Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) – Deformitet grudnog koša

Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) - Deformitet grudnog koša

Sadržaj

Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) urođena deformacija grudnog koša, koja se kod dece najčešće javlja, dva-tri puta je češća kod dečaka nego kod devojčica. Kako pomažu vežbe?

Da li se deformitet grudnog koša primeti već na rođenju?

Deformiteti grudnog koša mogu biti urođeni ili stečeni. Blaži oblici deformiteta kod beba nekada se ne uočavaju odmah po rođenju već između prve i druge godine života deteta kada dete izgubi potkožno masno tkivo. Važno je da dete bude redovno praćeno od strane lekara kako rast ne bi doveo do problema rada vitalnih organa (rad srca, disanje). U periodu adolescencije usled naglog rasta i razvoja nastaje pogoršanje stanja, neretko se javlja i psihološki problem kod deteta zbog estetskog momenta.

Kontrakcija jednog mišića ili grupe mišića deluje i na susedne delove tela. Devijacije pojedinih segmenata se često registruju i gradiraju u odnosu na susedne segmente. Detaljnom analizom tela označava se postojanje i težina deformiteta, što daje dalje smernice  u određivanju programa lečenja.

Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) - Deformitet grudnog koša

Opšti izgled kod deformiteta grudnog koša deteta

Postura je narušena, toraks je relaksiran i u depresiji, nesimetričan, rebra su opuštena, ramena put napred. Prednji zid grudne šupljine je konkavan. Karakterističan je izgled grudnog koša – grudna kost je usmerena ka unutra i formira udubljenje. Udubljenje može biti jedva uočljivo, ali i ozbiljno kada je rastojanje između grudne kosti i kičmenog stuba svega par santimetara.

Šta može da još uzrokuje uvučene grudi?

Postojanje ove vrste deformiteta stvara nove probleme kod deteta a to su: povećana torakalna kifoza, skolioza kičme, smanjena pokretljivost grudnog koša i toraksa uopšte, skraćeni grudni mišići, slabi mišići, otežano disanje, slaba kondicija i brz zamor. U teškim slučajevima mogu se javiti poremećaji funkcije vitalnih organa, smanjen vitalni kapacitet pluća i smanjena cirkulacija krvi. Kod teških slučajeva primenjuje se operativno lečenje.

Blaži oblici deformiteta zahtevaju kineziterapijske vežbe koje se primenjuju u vidu jačanja prednjeg zida grudnog koša, jačanje ekstenzora leđa i mišića ramenog pojasa, jačanje i istezanje pektoralnih i interkostalnih mišića.

Pri mobilizaciji grudnog koša i istezanju grudnih i respiratornih mišića, donja rebra moraju biti fiksirana pomoću stomačnih mišića. U suprotnom, pri vežbi podizanja ruku, ceo grudni koš bi imao tendenciju da se kreće kao celina put napred.

Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) - Deformitet grudnog koša

Uvučene grudi kod dece – Kako pomažu vežbe?

Pri efikasnim vežbama istezanja interkostalnih mišića dolazi do udaljavanja rebara primenom suprotno delujućih sila na gornji i donji deo grudnog koša. Jedna od čestih i efektnih vežbi istezanja mišića ramenog pojasa i gornje torakalnih mišiča jeste držeći se i viseći za najvišu prečku švedskih lestvica. Ova vrsta istezanja se može postići viseći na vratima, sa odgovarajućim podmetačima ispod šaka. U zavisnosti od stepena deformiteta, stanja i uzrasta deteta, postoji veliki broj varijacija u terapeutskim vežbama. S toga je bitno da se ovaj vid lečenja primenjuje krajnje individualno.

Vežbe disanja su obavezne i čini ih dubok inspirijum (udisaj), zadržavanje vazduha, potom lagani izdisaj.

Kod dece sa ovim deformitetom neophodno je odrediti doziranje vežbi uz adekvatne pauze. Vežbe disanja povećavaju volumen pluća, poboljšavaju razmenu gasova; utiču na povećanje snage, izdržljivosti i efikasnosti ventilacionih mišića. Zamor kod deteta se javlja kao rezultat slabosti i ukoliko je slabost veća od očekivane respiratornim mišićima je neophodan odmor.

Uvučene grudi kod dece (pectus excavatum) - Deformitet grudnog koša

Koje sportske aktivnosti pomažu kod uvučenih grudi?

Da, sportske aktivnosti pomažu u lečenju. Savetuje se leđni i prsni stil plivanja, košarka i odbojka. Postoje ortopedska pomagala, mideri i pojasevi koji pasivno pomažu kineziterapijskom tretmanu.

Plivanje je zabavno za malu decu, a  koristi za pravilan rast, razvoj i zdravlje dece koja plivaju su mnogostruka.  Psim u rešavanju ovog zdravstvenog problema, pomaže kod uspostavljanja telesne šeme kod dece Takođe, poznavanja delova tela, orijentacije u prostoru, usmeravanje i održavanje pažnje, koncentracije… Preporučena aktivnost za svu decu a posebno za hiperaktivnu decu, decu sa posebnim potrebama (autizam i dr.), decu sa smetnjama u razvoju, sa problemima razvoja govora…

avatar
Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....