Uvučene Grudi Kod Dece

0

Urođena deformacija grudnog koša, koja se kod dece najčešće javlja, su uvučene grudi (pectus excavatum), dva-tri puta je češće kod dečaka nego kod devojčica.

Deformiteti grudnog koša mogu biti urođeni ili stečeni.

Da li se najveći broj deformiteta se primeti već na rođenju?

Blaži oblici deformiteta kod beba nekada se ne uočavaju odmah po rođenju već između prve i druge godine života deteta kada dete izgubi potkožno masno tkivo. Važno je da dete bude redovno praćeno od strane lekara kako rast ne bi doveo do problema rada vitalnih organa (rad srca, disanje). U period adolescencije usled naglog rasta i razvoja nastaje pogoršanje stanja, neretko se javlja i psihološki problem kod deteta zbog estetskog momenta.

deformiteti grudnog koša

Kontrakcija jednog mišića ili grupe mišića deluje i na susedne delove tela. Devijacije pojedinih segmenata se često registruju i gradiraju u odnosu na susedne segmente. Detaljnom analizom tela označava se postojanje i težina deformiteta, što daje dalje smernice  u određivanju programa lečenja.

Opšti izgled

Postura je narušena, toraks je relaksiran i u depresiji, nesimetričan, rebra su opuštena, ramena put napred. Prednji zid grudne šupljine je konkavan. Karakterističan je izgled grudnog koša – grudna kost je usmerena ka unutra i formira udubljenje. Udubljenje može biti jedva uočljivo, ali i ozbiljno kada je rastojanje između grudne kosti i kičmenog stuba svega par santimetara.

Šta može da još uzrokuje ovaj problem?

Postojanje ove vrste deformiteta stvara nove probleme kod deteta a to su: povećana torakalna kifoza, skolioza kičme, smanjena pokretljivost grudnog koša i toraksa uopšte, skraćeni grudni mišići, slabi mišići, otežano disanje, slaba kondicija i brz zamor. U teškim slučajevima mogu se javiti poremećaji funkcije vitalnih organa, smanjen vitalni kapacitet pluća i smanjena cirkulacija krvi. Kod teških slučajeva primenjuje se operativno lečenje.

Blaži oblici deformiteta zahtevaju kineziterapijske vežbe koje se primenjuju u vidu jačanja prednjeg zida grudnog koša, jačanje ekstenzora leđa i mišića ramenog pojasa, jačanje i istezanje pektoralnih i interkostalnih mišića.

Deformitet grudnog koša, uvučene grudi, može se uočiti na rođenju ili kasnije (3)

Pri mobilizaciji grudnog koša i istezanju grudnih i respiratornih mišića, donja rebra moraju biti fiksirana pomoću stomačnih mišića. U suprotnom, pri vežbi podizanja ruku, ceo grudni koš bi imao tendenciju da se kreće kao celina put napred.

 

Kako pomažu vežbe?

Pri efikasnim vežbama istezanja interkostalnih mišića dolazi do udaljavanja rebara primenom suprotno delujućih sila na gornji i donji deo grudnog koša. Jedna od čestih i efektnih vežbi istezanja mišića ramenog pojasa i gornje torakalnih mišiča jeste držeći se i viseći za najvišu prečku švedskih lestvica. Ova vrsta istezanja se može postići viseći na vratima, sa odgovarajućim podmetačima ispod šaka. U zavisnosti od stepena deformiteta, stanja i uzrasta deteta, postoji veliki broj varijacija u terapeutskim vežbama. S toga je bitno da se ovaj vid lečenja primenjuje krajnje individualno.

Vežbe disanja su obavezne i čini ih dubok inspirijum (udisaj), zadržavanje vazduha, potom lagani izdisaj.

Kod dece sa ovim deformitetom neophodno je odrediti doziranje vežbi uz adekvatne pauze. Vežbe disanja povećavaju volumen pluća, poboljšavaju razmenu gasova; utiču na povećanje snage, izdržljivosti i efikasnosti ventilacionih mišića. Zamor kod deteta se javlja kao rezultat slabosti i ukoliko je slabost veća od očekivane respiratornim mišićima je neophodan odmor.

Sportske aktivnosti pomažu?

Deformitet grudnog koša, uvučene grudi, može se uočiti na rođenju ili kasnije (2)

Da, sportske aktivnosti pomažu u lečenju. Savetuje se leđni i prsni stil plivanja, košarka i odbojka. Postoje ortopedska pomagala, mideri i pojasevi koji pasivno pomažu kineziterapijskom tretmanu.

Share.

About Author

Comments are closed.