, ali je naravno odlična u istoj meri i za dečake. Opet naizgled vrlo prosta igra, za koju je potreban samo jedan rekvizit, a to je lastiš. Ali, kroz ovu igru su razvoj pokreta i razvoj mišljenja vrlo usko povezani. Ovde je pored krupne motorike, u razvoju i fina motorika, strpljenje, spretnost pre svega. A da bi sve to dete uradilo od zadatih figura, potrebno je i te kako da razmisli i shvati kako da nogama izvede to nešto na lastišu. Kroz ovu igru se razvoj motorike, ali i razvoj kognitivnih funkcija podižu na još veći nivo. Razvija se koordinacija pokreta, ravnoteža, spretnost, upornost, kao i takmičarski duh. Ovo je sigurno i najviše zaboravljena igra od svih, a zapravo je vrlo korisna za dete. Valjalo bi se podsetiti ove igre i decu naučiti svim ovim lepim figurama i poretima.

Top 5 igara za decu

Igra između dve vatre

Peta igra je igra između dve vatre. Za ovu igru potrebna je samo lopta i puno drugara. Ovo je igra kroz koju dete pored pokreta i kognicije, razvija i kako je to kada baš tebe izaberu kao pojedinca za određeni zadatak. Kroz ovu igru deca se oslobađaju straha od nastupa, straha da istupe iz grupe i da se zauzmu za sebe. To su sve strahovi koji se kod dece javljaju, te se deca povlače, postaju stidljiva.

Kroz ovu igru dete uviđa da sve to i nije tako strašno. Lakše će mu biti kada krene u školu i treba da ustane i nešto uradi ili kaže pred svima. A i u životu će se lakše nositi sa tim kada bude prozvan da istupi iz svoje grupe i zone komfora. Slična ovoj igri, je i igra ‘’Ćorave bake’’. Ona pored svih ovih stvari, još utiče i na razvoj empatije, posebno prema ljudima koji su po nečemu drugačiji.

Top 5 igara za decu

Verujem da sada na sve ove igre gledate drugačije. Možda o njima i niste razmišljali na ovaj način. Baš to što sada znamo o njima je i razlog više da našu decu učimo svim tim igrama od malena. I pomognemo im, da se lakše i efikacije razvijaju kroz igru.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine. Radi u Edukativno razvojnom centru Kefalo kao psiholog i daje stručne savete roditeljima preko društvenih mreža. Svoje znanje je pretočila i u kreativnu proizvodnju drvenih edukativnih igračaka, za razvoj dece kroz igru. Njen brend je Frajla kids.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Pesmice za decu po predlogu logopeda mogu vam dati orijentir pri izboru pesmica. Pesmice za decu mogu pomoći u govoru i izgovoru deteta. Dajem vam i primere pesmica uz koje...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...