Upala slepog creva kod dece – Simptomi, dijagnoza, operacija i oporavak

Upala slepog creva kod dece

Sadržaj

Upala slepog creva kod dece je hitno stanje koje se leči hirurški! Koji su tipični a koji atipični simptomi upale slepog creva? Zašto nastaje upala?

Upala slepog creva (apendicitis)  je stanje koje se ne može sprečiti. Najvažnija je pravovremena dijagnoza. Lečenje je hirurško a uobičajeno je da se dete brzo opravlja od intervencije i ona ne ostavlja nikakve posledice. Najčešće pogađa decu i tinejdžere između 5 i 20 godina, a retko se događa kod mlađe dece.

Kod sumnje na upalu slepog creva potreban je hitan pregled hirurga

Kod sumnje na upalu slepog creva, najčešće zbog bola u trbuhu, neophodan je neodložan pregled hirurga! Ukoliko se upaljeno slepo crevo ne ukloni, već za 24 do 72 sata od početka siptoma može doći do komplikacija. „Pucanje“ slepog creva dovodi do širenja infekcije na trbušnu maramicu i druge organe.

Upala slepog creva kod dece

Šta je slepo crevo?

Odomaćeni naziv slepo crevo odnosi sa na crvuljak (apendiks). Nalazi se u donjem desnom delu trbuha i povezan je sa početnim delom debelog creva. Veličine je približno malog prsta na ruci. Šupljina slepog creva otvara se u unutrašnjost debelog creva. Uloga slepog creva nije jasna. Moguće je da ima ulogu u oporavku nakon upala i infekcija creva, tako što pomaže oporavak korisnih crevnih bakterija. Svakako je dobro poznato da odstranjivanje slepog creva nema nikakvih posledica za organizam.

Zašto nastaje upala slepog creva kod dece?

Upala slepog creva je jedno od najčešćih akutnih hirurških stanja. Zato možda zvuči neverovatno da se zapravo uzrok ne zna. Smatra se da do upale dolazi kad se slepo crevo začepi tvrdom stolicom, otečenim limfnim žlezdama ili parazitima. Kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to izaziva bol.

Upala slepog creva ne može se predvideti ni sprečiti nekim preventivnim merama. Upala nije zarazna (ne prenosi se sa deteta na dete). Nije genetski uslovljena, iako u porodici može da bude više članova kojima je odstranjeno slepo crevo.

Simptomi upale slepog creva kod dece

Glavni simptom je bol u trbuhu, praćen povišenom temperaturom, mučninom, gubitkom apetita i povraćanjem, ređe prolivom.

Važno je imati u vidu da nemaju sva deca iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od anatomskog položaja apendiksa. Zavise i  od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje.

Bol tipično počinje u okolini pupka i širi se u donji deo trbuha, više desno. Može od početka biti jak i oštar. Nekada počinje kao tup bol koji se postepeno pojačava. Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Bol postaje jači kada se pritisne bolno mesto, pa naglo otpusti. Dete tipično leži na desnom boku sa savijenim nogama uz stomak.  Hoda savijeno napred, pridržavajući desnom rukom stomak i hramajući desnom nogom.

Moguća je i situacija da se bolovi smanje ili sasvim prestanu, pa se posle izvesnog vremena ponovo jave. Upala slepog creva koja spontano prolazi je prilična retkost, iako nije nemoguća.

Povišena temperatura je čest simptom, naročito kod manje dece. Temperatura obično nije visoka. Mučnina i povraćanje su često prisutni, praćeni gubitkom apetita.

Proliv nije tipičan simptom upale slepog creva. Može da se javi, obično kao oskudna sluzava stolica. Češće je prisutan zatvor, ili je stolica normalna.

Bol u trbuhu je jedna velika briga za svakog lekara! Zato je razumljivo da se lekar prosto obraduje ako dete sa bolom u trbuhu ima proliv. Ogromna većina dece koja ima proliv praćen bolom ima enterokolitis. Za ove „obične“ virusne ili bakterijske infekcije creva nije potrebna konsultacija hirurga.

Upala slepog creva kod dece

Dete može da ima upalu iako nema tipične simptome upale slepog creva!

Ukoliko dete ima tipične simptoma i stanje mu se pogoršava (bol je sve jači, odbija da jede i pije, klonulo je) roditelji će ga brzo odvesti lekaru. Problem je što simptomi nisu kod sve dece isti i nekada nisu tipični. Posebno je izazovno postaviti dijagnozu kod male dece. Srećom se kod njih upala slepog creva retko javlja.

Ako se bol javlja sa leve strane trbuha, da li to znači da dete nema upalu slepog creva? Nekada se dešava da je apendiks veoma dugačak ili da se ne nalazi na tipičnom mestu. Nekada se radi o refleksnom bolu, koji se javlja dalje od mesta uzroka. Ipak, najveći broj dece sa refleksnim bolom, pre ili kasnije pokaže prstom i na donji deo desne strane trbuha, kao mesto koje veoma boli.

Najčešća dilema roditelja i pedijatra koji prvi pregleda dete je da li svaki bol u trbuhu traži neodložni pregled hirurga? Naravno da ne!  Lista uzroka bolova u trbuhu kod dece je ogromna. Srećom samo manji broj otpada na prave hirurške bolesti. Ipak, ako se dete žali na jake bolove, ima i povišenu temperaturu, loše izgleda, povraća (a nema proliv) dečji hirurg zaista treba da pregleda dete što pre.

Kod sumnje na upalu slepog creva lekove protiv bolova ne treba davati, jer mogu zamaskirati simptome i otežati uspostavljanje tačne dijagnoze.

Kako se postavlja dijagnoza akutne upale slepog creva?

  • Prvi i najvažniji korak u postavljanju dijagnoze je da lekar koji pregleda dete posumnja da se radi o apendicitisu i uputi dete kod hirurga!
  • Hirurg posle detaljnog pregleda i osnovnih analiza donosi odluku o daljem postupku.
  • U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.
  • Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.
  • Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je korisna za hirurga koji prati dete.

Upala slepog creva kod dece

Ukoliko ne može sa sigurnošću da se utvrdi da je u pitanju upala slepog creva, dete može biti zadržano u bolnici radi posmatranja, praćenja stanja, dodatnih pregleda i testova. Nije retko da se dete nekoliko puta pregleda pre nego se konačno postavi dijagnoza.

Operacija slepog creva kod dece

Za ovu operaciju možemo reći da je rutinska, deca obično već sutradan idu kući na dalji oporavak, a retko ostaju u bolnici duže od pet dana.
Apendektomija, odnosno odstranjivanje slepog creva, najčešće se radi laparoskopski postupkom, koji je mnogo komforniji za dete . Rizici kod ove intervencije su minimalni, a oporavak brži. U nekim slučajevima, zbog položaja slepog creva, potrebno je izvršiti otvorenu operaciju kroz veći rez. U ovom slučaju postoperativni tok je duži.

Operacija slepog creva se radi u opštoj anesteziji. Nakon intervencije, po proceni lekara detetu se daju antibiotici radi sprečavanja infekcija. Po potrebi daju se lekovi protiv bolova, kao i lekovi za sprečavanja mučnine i povraćanja. Takođe, dete prima infuziju sve dok ponovo ne počne da jede i pije, obično 4-6 sati nakon intervencije.

Posle svake hirurške intervencije se mogu desiti komplikacije! Srećom, one su kod apendektomije retke, naročito kada se intervencija obavi na vreme. Komplikacije su češće i lečenje duže traje ako se bolest ne prepozna na vreme i dođe do „pucanja“ slepog creva.

Oporavak posle operacije slepog creva kod dece

Pri otpustu iz bolnice roditelji će dobiti preporuke i savete za dalju negu i kontrole. Ukoliko lekar nije drugačije odredio, dete treba da jede, pije i održava higijenu kao i obično. Ukoliko ima bolove možete mu davati paracetamol ili brufen u dozama koje je prepisao lekar. Dete treba barem nedelju dana da odsustvuje iz škole. Preporučuje se suzdržavanje od intenzivnih fizičkih aktivnosti, uključujući bavljenje sportom minimum dve nedelje.

Najčešća komplikacija posle operacije je rizik od infekcije. Ako dete dobije povišenu temperaturu, rana izgleda crveno i upaljeno, bol ne prestaje nakon davanja paracetamola ili brufena treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Povremena žiganja u predelu operativnog područja narednih meseci nakon operacije su normalna pojava. Proces zarastanja, ne samo spolja nego i iznutra, može da potraje i da bude bolan. Ti su bolovi povremeni, probadajući, kratkotrajni. Pre i posle bolne epizode dete se normalno ponaša, živahno je i veselo. Nema povišene temperature. Daleko ređe se dešava da se posle operacije slepog creva stvaraju debele priraslice u trbušnoj duplji. Ove priraslice nekada pritiskaju crevo i tako ometaju normalni prolaz crevnog sadržaja. Tada može nastati ileus odnosno „zavezana creva“. Tada su i bolovi veoma jaki, i stalno se pogoršavaju, pa dete brzo stiže kod lekara. Ova vrsta ileusa zahteva brzu intervenciju kojom se presecaju priraslice i creva „oslobađaju“ da normalno rade. Ova komplikacija je srećom kod dece retka, ali se češće dešava nakon perforacije („pucanja“) apendiksa.

Upala slepog creva je stanje koje se ne može sprečiti. Najvažnija je pravovremena dijagnoza. Lečenje je hirurško a uobičajeno je da se dete brzo opravlja od intervencije i ona ne ostavlja nikakve posledice.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...